onsdag 24. juni 2015

"Den fortapte sønn" av Danielle Steel

Den fortapte sønn
Danielle Steel
Roman
349 sider
Oversatt av Kjersti Løvaas
Schibsted
2015

Danielle Steel (f.  14. august 1947) vokste opp i Frankrike og USA, gikk på franske skoler og studerte ved New York University og Parsons Designskole. Hun har skrevet over 130 bøker (romaner, faktabøker, diktsamlinger og barnebøker). Bøkene hennes er utgitt i 69 land og på utrolige 43 språk, og er solgt i til sammen 800 millioner eksemplarer.

Danielle Steel har ni barn, og bor både i San Francisco og i Paris. Hun har fått flere priser for sitt forfatterskap. Nylig ble hun utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen.

Danielle Steel har en solid utdannelse innen PR og reklamevirksomhet, men hun tok snart skrittet over i forfatternes rekker. Det er ikke sjelden at hun skriver på en roman og leser korrektur på den andre! Når hun først er godt i gang med et prosjekt, er det ikke uvanlig at hun sitter klistret til sin gamle Olympia skrivemaskin i atten til tyve timer i strekk.

Danielle Steel er sterkt engasjert i velferdsarbeid og spesielt opptatt av at barn skal få en bedre verden å vokse opp i.

Danielle Steel er dessuten en mester til å holde leseren i sitt grep, og historiene griper tak fra første side med slik varme og styrke at de er vanskelige å legge fra seg.

Da Peter McDowell mister jobben som kapitalforvalter i en investeringsbank på Wall Street, er han ikke klar over at ekteskapet hans også vil være over bare noen dager senere.

Etter et mislykket jobbintervju i Boston, bestemmer Peter seg for å flytte til hytta ved sjøen i Ware, i Massachusetts, som foreldrene etterlot ham da de døde. Men dette betyr også at han vil møte på tvillingbroren som han har vært fremmedgjort fra i mange år.
Overraskende går gjenforeningen svært bra, møtet er varmt og ekte, og Peter ser seg villig til å reflektere over den oppfatningen at broren Michael kan ha forandret seg.

Tvillingbroren, Michael McDowell, er en populær småbylege, en hengiven familiefar og en respektert samfunnsstøtte. Bare Peter vet hvordan tvillingbroren i årevis manipulerte foreldrene deres og til slutt lyktes med å drive Peter bort fra familien.

Michaels kone, Maggie, har vært sengeliggende og tilsynelatende nær døden helt siden en ulykke da hun var i 20-årene. Michael er hennes lege og omsorgsperson, og holder henne bedøvet i hjemmets andre etasje mens han nærmest har et  ekteskapelig forhold til sin 16 år gamle datter, Lisa. Sønnen Bill, som heller aldri har kommet noe særlig godt overens med faren, studerer i London.

Men da Peter senere leser morens dagbøker, trenger mistanken seg på. Hvem er egentlig tvillingen hans? Er fasaden ekte, eller ligger det noe forferdelig begravd i fortiden?

Selv om Danielle Steel kanskje ikke er mest kjent for å ha skrevet svært krevende prosa, har hun også skrevet bøker om en rekke alvorlige tema. "Den fortapte sønn" føyer seg inn i den sistnevnte kategorien.

Dette er nemlig en gripende bok, fylt med komplekse og lagdelte karakterer, og den berører tematikk som familiehemmeligheter, frelse og forløsning.

Med "Den fortapte sønn" har Danielle Steel skrevet en lettlest bok, men i stedet for å være en typisk kjærlighetshistorie fra den øvre middelklassen, som hun er viden kjent for, er dette en historie som fokuserer på to brødre som har vært på kant med hverandre hele livet til tross for at de er tvillinger. Dog kan hennes varemerke merkes gjennom hele boken.

Peter og Michael er to kontrasterende karakterer, noe som er med på å skape en særdeles interessant dynamikk.

Da han var yngre ble Peter stemplet som den dårlige sønnen, som alltid var i trøbbel og som konstant skapte hjertesorg for sine foreldre. Michael derimot var den gode sønnen, som ikke kunne gjøre noe galt i foreldrenes øyne.
Disse rollene vedvarte i senere år med Michael, den perfekte sønnen, som ble værende på hjemstedet og fortsatte familiearven ved å overta farens medisinske praksis, mens Peter, den villfarne sønnen, dro avgårde for å søke lykken og sjelden kom hjem for å besøke familien.

Handlingsforløpet var godt, selv om jeg tidvis hadde en god idé om hvordan det hele ville ende. Likevel var det noen vendinger som kom uventet.

Historien er forholdsvis trist, og den innehar mange tragiske hendelser og liv, men er svært så ekte på samme tid.

Danielle Steel skriver godt, men har en litt omstendelig stil. Språket er rikt, og som sedvanlig skriver hun overbevisende om følelser som alle mennesker deler.

Selv om jeg fant historien nokså forutsigbar, syntes jeg likevel at "Den fortapte sønn" totalt sett var en lesverdig bok, og en bok jeg trygt kan anbefale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar