mandag 29. juni 2015

"Reisen til øya" av Elin Hilderbrand

Reisen til øya
Elin Hilderbrand
Roman
495 sider
Oversatt til norsk av Helene Limås
Apropos forlag
2015

Elin Hilderbrand bor i dag på øya Nantucket i USA med mann og tre barn. Hun vokste opp i Collegeville, Pennsylvania, og reiste en del før hun bosatte seg på Nantucket. Handlingen i hennes siste fem romaner utspiller seg her.

"Reisen til øya" er en varm og tankevekkende bok om mot til å sette grenser, og grenseløs kjærlighet.

Meredith Delinn er i sitt femtiende år. Hun har tilbrakt de fleste av dem som rikmannsfrue, reist verden rundt, seilt i yachter, spist ved noen av verdens mest berømte restauranter, og funnet behag i ting folk flest aldri vil kunne unne seg. Det vil si, Meredith har gjort alt dette. Nå er hun en kvinne på rømmen, og har dratt så langt avgårde som mulig fra det livet hun levde med en kjeltring av en ektemann som har blitt tatt for milliardsvindel.

Constance (eller Connie) Flute og Meredith har vært bestevenninner siden barndommen. Merediths første kjærlighet var

Toby, Connies bror. De var en gang nesten som søstre å betrakte. Nå har Connie latt Meredith få skjule seg i sommerhuset hennes som ligger ved stranden på øya Nantucket, i Massachusetts.

Connie sørger fortsatt over ektemannens dødsfall to og et halvt år tidligere, så vel som den resulterende fremmedgjøringen fra datteren som hun ikke har snakket med siden begravelsen.

Meredith og Connie vokste opp sammen, de gikk på skole sammen og var bestevenninner, men har ikke snakket sammen på tre år etter en krangel. Til tross for dette, finner de fort tilbake til hverandre igjen, og det på et tidspunkt da de begge har et desperat behov for en venninne. Og etter hvert som sommeren går, og de begge får brukt litt tid på å hele sine respektive sår, gjenoppbygges det neglsijerte vennskapet.

"Reisen til øya" er en fengslende bok, og omtaler tematikk som kjærlighet, vennskap, hjertesorg og tap.

Handlingsforløpet beveger seg fra fortid til nåtid og beskriver karakterenes forhistorie, og hvordan de har blitt formet til å bli den personen de er i dag.

Jeg ble høyst involvert i de ulike karakterene, hvor de fleste av dem hadde tilhørt en stor vennekrets siden skoledagene.

Selve historien stiller spørsmål. Hvor godt kjenner du egentlig de som du mener står deg nær? Forhåpentlig gjør du det, men historien vil definitivt få deg til å grunne over emnet.

Jeg likte også hvordan boken viste at en person kan re-starte sitt liv, selv om det i utgangspunktet virker umulig. Den viste også at et vennskap kan tåle mye.

På mange måter er dette den perfekte sommer boken. Den er godt skrevet, har flotte miljøbeskrivelser, ufullkomne men troverdige karakterer, og en underholdende historie. Historien har dessuten sine morsomme øyeblikk, samtidig som at den berører noen mer alvorlige tema.

"Reisen til øya" forteller hovedsakelig en historie om to karakterer - like lite feilfrie som de er til å bli glade i - inn i en vakker, provoserende handling om relasjoner og egenkjærlighet. Og når man legger til den nydelige skildringen av øya Nantucket, samt historiens emosjonelle kompleksitet, er jeg sikker på at "Reisen til øya" vil bli en umiddelbar favoritt blant mange lesere denne sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar