onsdag 3. juni 2015

"Farlige forhold" av Viveca Sten

Farlige forhold
Viveca Sten
Krim
428 sider
Oversatt av Kari Engen
Cappelen Damm
2015

Viveca Sten (f. 1959) har vært ansatt som sjefsjurist i Post Norden, men er i dag forfatter på heltid. Hun bor utenfor Stockholm med mann og barn. De fine miljøskildringene i bøkene hennes avslører Viveca Stens nære forhold til skjærgårdsøya Sandhamn, der hennes familie har hatt sommerhus i generasjoner.

Hun debuterte som forfatter i 2008 med krimromanen "Farlig farvann" som første bok i en krimserie som utspiller seg på Sandhamn i Stockholms skjærgård. I sentrum av bøkene står etterforsker Thomas Andreasson og barndomsvenn, og bankjurist, Nora Linde. Et år etter debuten kom oppfølgeren "I den inneste kretsen" og tilsammen har hun gitt ut syv bøker i serien. De fire første bøkene har blitt filmatisert og sendt på tv som miniserie.  TV-serien "Mordene i Sandham", kjent blant annet fra TV2, er basert på bøkene. Bøkene er også oversatt til flere språk.

Viveca Sten har i tillegg til krimserien gitt ut fagbøker innenfor juss og en kokebok om svensk skjærgårdsmat.

En forfulgt kvinne går ombord i en båt mot den svenske skjærgården på julaften. På øya Sandhamn sjekker hun inn på det avsidesliggende Seglarhotellet. Sent på kvelden, blir hun dårlig og går ut for å finne hjelp. To dager senere, 2. juledag, blir hun funnet død på stranden.

I "Farlige forhold" møter vi som vanlig, Thomas Andreasson og Nora Linde på de små skjærgårdsøyene en times tid unna med båt fra Stockholm.

Thomas har kommet seg etter å ha falt igjennom isen og fått forfrosne tær, som måtte amputeres. Han er tilbake i tjenesten som kriminalinspektør og lever lykkelig med sin kone og deres lille datter, men er klar over tilværelsens sårbarhet.

Nora derimot lever ikke fullt så lykkelig. Hennes fraskilte mann har avsluttet sitt siste forhold og vil mer enn gjerne tilbake til Nora og deres to felles sønner.
Banken, hvor hun er sjefsjurist, er dessuten i ferd med å fusjonere med en finsk bank. Og Nora er blitt satt til å godkjenne de mange kontantstrømmene, der ikke alle synes å være like gjennomskuelige.

Thomas blir kalt inn for å undersøke hvem som er død og hvorfor. Han har måttet avbryte julefeiringen sammen med familien, og lengter tilbake.

Når han og kollegene endelig klarer å identifisere den døde kvinnen, viser det seg at hun er den kontroversielle journalisten og krigskorrespondenten Jeanette Thiel.
Til å begynne med ser hennes død ut som en ulykke. Det var nemlig kaldt nok til at hun kunne ha frosset i hjel. Men ganske snart synes dette å være et drap.
Mange ønsket å se henne død. Og spørsmålet er om en av disse menneskene har fått viljen sin igjennom en ulykke eller har gitt henne hjelp på veien?

Thiel hadde gjentatte ganger blitt truet av høyreekstreme krefter. I tillegg var hun involvert i en omsorgstvist med sin tidligere ektemann for datteren. En datter som hadde flere problemer, både med foreldrene og delvis med spiseforstyrrelser.

"Farlige forhold" er en lettlest svensk krim om fremmedfrykt og hemmeligheter.

Jeg har lest samtlige bøker i Sandhamn-serien, og jeg synes de alle er lesverdige, selv om de kanskje ikke direkte skiller seg ut fra annen svensk krimlitteratur. Men det er uansett alltid hyggelig å treffe Nora og Thomas igjen.

Forfatteren har skapt et spennende persongalleri som går igjen i alle bøkene. Det føles nærmest som at jeg kjenner alle karakterene. Jeg liker dessuten at de blir fremstilt som komplekse mennesker med både styrker, feil og mangler.
Forøvrig har forfatteren, Viveca Sten, blitt betraktelig bedre, i løpet av serien, til å tegne sine karakterer, altså til å skildre dem bedre.

Sten skriver med en særdeles grundig sans for detaljer. Hun holder også god styr på det relativt kompliserte plottet og det store persongalleriet. I løpet av boken flytter hun faktisk rundt på mer enn femten karakterer.

Jeg liker også forfatterens miljøskildringer av Stockholms skjærgården og av selve Sandhamn. Beskrivelsene er levende, og det føles nesten som å være der med vannsprut i ansiktet og vind i håret.
Jeg liker dessuten at forfatteren denne gangen har valgt å skildre vinterstid, noe som faktisk gjør miljøet enda mer interessant.

Jeg synes også at Viveca Sten har en flott kvalitet i språket sitt. Det er enkelt, uten å være for overfladisk. Noe jeg liker svært godt, er at hun ikke gjentar den samme fortellerteknikken i alle bøkene sine, men varierer den litt.

På plussiden vil jeg i tillegg trekke frem at forfatteren har valgt den økende svenske fremmedfrykten som bokens sidetema. Mordofferet var nemlig en kjent journalist, som før sin død tilsynelatende var i gang med et større research-arbeid på den høyreekstreme organisasjonen Nya Sverige.

"Farlige forhold" er en bok som ga meg en flott leseopplevelse.
Handlingen var spennende, og jeg hadde tidvis store problemer med å legge boken i fra meg.

Og nettopp derfor er "Farlige forhold" en bok jeg så absolutt vil anbefale, kanskje spesielt for de av dere som har en viss forkjærlighet for krim.

2 kommentarer:

  1. Er det noe de er gode på disse svenskene så er det krimserier. Denne her har jeg ikke lest, men holder på med Hammarbyserien av Carin Gerhardsen :)

    SvarSlett
  2. Det er høy kvalitet over alle Viveca Stens bøker, og hun er også kjent for god og nøye research.

    SvarSlett