søndag 14. juni 2015

"Sommerpaviljongen" av Santa Montefiore

Sommerpaviljongen
Santa Montefiore
Roman
458 sider
Oversatt til norsk av Helene Limås ved Nye Tillen
Bastion forlag
2015

Santa Montefiore (f. 1970) vokste opp på et gods i britiske Hampshire og ble utdannet ved ekslusive Sherborne School for Girls. I sin oppvekst var hun nær venn av den britiske kongefamilien og ble derfor tidlig vant til medienes søkelys. Hun studerte en rekke språk ved Exeter University.

Nå bor hun med sin mann, den anerkjente historikeren og forfatteren Simon Sebag Montefiore, og deres to barn i London, hvor hun lever en hektisk tilværelse som småbarnsmor, forfatter og sosietetskvinne - med begge bena godt plantet på jorden.

Bøkene til Montefiore er blitt oversatt til over 25 språk. Med et salg på over to millioner bøker er hun en av Englands bestselgende forfattere.


Vakkert plassert på åssiden ligger den storslåtte eiendommen, Fairfield Park, til familien Frampton. Her har de gjennom generasjoner bygget sin tilværelse, men eiendommen skjuler også en godt bevart hemmelighet.

Da Lord George Frampton på tragisk vis dør i en skiulykke, etterlater han seg en familie i sjokk som må kjempe seg gjennom et mylder av kompliserte følelser.

Familiens liv blir i tillegg snudd på hodet når en ung og ukjent kvinne med navn Phaedra dukker opp i begravelsen og utgir seg for å være hans uekte datter. De får også vite at Frampton har testamentert en betydelig sum med penger, samt det utsøkte settet av safirer, som til nå har tilhørt familien, til henne.

Men når familien etter hvert blir kjent med Phaedra, blir de vitne til en helt særegen godhet og ekthet som med tiden faktisk vil gi helbred til hver og en av dem, og bringe dem sammen igjen, og gjøre dem til den sammensveisede familien som de ikke har vært på flere år.

Men enkelte av familiemedlemene tviler på hennes historie og lar seg slett ikke overbevise, og er fast bestemte på å avsløre Phaedra som en svindler som utnytter en rik familie i sorg.

Situasjonen kompliseres ytterligere ved den økende tiltrekningen mellom Phaedra og Lord Framptons eldste sønn, David.

Ingenting er hyggeligere enn en historie med fortryllende karakterer som når deg gjennom sidene, og som ønsker deg velkommen til sine liv. Og i "Sommerpaviljongen" vil både karakterer og omgivelser geleide deg rett inn i dens gripende handling.

Boken er særdeles velskrevet og jeg syntes det var bra at forfatteren ikke galopperte gjennom handlingsforløpet i et raskt tempo. I stedet brukte hun god tid på å utforske karakterenes tanker og følelser.

Karakterene var dessuten godt beskrevet, og jeg mislikte ikke noen av dem. Fra familiens gretne matriark helt ned til butleren, brakte hver og en av dem noe eget til historien. Og forfatteren utrustet alle med egenskaper som gjorde meg lysten til å lese mer.

De fleste av karakterene var i tillegg både sympatiske og troverdige.
Jeg fant det spesielt engasjerende å lese om de to ledende kvinnene, Antoinette (avdøde Lord Framptons enke) og Phaedra.

Forfatterens bruk av en allvitende forteller, førte til at jeg lett kom under huden på mange av karakterene, selv om jeg tidvis fant det skiftende perspektivet en smule desorienterende.

Selve settingen var svært stemningsfull, spesielt hendelsene som fant sted i Fairfield Park, familiens jakobinske herskapshus omgitt av en stor eiendom. Jeg likte også sommerpaviljongen som fungerte som et samlingspunkt, og et sted som symboliserte håp og tilgivelse.

Boken har forøvrig visse mangler, noe som er med på å trekke ned helhetsinntrykket.
Handlingen er nemlig forholdsvis forutsigbar, og det var enkelt å gjette hvilken vei plottet ville ta.

Likevel var boken svært god, og jeg innrømmer gjerne at det kunne være uhyre vanskelig å legge den fra seg.

Bokens sterke side ligger definitivt i forholdet mellom de ulike karakterene, og i forfatterens gripende utforsking av tema som kjærlighet og tap, og ikke minst evnen til å kunne gå videre med livet.

Jeg vil anbefale "Sommerpaviljongen", kanskje spesielt til de av dere som liker at en bok skal etterlate seg en god følelse, være behagelig å lese og inneha romantikk.

Ved bokens ende satt i hvert fall jeg igjen med en dyp følelse av tilfredshet.


En annen utgivelse av Santa Montefiore:
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/03/hagen-i-hartington-av-santa-montefiore.html

1 kommentar: