søndag 27. september 2015

"Kureren" av Kjell Ola Dahl

Kureren
Kjell Ola Dahl
Krim
387 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Kjell Ola Dahl debuterte i 1993, og har siden utgitt en rekke kritikerroste kriminalromaner, blant andre "En liten gyllen ring", som han fikk Rivertonprisen for. Hans kriminalromaner utgis i en lang rekke land. Han driver også et gårdsbruk på Feiring i Eidsvoll kommune.

Oslo, august 2015
Auksjonarius Guri Holter legger et unikt armbånd, som er taksert til over hundre tusen kroner, ut for salg. Det hun ikke vet, er at armbåndet er stjålet og tilhører Turid, som ikke har sett det på førtiåtte år. 

Det tar ikke lang tid før Turid står i skranken ved auksjonshuset i Tollbugaten med krav om å få armbåndet, hun meldte stjålet på slutten av sekstitallet, tilbake.
Armbåndet er nemlig et arvestykke. En av de veldig få tingene hun hadde etter sin mor. Sin biologiske mor som ble

drept.

Oslo, oktober 1942
Den unge jødiske kvinnen Ester Lemkow, som er kurer for motstandsbevegelsen, blir vitne til at faren arresteres. Samtidig blir familien hennes kastet ut av hjemmet, og butikken de eier stengt.
Deretter deporteres de til Auschwitz.

Selv klarer hun å unnslippe.

Men da, Ester såvidt klarer å unngå å bli tatt på Valkyrien for distribusjon av illegale aviser, legger hun to og to sammen. Hun må være angitt, og ser ikke annen råd enn å rømme landet. Hun må komme seg til Sverige. Fortest mulig.

Ikke lenge etterpå, blir Esters venninne Åse Lajord funnet død. Hun er drept. Kvalt på brutalt vis.

Gestapo mener at det er Åses mann, motstandsmannen Gerhard Falkum, som står bak ugjerningen, og at han er en simpel morder som drepte moren til sitt eget barn og etterlot ungen i selskap med liket.

I desember har Ester klart å komme seg helt til Stockholm. Der får hun vite om venninnens død, og at Gerhard , som også har måttet flykte, har ankommet flyktningmottaket i Södermanland. Siden han er ettersøkt for en alvorlig forbrytelse i Norge, et mord på en sivil person, er det usikkert hvordan svenske myndigheter vil forholde seg. Antakelig er det lite å frykte, men man kan ikke vite det sikkert.

I og med at Falkum er en høyt betrodd mann, med stor kunnskap om organisering av motstandsarbeid, får Ester i oppgave å reise til flyktningmottaket og ta ham med til Stockholm før svensk politi reagerer.

Tilbake i Stockholm oppstår det følelser mellom dem. Men året etter, i Huddinge, omkommer Gerhard i en brann.

Oslo, november 1967
Til alles overraskelse dukker Gerhard opp igjen i Oslo. Han er ikke død, men vil heller ikke fortelle hva som skjedde. Siden Gerhard er i live, må det ha vært en annen som døde. Det eneste han vil si, er at han dro fra Sverige, og inntil nylig har befunnet seg i USA, i Minnesota, hvor han har drevet en bensinstasjon. Og at han nå kaller seg for Gary Larson.

Men hvorfor er han, etter så mange år, tilbake på gamle trakter? Ønsker han å finne ut hvem som drepte Åse Lajord? Har han et hevnmotiv?
Men ting kan tyde på at han har noe helt annet for seg.

I de nærmeste årene etter krigen jobbet Ester for den israelske etterretningen. Som pianolærer hjelper hun nå barn med å realisere sitt musikalske potensiale. Timene har hun i sitt eget hjem.

At Gerhard nærmest har oppstått fra de døde, oppleves naturlig nok som et sjokk. Men da nye opplysninger om han kommer Ester i hende, må hun gripe tilbake i sin fortid, og hente frem de kampferdighetene hun ikke har brukt på lenge.

Kjell Ola Dahls roman, "Kureren", er først og fremst velskrevet og velkomponert.

Historien som fortelles er svært fengslende og man legger ikke merke til at den faktisk er på nesten 400 sider.

Handlingsforløpet beveger seg elegant frem og tilbake i tid, mellom 1942, 1967 og 2015.

Miljøbeskrivelsene er troverdige, der både okkupasjonstiden, flyktningemiljøet i Sverige, samt 60-tallet skildres på et forbilledlig vis.

Språket er konsist. Og språkbruket er nøkternt der leseren får vite akkurat såpass mye at det blir spennende.

Persongalleriet er meget godt og nyansert beskrevet. Spesielt får vi god innsikt i Esters liv, tanker og handlinger. Man kan tydelig fornemme hennes angst og usikkerhet.

Dahl har utvilsomt skrevet en sammensatt og helstøpt bok som inneholder alt hva leseren kan ønske seg av spenning.
Det som især imponerer, er hvor raskt man blir grepet av handlingen og karakterenes skjebner. Det i seg selv er naturligvis en stor bedrift.

1 kommentar: