onsdag 2. september 2015

"God natt, June" av Sarah Jio

God natt, June
Sarah Jio
Roman
288 sider
Oversatt av Mari Johanne Müller
Cappelen Damm
2015

Sarah Jio har skrevet sju romaner som alle er blitt bestselgere i USA. Bøkene hennes utgis i 22 land. "God natt, June" er hennes fjerde bok på norsk, etter "Morgengry", "Frost i mai" og "Huset på stranden". Sarah Jio bor i Seattle sammen med sine tre små sønner og en golden retriever.

June Andersen er viseadministrerende direktør i en stor bank i New York City. Sammen med sin sjef, Arthur, er hun spesialist i å avvikle små bedrifter som ikke gir avkastning. I sitt profesjonelle liv gjør hun det særdeles godt, men i privatlivet fungerer ikke alt like bra.

Men, når June begynner å innse at hun faktisk ikke er spesielt fornøyd med tilværelsen, får hun greie på at grandtanten, Ruby, er død og har etterlatt henne sin elskede bokhandel i Seattle  - kalt Blåfulgl Bøker. Denne legendariske barnebokhandelen startet Ruby opp i 1946.

Full av skyldfølelse, fordi hun ikke har hatt tid til å treffe grandtanten de siste ti årene, drar June til Seattle for å bli kjent med detaljene i grandtantens testament. På dette tidspunktet, har hun forøvrig intensjoner om å selge bokhandelen, i og med at hun tross alt har et liv i New York.

Men når June ankommer Seattle, er svært lite som hun på forhånd hadde trodd. For det første, er hun fremmedgjort fra sin søster Amy, og til en viss grad også moren.

Deretter er det alle brevene som hun finner, og som viser at Ruby brevvekslet med den berømte amerikanske barnebokforfatteren Margaret Wise Brown. Browns bok, "God natt, måne", hadde vært en av Junes favorittbøker som barn, og hun blir derfor sjokkert når hun oppdager at grandtanten hadde hatt god kontakt med forfatteren.

I tillegg, snubler June borti det faktumet at Ruby hadde hatt en affære med en gift mann i mange år, og at hun antakelig hadde gitt fødsel til et barn - som ble adoptert bort.

June finner dessuten et brev som har blitt sendt til Ruby fra hennes egen bank i New York, og som forteller at Blåfulgl Bøker vil bli avviklet med mindre et boliglån og restskatten betales umiddelbart.

Det skjer faktisk ganske mye i denne boken. Hvis jeg hadde røpet mer, inkludert Junes gryende forhold til Gavin, mannen som eier restauranten ved siden av bokhandelen, ville det ha ødelagt mye av spenningen for de av dere som ennå ikke har lest "God natt, June".

Uansett, Jio har nok en gang evnet å skrive en fantastisk roman. 
Og hennes måte å formidle historien på er som sedvanlig mild, og tar, på et helt unikt vis, leserne med på en nærmest åndelig reise, der opplevelsene er fulle av sjel.

"God natt, June" forteller en historie, jeg vil tro, de fleste kan identifisere seg med.
Den handler om vanskelige familieforhold, mistak, anger, aksept, selvbevissthet, tilgivelse og å kjempe for det man ønsker.

Boken handler også om å finne den rette balansen mellom familie og karriere, men mest av alt, om den forvandlende kraften som finnes i kjærligheten.

Og som i likhet med Jios tidligere bøker, innehar "God natt, June" ingredienser som et enkelt kriminalmysterium, noe hjertesorg, litt romantikk og en slutt som definitivt vil glede leserne.

Jio har ellers gjort et særdeles godt stykke arbeid med karakterene.
Hovedpersonen, June, var f.eks. en svært interessant karakter. Hun var en plaget sjel som definitivt hadde mye med seg i bagasjen.

Brevene mellom Ruby og Margaret Wise Brown var forøvrig en fryd å lese, og jeg kunne nesten ikke vente på at neste brev skulle bli funnet.

Hvis du liker en hjertevarm bok med et overbevisende plott, så bør du absolutt lese "God natt, June".
Dette var nemlig en bok som virkelig rørte meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar