lørdag 5. september 2015

"Med beina på nakken" av Arne Svingen

Med beina på nakken
Arne Svingen
Barne-/ungdomsbok 9-13 år
160 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Arne Svingen (f. 1967) har skrevet mange romaner for barn, ungdom og voksne. Bøkene hans er oversatt til ti språk og han har mottatt en rekke priser.
I flere år har Svingen jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing. Han er en av de forfatterne som har turnert mest på skoler og biblioteker.
Arne Svingen debuterte i 1999 med voksenromanen "Handlingens mann" og den første barneboken om Hubert: "Flekken". Siden har bøkene kommet tett: blant annet ytterligere syv Hubert-bøker, som er oversatt til tysk, svensk, ungarsk, dansk og italiensk. Hubert har også blitt tegnefilm.
I 2003 kom første bok i serien om Bendik og monsteret med illustrasjoner av Jens Kristensen. Den første av bøkene om bendik er blitt animasjonsfilm.
I 2012 startet han barnebokserien Svingens mørke verden.
Svingen har skrevet mange populære bøker for eldre barn. Både "Tause skrik" og "De tøffeste gutta" har kommet i en

rekke opplag og fått priser der ungene selv har stemt frem vinneren.
"De tøffeste gutta" gikk til filmen i 2013. 50 000 så den på kino, før den ble utgitt på DVD. Nå har Moskus film tatt opsjon på "Sangen om en brukket nese", og jobber med å lage film av historien.

Han har også et sterkt forfatterskap for ungdom bak seg. "Sommeren vi kledde oss nakne" som han skrev sammen med Helene Uri er kommet i flere utgaver og opplag. Sammen skrev de også den kritikerroste romanen "Din vakre jævel", som ble nominert til Uprisen 2013. For "Svart elfenben", som utkom på Cappelen, fikk han Brageprisen. Han har også utgitt musikkbransjeromanen "Karisma" og den flerkulturelle kollektivromanen "Frosten" kom tidlig for denne aldersgruppen. I tillegg har han skrevet flere voksenromaner, hørespill for NRK og tegneserieromaner.

"Med beina på nakken" er nominert til Arks barnebokpris 2015.

Hovedpersonen i boken er en ung gutt som heter Eirik, eller "Johnny" som faren har insistert på å kalle ham helt siden de ankom Berlin med bare en bag som bagasje, og en liten bunke euro i lommene.

Eiriks liv er i ferd med å bli snudd helt på hodet. Han er på tur med faren sin, og sammen har de to tatt toget helt til Berlin, i Tyskland.
Men dette er ikke noe ordinær ferietur. De to er på flukt. Faren har nemlig hentet Eirik hos fosterforeldrene, Ingrid og Stein, og tatt ham med seg uten lov.

I et forsøk på å skape et bedre liv for de to, har faren tatt ham med seg til Berlin.

Faren til Eirik er en nokså ukonvensjonell mann. Han vil så gjerne få ting til, men det går aldri helt som planlagt. En ting er i hvert fall sikkert, han er rede til å gjøre hva som helst for sønnen. Og hvis det innebærer at de må leve et liv på rømmen for å være sammen, så er det verdt det.

"Med beina på nakken" er en varm, gripende og original barnebok som tar for seg sår og viktig tematikk.

Boken handler om et nokså spesielt forhold mellom en far og en sønn, og om et desperat forsøk på en ny start.

Hovedpersonen, Eirik, sitter i rullestol. Han er lam fra livet og ned, etter en trafikkulykke der moren mistet livet. Det var faren som kjørte ulykkesbilen, og han var ruset på både amfetamin og alkohol.
Disse opplysningene kommer gradvis frem i handlingsforløpet, noe som er med på å holde interessen ved like helt til siste side.

Vi blir godt kjent med de to hovedpersonene, og de er lette å bli glad i.
Historien favner dybde og karakterutvikling. Og før siste side er nådd, har både Eirik og faren hans, fått større innsikt og erfart nye sider ved seg selv.

Eirik er en forholdsvis beskjeden gutt med en vanskelig fortid i bagasjen. Det synes tidlig i boken at det er noe som plager han, og at dette "noe" ligger der som noe usagt mellom Eirik og faren. Dette gir "Med beina på nakken" en ganske unik atmosfære.

Selve historien berører vrien og intrikat tematikk, og jeg synes at forfatteren, Arne Svingen, både er modig, og har funnet den riktige balansen mellom det vonde og vanskelige, og det gode og morsomme. Han har dessuten evnet å flette inn mye optimisme i historien.

Bokens fortellertemme tilhører Eirik, og jeg synes at han er troverdig, saklig og enkel. Vi får aldri vite Eiriks alder, men jeg vil nok tro at han er mellom 8 og 10 år gammel.

"Med beina på nakken" er ikke en trist bok. Det er heller en bok som bringer vanskelige tema til torgs, som f. eks. far/sønn forhold, skyldfølelse, sorg og medynk. Boken innehar i tillegg mye varme og humor.

Jeg synes det er flott at barnelitteraturen også kan formidle sår tematikk, for barn både forstår og oppfatter ofte mye mer enn det mange tror.

"Med beina på nakken" er en særdeles god bok som definitivt vil appellere like mye til ungdommer og voksne, som til barn.

Anbefales varmt!

http://www.dagbladet.no/2015/08/31/kultur/bok/litteratur/arks_barnebokpris/tom_egeland/40881378/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar