mandag 8. juni 2015

"Cocktaileffekten" av Marianne Fastvold

Cocktaileffekten
Marianne Fastvold
Roman
352 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Marianne Fastvold (født 29. juni 1951), oppvokst på Haslum, examen artium ved Nadderud Gymnas, er en norsk forfatter. Fastvold er utdannet jurist og har i en årrekke arbeidet som forsker med kvinnerett som spesialområde. Hun debuterte som forfatter i 1991 med novellesamlingen "Dame i svev". Nå er hun skjønnlitterær forfatter på heltid. Flere av bøkene er oversatt, bl.a. til tysk og dansk.
Av romanene hennes er det "Død som en dronte" som har fått størst oppmerksomhet. Den er dramatisert for radio av Gunnar Germundson, og er oversatt til blant annet tysk og latvisk.
Fastvold er i dag bosatt på Nesodden.

Det er sommer.
Vi befinner oss på en øy ute i Oslofjorden der hovedpersonen Ingrid (som er forfatter) og hennes makker, Balder, bor fast. Som nærmeste nabo har de to gamle uberegnelige søstre.

Det er ikke måte på hjerterom denne sommeren. Balder har nemlig invitert en hønseflokk på tre, pluss en hane til å feriere på eiendommen.
Og etter hvert ankommer også Ingrids tre døtre, fra hennes første ekteskap, øya.

De første som melder sin ankomst, er datteren Oda, som er journalist, og hennes kjæreste, forfatteren og forlagsmannen Gard. Og det er ikke på et hvilket som helst sted de skal bo. De innkvarteres på selveste August Hamres skrivehytte.

Senere ankommer den andre datteren, Sofie. Hun har med seg en gjest denne gangen, venninnen Toni.

Til sist kommer den tredje datteren, Hannah, med barnebarnet Amelie, samt en baby i magen.

Men det er en til som kommer, nemlig bestefar Nils, Ingrids far. Og han er ikke snauere enn at han har invitert Rannveig med seg. Hun har han truffet på bussholdeplassen. At hun bor på aldershjem og at Nils er aldri så sta, byr forøvrig på mange utfordringer, men også mye latter.

Dagene går, været er ustabilt, men solen gløtter også frem.
Det er tydelig at de fire generasjonene har det trivelig sammen.

Men så er det denne venninnen til Sofie, Toni. Det er noe spesielt ved henne.

Dessuten rår det en bestemt stemning rundt hovedpersonen Ingrid. Hun er nemlig i gang med å skrive om en dramatisk sommer for 25 år siden, da hun var gift, tok sine tre barn og reiste fra mannen sin for et annet liv.

Det blir en meget spesiell sommer...

Det er den rene fest å lese Marianne Fastvolds siste roman. "Coctaileffekten" er nemlig sjeldent godt skrevet.
Og forfatteren har evnet å skrive den både med vidd og visdom. Attpåtil har hun stappet den full av humor og sjarm.

Det starter med omslaget som er særdeles innbydende og som det oser sommer av.

Dernest er det historien, for ikke å snakke om de fargerike karakterene.
Og det er faktisk de som gjør denne boken til en fantastisk leseopplevelse. Både sentrale og perifere karakterer er så godt skildret og levendegjort, at man nærmest ikke skulle tro at de var en del av fiksjonens verden.

Denne romanen er en burlesk vev av historier om fire generasjoner som følges gjennom en sommer, og om motsetningene mellom kunsten og livet, karriere og kjærlighet, fortid og nåtid.
Den handler også om de ulike rollene vi alle har.

Fastvold har en klar stemme, og en mening med det hun skriver.

"Coctaileffekten" var en underholdende og meningsfylt roman, som jeg egentlig aldri ble helt ferdig med. Den sitter nemlig fortsatt i margen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar