tirsdag 23. juni 2015

"Fritt fall" av Lisa Gardner

Fritt fall
Lisa Gardner
Krim
384 sider
Oversatt av Linda M. Vikaune
Cappelen Damm
2015

Da Lisa Gardner var ung bestemte hun seg for å skrive en roman. Hun skrev på dagene og jobbet som servitør på kveldene. Resultatet ble en halvferdig roman og kortere hår etter at det gjentatte ganger tok fyr da hun serverte en flammende forrett. Da bestemte Lisa Gardner seg for å fokusere på skrivingen og i dag er hun en av USAs største krimforfattere.

Hun debuterte i 1992 under pseudonymet Alicia Scott med den romantiske spenningsromanen "Walking After Midnight". Til sammen skrev hun 13 romantiske spenningsromaner for Silhouette Intimate Moments som Alicia Scott. De er veldig forskjellige fra bøkene hun er kjent for i dag og hun kaller forfatterskapet under pseudonymet for den andre siden av Lisa Gardner.

Da hun jobbet som researchanalytiker for et internasjonalt konsulentfirma ble hun interessert i politiprosedyrer,

krimtekniske undersøkelser og mystiske forbrytelser. Dette endret forfatterskapet hennes fra snilt og romantisk til brutalt og voldelig.

I dag har Lisa Gardner skrevet tre ulike krimserier og flere egenstående krimromaner. Hun blander neglebitende spenning og personlige intriger.
Bøkene hennes har flere ganger vært på New York Times sine bestselgerlister og hun har vunnet priser over hele verden, blant andre Best Hardcover Novel fra International Thriller Writers i USA.
Fire av romanene hennes har blitt filmatisert for TV. Bøkene er trykket i 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land.

Lisa Gardner bor i New Hampshire med ektemann, tenåringsdatter og to hunder.

"Fritt fall" er en fengslende bladvender med en historie så original at man ikke er i stand til å forutse dens spennende utvikling.

Sersjant Wyatt Foster er sheriffens nærmeste underordnede og leder av kriminalavsnittet i North County, i den amerikanske delstaten New Hampshire.

En rutinemessig inspeksjon av en bilulykke, ledet av Wyatt, eskalerer til en menneskejakt.

Sjåføren, Nicole Frank har på mirakuløst vis overlevd, men hennes lille pikebarn Vero er savnet i den avsidesliggende skogen langs veien. Alle delsatens ressurser blir mobilisert, helt til Nicoles ektemann, Thomas, informerer Foster om at det ikke finnes noen Vero og at hans kone lider av en hjerneskade.
Men snakker han sant? For det synes klart at han skjuler noe og at han vet mer enn han er villig til å dele.

Bortsett fra ektemannen har forøvrig Nicky ingen familie eller nære venner.

Thomas har vært hennes ektemann i tjueto år, og han fremstår som hengiven og beskyttende, men også sliten og resignert.

Etterhvert som etterforskningen tiltar, reises det flere spørsmål. Er Vero en vrangforestilling som hjemsøker et skadet sinn eller er hun en reell jente som virkelig er i alvorlig fare?

I tillegg avsløres det at Nicky har vært utsatt for flere ulykker de siste månedene. Faktisk kan det virke som om noen ønsker henne død.

"Fritt fall" er en bok som bør tas godt imot av lesere med sansen for god krim. For ikke bare er plottet fascinerende, men også forfatterens skrivestil er raffinert og kløktig. Hun har skapt gjenkjennelige karakterer som drar deg med inn i historien. Du vil kjenne deg igjen i det komplekse forholdet mellom Nicole og hennes mann. Og du vil finne sympati med Sersjant Foster og hans kollegaer, bl.a. politibetjent Tessa Leoni, siden de alle viser stor flid i en særdeles frustrerende situasjon.

På ypperlig vis evner forfatteren å skildre det nordøstre hjørnet av USA. Hun gir også leseren en god innføring i etterforskningspraksis, rettshåndhevelse og avansert rettsmedisin, godt integrert i selve historien.

"Fritt fall" er en uforutsigbar og spennende bok, der interessante karakterer, et utmerket tempo og et medrivende mysterium også er blant ingrediensene.

Jeg vil faktisk gå så langt som å kalle denne boken for et must for de av dere som liker denne type bøker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar