onsdag 23. september 2015

"Mumiens mysterium" av Tom Egeland

Mumiens mysterium
Tom Egeland
Ungdomsbok, 12-16 år
397 sider
Aschehoug
2015

Tom Egeland (født 1959 i Oslo) har skrevet en rekke bøker for barn, unge og voksne. Bøkene hans er oversatt til 24 språk, deriblant engelsk, fransk, tysk, italiensk, spansk, koreansk, japansk og kinesisk. For den første av bøkene om Robert, "Katakombens hemmelighet", ble han tildelt ARKs barnebokpris. I 2014 kom oppfølgeren, "Skatten fra Miklagard". "Mumiens mysterium" er tredje bok i serien, og nominert til ARKs barnebokpris 2015!

I "Katakombens hemmelighet" (2013) utforsket de en katakombe i Roma, i "Skatten fra "Miklagard" (2014) kom de over en vikinggrav i Vestfold, og i "Mumiens mysterium" er de - som tittelen mer enn antyder - i Egypt.

Robert hjelper moren sin med et større utgravingsprosjekt i Egypt.
Som vanlig har den 14 år gamle gutten fått være med moren sin på jobb. Moren er arkeolog, og sammen med en egyptisk utgravningsleder har hun ansvaret for arbeidet med et større utgravingsprosjekt.

Et hittil ukjent gravkammer i Kongenes dal skal åpnes.

Kongenes dal ligger utenfor Luxor sør i Egypt, og er gravstedet til en lang rekke egyptiske konger, dronninger og andre mektige menn og kvinner fra oldtiden. Arkeologer har funnet 63 gravkamre i dalen, men det kan finnes enda flere som ikke er oppdaget. Noen er bitte små, andre er enorme.

Moren til Robert hadde nemlig kommet over kartet til gravkammeret i en gammel kiste som har stått bortgjemt på et loft i Bergen i hundrevis av år. Det viste seg at en gruppe kjøpmenn hadde vært i Egypt i middelalderen og kjøpt med seg mange skatter. Blant skattene, i en forseglet krukke, lå et kart som røpet plasseringen til en grav som ingen visste om.

Tenk om det hviler en forbannelse over graven?

Inni seg er Robert slett ikke like sikker som moren på at ikke eldgamle forbannelser kunne hvile over egyptiske gravkamre.

På noen hieroglyfer på steindøren inn til selve gravkammeret står det skrevet noe.
En av arkeologene i følget, oversetter og leser høyt: "Døden skal komme på raske vinger til den som forstyrrer gravens fred."

Det er ingen tvil, de advarende ordene som står skrevet i hieroglyfer over steindøren inn til gravkammeret, er en forbannelse.

I følge moren skrev de sånne advarsler i og utenfor alle gravkamre og på kister og vegger og overalt, med håp om at det skulle skremme vekk gravrøverne.

Men hva om noen av dem er sanne?

Når de omsider kommer seg forbi døren og inn i gravkammeret, bli Robert skuffet. Han hadde nemlig ventet seg et enormt gravkammer bugnende av gull og skatter, med fargerike veggmalerier og statuer i hvert hjørne. Men dette gravkammeret var ikke slik. Sant å si var det litt fattigslig.

Midt på gulvet i gravkammeret står det en sarkofang. Innholdet i kisten får moren til Robert til å gispe.
Det ligger to mumier i sarkofagen. Det pleier aldri å ligge mer enn én mumie i hver sarkofag.

Kongegravene var som regel svært rikt utsmykket. Dette gravkammeret var nakent og fattigslig. Likevel måtte de to mumiene ha vært viktige mennesker i oldtidens Egypt. Det var ikke hvem som helst som fikk lov til å bli gravlagt i Kongenes dal.

Samme dag blir Robert kjent med den nydelige og omtrentlige jevngamle jenta Yasmin, som også er der med foreldrene sine. Hun forteller han at i det gamle Egypt fantes et begrep: dekan. En dekan var en tidsperiode som varte i ti dager. Når en forbannelse var kastet over noe eller noen, tok det en dekan før forbannelsen trådte i kraft. Ti dager.

Etter hvert som handlingen strider frem, oppdager Robert at det er noen som følger etter han. Men hvorfor skulle noen forfølge ham?

Og omtrent samtidig får han vite at det har vært et jorskjelv i Middelhavet, rett ved den greske øya Santorini.

Sammen med Yasmin må Robert finne ut hvem som ble lagt i graven for 3600 år siden, for ihht. hieroglyfene utenfor gravkammeret hviler det en forbannelse over gravkammeret.
En forbannelse som ikke bare betyr døden for Robert og moren, men også for millioner av mennesker bosatt langs Middelhavets kyster.
Robert og Yasmin har ti dager på seg til å forhindre katastrofen. Klarer de å løse den gamle gåten før det er for sent?

"Mumiens mysterium" er en lettlest og fengende roman, der Egelands elegante blanding av mysterier, interessante karakterer og god underholdning er svært så vellykket.

Boken er forfriskende annerledes og den bæres især oppe av en intenst oppbygget spenning, og man får da også pulsen opp flere ganger.
Kapitlene er korte og intense. Og det er et spennende plott, Tom Egeland har satt opp. Han har smidd flere tråder ut, som skal samles til én, noe han lykkes med til det fulle.
Dessuten fungerer språket riktig godt.

Man kan tydelig merke, at det ligger solid research bak denne boken. Fordi, som i de tidligere bøkene om Robert, er historien ledsaget av Roberts egne notater, og vitebegjærlige lesere lærer mye historie. Her kan du lese om dynastier, hieroglyffer, uår, krig og vanskelige skjebner. Den egyptiske historien er nesten like spennende som historien om Robert!

Dette er tredje bok i en serie. Jeg har kun lest én av de to andre, "Skatten fra Miklagard", uten at det hadde noe å si for denne.

"Mumiens historie" er definitivt verdt å lese. Jeg følte meg godt underholdt underveis og håper, at det vil komme flere bøker fra Egeland om Robert.

1 kommentar:

  1. Flott omtale, som minnet meg på at denne boken må leses. Min sønn og jeg har begge lest de to første bøkene, og vi fryder oss begge over Egelands univers.

    SvarSlett