fredag 4. september 2015

"Pegasus" av Danielle Steel

Pegasus
Danielle Steel
Roman
367 sider
Oversatt av Kjersti Løvaas
Schibsted Forlag
2015

Danielle Steel (f. 14. august 1947 i New York) er en av verdens mest populære forfattere. Hittil er det solgt over 590 millioner eksemplarer av romanene hennes, som stadig topper bestselgerlistene. Steels bøker blir lest i 47 land og er oversatt til 28 språk.

Danielle Steel har ni barn, og bor både i San Francisco og i Paris. Hun har fått flere priser for sitt forfatterskap. Nylig ble hun utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen.

Danielle Steel har ikke skrevet så mange romaner med et historisk bakteppe, men når hun først begir seg ut på oppgaven, blir som regel resultatet meget bra. "Pegasus" er i så måte ikke noe unntak.
Med 1940-tallet og Nazi-Tyskland som bakteppe, forteller denne boken en historie om to nære venner, og den ekstraordinære rasen av hester som oppdrettes av en av dem, og redder livet til den andre.

Nicolas von Bingen og Alex von Hemmerle tilhører det tyske aristokratiet. De er naboer, begge er enkemenn og oppdrar sine barn på hver sin luksuriøse eiendom i Böhmen. Dagene går med til ridning, jakt, og i Alex sitt tilfelle, avl av verdifulle Lipizzanere, en svært spesiell hesterase som fødes brune/svarte, men gradvis skifter farge etterhvert som de blir eldre, til helt hvit.

Da Nicolas via faren får kjennskap til at han er kvart jøde og må flykte fra Tyskland med sønnene, eller risikere å bli sendt avgårde til en konsentrasjonsleir, blir han mildt sagt sjokkert. Han har aldri møtt moren sin, men er blitt fortalt at hun døde i barsel og i tillegg en helt annen enn den hun egentlig var. Da han får greie på at hun ikke bare er i live, men også halvt jøde, blir han svært overrasket.

Å måtte forlate hjemlandet for en usikker fremtid, i og med at han har ingen reelle arbeidserfaringer, synes å være et stort problem for Nicolas. Men så kommer Alex opp med en løsning som innebærer to spesielle Lipizzanere, emigrasjon til USA, og et sirkus!

Nicolas og de to sønnene hans flykter dermed over Atlanteren til USA. Og i Florida slår Nicolas seg sammen med et sirkus og sammen med den hvite hingsten Pegasus blir han stjernen i showet.

Boken, "Pegasus", ga meg en fantastisk leseopplevelse.

Historien som fortelles tar oss med gjennom livene til fire generasjoner i en familie, tre i en annen, og forbindelseslinjene mellom dem som overlever igjennom 75 år, etterkommere av Nicolas og Alex, og deres helt spesielle hester.

Karakterene portretteres med høy troverdig og de er mangefasetterte.

Danielle Steel er en begavet forfatter som de fleste nok forbinder med romantisk litteratur. Denne boken innehar også en kjærlighetshistorie, som forøvrig er fylt med hjertesorg. Men ved å benytte historiske fakta tar hun oss ikke bare med tilbake til en grusom tid, men viser på samme tid hvordan livet, uten advarsel, kan endres på de mest uvanlige måter.

"Pegasus" av Danielle Steel er en glimrende bok som jeg med glede kan anbefale, kanskje spesielt til de av dere med en viss forkjærlighet for kombinasjonen romantikk, historie og spenning.

1 kommentar:

  1. Takk for fin omtale av boka. Fikk lyst til å lese den. Må innrømme at når jeg så Danielle Steel, tenkte jeg ukebladsroman, men jeg skal ikke dømme på forhånd, for har ikke lest noe av henne på mange år.

    SvarSlett