torsdag 10. september 2015

"Brente skygger" av Kamila Shamsie

Brente skygger
Kamila Shamsie
Roman
393 sider
Oversatt fra engelsk av Linn Øverås
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Kamila Shamsie er født i Pakistan i 1973. Hun har skrevet flere romaner og har mottatt en rekke litterære priser.

"Brente skygger" er hennes første bok på norsk. Den har mottatt fantastiske anmeldelser og ble også nominert til the Orange Prize Broadband Prize for Fiction. Kamila Shamsie bor i London og Karachi.

"Brente skygger" forteller en historie om vennskap og lojalitet på tvers av kulturer og landegrenser.
Handlingen strekker seg fra 1945 og frem til nåtid, og over forskjellige geografiske områder, fra Japan til India og Pakistan, og til USA.
Hovedpersonen er den japanske kvinnen Hiroko Tanaka og de menneskene som hun møter i løpet av sitt liv.

Den 21 år gamle lærerinnen, Horiko, har nylig forlovet seg med den tyske mannen Konrad Weiss, da amerikanerne

slipper atombomben over Nagasaki, den 9. august 1945. 
Både faren og forloveden dør. Hiroko derimot overlever, men med sår på sjel og kropp.

To år senere velger Hiroko å forlate hjemlandet, Japan, hvor både fortiden og fremtidshåpet har blitt utslettet av atombomben.
Konrad hadde fortalt henne om halvsøsteren, Elizabeth, og hennes britiske ektemann, James Burton, i Delhi, i India, og Hiroko bestemmer seg for å dra dit. Dette blir starten på et livslangt vennskap mellom Hiroko og Elizabeth, selv om landegrenser og avstand etter hvert vil skille dem.

I India starter Hiroko sitt liv på nytt, og hun gifter seg med Elizabeths tjener, Sajjad Ali Ashraf. Men ikke så lenge etterpå, ulmer uroen i India, og Hiroko og Sajjad flytter til nabolandet Pakistan. Der får de sønnen Raza.

Raza er en begavet gutt, men har store identitets problemer. Han er født og oppvokst i Pakistan, men med sine øst-asiatiske trekk, ligner han ikke på andre pakistanere.

Etter en familietragedie, velger Hiroko og Raza å flytte til New York, hvor også Elizabeth, på dette tidspunktet, bor. Hun må dermed nok en gang starte på nytt i et nytt land.
Hiroko er nå en eldre kvinne og mye har endret seg.

Livet i USA synes å gjøre godt med dem, men  terrorangrepene den 11. september 2001 skaper en stor avstand mellom den vestlige- og den muslimske verden.

Men hvilken verden hører Hiroko og Raza til i? Hvordan skal de overvinne de kulturelle forskjellene? Og hvilken innvirkning har disse kulturelle forskjellene på deres liv?

"Brente skygger" er en svært overbevisende bok, som får deg til å gruble over religion, etnisitet og hvilke roller de spiller i en konfliktfylt tid. Men det betyr ikke at boken er belærende, langt i fra.

Dette er en bok fylt med gripende øyeblikk, og den retter søkelyset mot kulturkollisjoner og den uvitenheten som ofte preger diskursen mellom vesten og østen.
Unntatt Hiroko og Sajjads kjærlighetsfylte ekteskap, og Hiroko og Elizabeths livslange vennskap, gir dessverre ikke boken mye håp om at det eksisterer kompatibilitet mellom to ulike kulturer. Det er konstante spenninger, og den ene katastrofen synes å følge den andre som et resultat av disse, katastrofer som antakelig hadde vært unngått hvis mennesker rundt om i verden hadde evnet å kommunisere med hverandre på et mer fornuftig vis.

Forfatteren skriver godt, og hennes skildringer av Hiroko og de ulike kulturene, som hun beveger seg i, og de kulturkonflikter som dermed følger, er meget gode.
Hovedbudskapet, som kanskje ikke er så veldig originalt, synes å være at vi mennesker er fiendtlig innstilt til hverandre og vi er dårlige til å kommunisere våre kulturelle forskjeller. Likevel er dette, i høyeste grad, et svært aktuelt budskap.

Forfatterens intensjon med boken er uansett god, for slik jeg ser det, er nettopp kommunikasjonen mellom ulike kulturer som regel preget av uvitenhet og misforståelser.

"Brente skygger" forteller en kraftig og skremmende, men også en vakker historie, og er en bok jeg så absolutt kan anbefale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar