tirsdag 16. juni 2015

"De ferierende" av Emma Straub

De ferierende
Emma Straub
Roman
287 sider
Oversatt av Eivind Lilleskjæret, MNO
Bastion Forlag
2015

Emma Straub er født og oppvokst i New York, USA. Hun er forfatter og skribent i blant annet amerikanske Vogue og New York Times, samt det anerkjente amerikanske kulturmagasinet Rookie. Straub bor med mann og sønn i Brooklyn, New York.

"De ferierende" forteller med en god dose humor og et stort hjerte om ferieliv, forviklinger og båndene som holder oss sammen.

Historien begynner med at den bemidlede familien Post gjør seg klar til å forlate leiligheten de bor i New York, på Manhattans Upper West Side, for en to ukers ferie på den spanske øya Mallorca.

Familiens mor, Franny, er forfatter. Mannen hennes, Jim, ble nylig sparket fra sin mangeårige jobb som redaktør for

magasinet Gallant etter å ha hatt en affære med en ung assistent, knapt eldre enn datteren Sylvia. Sylvia er bare såvidt klar over foreldrenes samlivsproblemer. Hun er 18 år gammel og er fokusert på å starte på Brown College i Providence til høsten, langt borte fra de brutale mobberne på videregående.

Sylvias eldre bror Bobby (som er eiendomsmegler i Miami) og hans personlige trener og kjæreste, Carmen, blir også med til Mallorca. Det samme gjør Frannys bestevenn, maleren Charles og hans mannlige samboer, regnskapsføreren Lawrence. De to venter forhåpentlig på gode nyheter fra et adopsjonsbyrå.

Den solfylte øya med innbydende strender, tapas og sommerlige aktiviteter byr på et etterlengtet avbrekk fra livet på Manhattan.

For Franny er egentlig turen ment å være en feiring av hennes og Jims 35 år lange ekteskap, samt at Sylvia er ferdig med videregående.

Hun har dessuten ordnet det slik at en veileder kan hjelpe Sylvia med spansken under oppholdet. Og Sylvia utvikler umiddelbart følelser for denne veilederen, den 20 år gamle Joan.

Men ikke alt går etter planen for de ferierende. Under oppholdet rippes det nemlig opp i gamle sår og fortrengte hemmeligheter ser dagens lys.

Og før denne ferien er over, vil hjerter bli knust, knyttnever vil slå, og for mye olivenolje vil flyte...

"De ferierende" er en god og velskrevet bok.

Med bravur, evnet forfatteren å transporterte meg til et idyllisk paradis av brosteinsgater, åssider med oliventrær, fantastiske strender og rike, spanske delikatesser, selv om hun i tillegg har skapt et svært troverdig familiedrama.

"De ferierende" forteller dessuten en forfriskende historie full av godt beskrevne karakterer, der forfatteren gir innsikt i deres motivasjoner, selvrettferdighet, feil og mangler.

Historien blir fortalt fra de ulike karakterenes synspunkt (inkludert Charles, Lawrence, og Bobbys kjæreste, Carmen).

Boken innehar en særdeles god og uanstrengt prosa som ikke gjør skamme på karakterenes kompleksitet.

Min favoritt blant karakterene var Franny. Hun slet ikke med å gjenerobre sin ungdom, og hadde ikke noe ønske om å være femten igjen. Franny, som også tidvis var flyktig og nedlatende, viste f.eks. stor visdom i måten hun håndterte sine ekteskapsproblemer på, samt andre problemstillinger relatert til familie og venner, men innså snarlig at hun ikke kunne ta vare på alle som befant seg rundt henne.

Min eneste innvending til boken, er at de første kapitlene godt kunne ha vært litt mer engasjerende. Til å begynne med gikk det nemlig tregt, og jeg satt nærmest og ventet på at familien skulle komme seg på flyet og til Mallorca. Men tålmodigheten min ble heldigvis sterkt belønnet.

Med "De ferierende" ga forfatteren meg en real ferie, både ved å skape gjenkjennelige karakterer og i måten hun har skildret den glitrende og kuperte middelhavsøya.

Dette er ikke noe annet enn en perfekt sommerbok som vekker gode følelser, selv om karakterenes økonomiske privilegier kanskje kan virke en smule fremmedgjørende.

1 kommentar:

  1. En perfekt sommerbok er det jeg er ute etter, så takk for tipset!

    SvarSlett