søndag 20. september 2015

"Pym Pettersons mislykka skoleball" av Heidi Linde

Pym Pettersons mislykka skoleball
Heidi Linde
Barnebok, 9-13 år
210 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Forfatteren Heidi Linde (f. 1973 i Asker) er en høyt skattet forfatter.

Hun har gått på forfatterstudiet i Bø og er utdannet manusforfatter fra Den Norske Filmskolen på Lillehammer.
Hun debuterte med barneboken "Myggstikk" i 1998. Og kom i 2002 med den første romanen for voksne, "Under bordet". Senere har hun skrevet flere romaner for barn og voksne. Linde har også skrevet radiodramatikk, og gikk av med seieren i den nordiske hørespillkåringen i Helsinki i 2008 for hørespillet Schmokk.

I år er hun aktuell med "Pym Pettersons mislykka skoleball", som er nominert, som en av fem kandidater, til selveste Arks barnebokpris, samt voksenromanen "Norsk sokkel".

"Pym Pettersons mislykka skoleball" er den fjerde boken i serien om Pym Petterson. Serien er solgt til fire land.

Møt den snart 13 år gamle jenta Pym Petterson. Den yngste av i alt tre søsken, i en familie på fem. De to eldre søskene hennes er tvillinger (Sanna og Sigmund) og har nylig blitt konfirmert.

Snart er det et avbrekk fra skolen og en åtte ukers lang sommerferie.
Likevel vokser universet og det forandrer seg hele tiden.
Men for Pym finnes det verre og ikke minst synligere forandringer.

For fra høsten av venter det nemlig en skikkelig stor forandring, og den heter ungdomsskolen.
Alt vil bli annerledes. Hun vil få karakterer, den nåværende klassen hennes vil bli splittet, og enda verre: De kommer ikke til å ha Hilde noe mer som lærer. Hilde som har vært Pyms lærer i fire år, og som kjenner Pym bedre enn hun gjør selv. Iblant føles det i hvert fall slik. Hilde som er den beste læreren hun noensinne har hatt.

På ungdomsskolen vil hun kanskje få en streng og sur lærer, en som kjefter og klager, og som garantert vil se dumt på henne og si:
Pym, hva i all verden er det for et slags navn?
Og så kommer det elever dit fra to andre barneskoler. Så det vil bli fem eller seks klasser på åttende trinn.

Men før den tid vil foreldrene male stuen hjemme, og de vil ha en demokratisk avstemning om fargevalget.

Dessuten har de andre i klassen plutselig blitt så opptatte av kjærester og forelskelser. F.eks. har Sofia nettopp blitt sammen med Syver.

Og så er det selvfølgelig skoleballet for elevene på syvende trinn.
Bortsett fra Pym, er samtlige gira på skoleball. Er det fordi skoleballet er den store avslutningen for barneskolen, og begynnelsen på noe annet? Handler Pyms motvilje om det? Det der med forandring.

Midt oppi alt dette (ja, faktisk når hun er med moren på kjøpesenteret for å prøve kjoler), får hun mensen. Pym som hater ordet mensen, for ikke å snakke om pubertet.

Pym har det slett ikke enkelt. Og desto mer forvirret blir hun, når hun merker at hun begynner å få rare følelser for Omar i klassen. Det er nemlig noe med smilet hans. Noe som gjør at hun ikke kan slutte å se på han. Og det slår henne at det er mye ved Omar hun ikke har lagt merke til før nå. Noe som egentlig er skikkelig merkelig, i og med at de tross alt har gått i samme klasse i snart syv år.
Men nå ser hun ham med helt nye øyne.

Med "Pym Pettersons mislykka skoleball" har Heidi Linde skapt en umiddelbar og tankevekkende fortelling om hvilke følelser som rører seg i et barn som er i ferd med å bli en tenåring.

Vår heltinne, eller kanskje antiheltinne, er Pym Petterson. Hun er bokens forteller og jeg-stemme, og hun gir oss et ærlig, usminket bilde av sin hverdag.

Pym er ca. 13 år. Og nettopp denne aldersgruppen vil ikke bare være i stand til å gjenkjenne det Pym gjør, men de vil også være i stand til å gjenkjenne hennes reaksjoner og følelser.
Hva barn/ungdom synes er vanskelig å sette ord på, setter "Pym Pettersons mislykka skoleball" inn i en historie som gir mening og som de kan speile seg i, og som en voksen også kan få noe ut av å lese.

Kledt i ungdommens egen sjargong, forteller "Pym Pettersons mislykka skoleball" en rørende, listig og humørfylt historie om en litt spesiell, men også helt vanlig norsk jente.

1 kommentar:

  1. Takk for supert tips, har begynt å planlegge julegaver, og i år skal absolutt alle få bøker. Denne serien er perfekt for mine to minste nieser :)

    SvarSlett