tirsdag 15. september 2015

"Monster" av Jørgen Jæger

Monster
Jørgen Jæger
Krim
420 sider
Juritzen forlag
2015

Jørgen Jæger er født i 1946, og er bosatt i Bergen. Han har jobbet med salg og salgsadministrasjon det meste av sitt voksne liv, og er nå forfatter på heltid. Han debuterte med kriminalromanen "Skyggejakten" i 2003, den første i serien om lensmann Ole Vik og staben hans i Fjellberghavn. Bøkene er frittstående, men man vil følge dramatiske hendelser i hovedpersonenes liv fra bok til bok.

Han skrev en rekke kriminalnoveller for ukepressen i 80 og 90 årene. Jørgen har to voksne barn og to "stebarn", fire barnebarn og tre "stebarnebarn". Han bor på Hop i Bergen sammen med sin kone Marit og border collien Aic.

"Monster" er den åttende bok om lensmann Ole Vik.

Det er høst i Fjellberghavn. 

Familien Dahl har av ideologiske årsaker startet et helt nytt liv på Ramnes, i fjellet like ovenfor Fjellberghavn, hvor de har bodd de siste par årene.
Det finnes ikke et menneske som vet hvem de egentlig er, bare noen få byråkrater med taushetsplikt. Familien Dahl lever med skjult identitet og er drapstruet av Anne Dahls tidligere mann, og den elleve år gamle datteren Theas egentlige far.

De lever med fiktiv identitet, innvilget av Politidirektoratet, og bor på hemmelig adresse etter den såkalte kode 6, den strengest graderte sikkerhetskoden som kan tilbys mennesker som er truet på livet.

Én dag kommer ikke datteren Thea rett hjem som avtalt etter skolen. Når hun omsider dukker opp, virker hun rar og annerledes, nærmest skremt. Hun vil heller ikke snakke med foreldrene. I følge læreren og skolebuss sjåføren, har Thea ikke vært noe annet enn blid og fornøyd hele dagen.
Noe må altså ha skjedd mellom holdeplassen, der hun gikk av bussen, og det lille bruket hvor de bor. Kan det være Annes voldelige eksmann, Ragnvald Hagen, som angivelig sitter i fengsel, som har klart å spore dem opp?

Når Ulrik, Annes nye ektemann, ikke lenge etterpå, nesten blir slått ihjel inne i den forfalne driftsbygningen på det fraflyttede nabobruket, er hun sågar ikke lenger i tvil, de er ikke trygge der lenger heller.

Så skjer et drap. Som endrer alt.

Lensmann (og hovedperson) Ole Vik, er langtidssykemeldt etter å ha blitt påkjørt under en biljakt, men er, mer eller midre, på vei tilbake etter en rekonvalens som hadde gått raskere enn både han og legene hadde forutsett.

Men, nå blir han tilkalt, og sammen med politioverbetjent Cecilie Hopen, får de en besværlig sak å ta fatt på.

Vik har dessuten private problemer å handskes med, som bl.a. innebærer et valg for fremtiden.
Har han en fremtid sammen med kjæresten Marte Mellingen (som har vikariert for han på Fjell politistasjon, eller politihuset, som stasjonen blir kalt på folkemunne i Fjellberghavn), som vi forøvrig stiftet bekjentskap med i "Ridderkorset", og som vanligvis bor i Drammen med sine to barn? Eller må han gi avkall på henne?
I tillegg har Cecilie vansker i sitt forhold til kjæresten, Bernhard Ro. 

Familien Dahl som lever med konstant angst, forsøker etter beste evne å komme til hektene igjen, etter de høydramatiske opplevelsene. Men deres hverdag er ikke enkel. Trusselen de har hengende over seg er nemlig fortsatt like reell. Dessuten synes politiets etterforskning å være preget av både vanskeligheter og uforutsigbarhet.

"Monster" er en fornøyelse å lese.

Romanen er godt skrevet, plottet er både overraskende og spennende, og som leser forsynes man med mange spor.
Jørgen Jæger er en særdeles kompetent krimforfatter som vet å fortelle en fengslende historie, slik at vi som lesere lar oss fange fra første side.

Det er en uhyre spennende historie som blir rullet opp for oss, der stadig overraskende vinklinger dukker opp.

Det er ingen tvil om at Jørgen Jæger er flink til å skru et godt plot sammen. Hans karakterskildringer feiler det absolutt ikke noe, og særlig beskrivelsene av Ole Vik, Cecilie Hopen og Anne Dahl er svært så overbevisende og holdbare. Det omstendelige politiarbeidet, men også andre aspekter ved historien, skildres på ypperlig vis. Og som sedvanlig, fletter Jæger inn en god porsjon med relevant samfunnskritikk.
Samlet sett er det ikke den minste tvil om at vi her har et helt ærlig og elegant stykke skriftlig arbeide.

Det er dessuten mye atmosfære i boken, både i beskrivelsen av Fjellberghavn og de omkringliggende naturskjønne områder.

Det er nok av spenning i "Monster", og til tross for bokens relativt store omfang, går det fort å lese den. Det er en page-turner.

2 kommentarer:

  1. Jeg syns denne boka var super. Enig med deg! Jæger er blitt en av mine favoritter!

    SvarSlett
  2. Nå har jeg også lest denne- at den nylig ble nominert til Bokhanlerprisen borger for at det er kvalitetskrim, så da er jo alle enige, da ;o)

    SvarSlett