Jon Scieszka
Illustrert av Brian Biggs
Barnebok, 9-13 år
176 sider
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal Norsk Forlag
2015
Jon Scieszka elsket naturvitenskap da han var barn. Det snakkes fortsatt om et banebrytende eksperiment der den unge Scieszka plasserte selleristilker i farget vann. Moren hans snakker i hvert fall fortsatt om det. Hjemme i USA har han skrevet så mange bøker at det ikke er plass til å ramse dem opp her. Scieszka var førstemann til å inneha det ærefulle vervet nasjonalambassadør for barne- og ungdomslitteratur. Han bor i Brooklyn i New York og elsker fremdeles naturvitenskap.
Brian Biggs har illustrert bøker av Garth Nix, Cynthia Rylant og Katherine Applegate, i tillegg til sine egne tekster. Han bor i Philadelphia.
"Frank Einstein og elektrofingeren" er bok nummer to i serien om Frank Einstein (barnegeni, forsker og oppfinner), bestevennen Watson, Klink (en selvmontert enhet med kunstig intelligens) og Klank (en nesten selvmontert enhet med
kunstig nesten-intelligens).
Jon Scienszka har tatt utgangspunkt i ekte vitenskap og skapt et unikt og spennende science fiction-univers. En uimotståelig kjemisk blanding for lesere i slukealderen.
Nok en gang har det unge geniet, Frank Einstein, laget en ny og fantastisk oppfinnelse; elektrofingeren. Dette er en mekanisme som kan brukes til å hente energi hvor som helst (ved å bare trykke på en knapp), og som vil gi hele byen Midville tilgang til gratis, trådløs solenergi.
Men da han og bestevennen Watson skal vise elektrofingeren til byens innbyggere, klarer klassekamerat og erkerival T. Edison å sabotere hele demonstrasjonen og skremme alle sammen.
T. Edison har nemlig planer om å få enekontroll over Midvilles energiressurser, for deretter å bli rik ved å forlange en volsom høy pris for elektrisiteten.
Vil Frank klare å bevise at hans trådløse energiforsyning er trygg? Og hvor er det blitt av T. Edison og hans kompanjong, sjimpansen herr Sjimp? Du må selv lese boken for å finne ut av alt dette.
"Frank Einstein og elektrofingeren" er en barnevennlig tilnærming til relevante og tidsriktige tema som vedrører alternative energikilder.
Historien er brakt til liv med tydelige karakterer, lumske skurker, og morsomme replikker. Den er også full av visuell appell.
Mens du leser, kan du dessuten kikke på de mange diagrammene som illustrerer ulike vitenskapelige prinsipper og konsepter som Frank i løpet av boken deler med Watson. Siden de to guttene eksperimenterer med energi, forteller Frank om Newtons lover, kraft og bevegelse, energityper (som roboten Klink kan demonstrere med alt sitt praktiske tilbehør), og Nicola Teslas forsøk på å overføre energi uten bruk av ledninger.
Boken er morsom og lettlest, og innehar bl.a. beskrivelser av enkle eksperimenter og demonstrasjoner som man kan gjøre med kun noen få husholdningsartikler, som salt, pepper, ballonger, og en skje.
Frank Einsteins energinotater angående de forskjellige emnene som han forsøker å forklare for Watson, kan leses bakerst i boken. Der finner du til og med en oppskrift for "Maur på en kvis" av Herr Sjimp, selv om jeg personlig vil anbefale at du erstatter maurene med rosiner. :-)
"Frank Einstein og elektrofingeren" vil passe perfekt for barn i storskolen som liker humor, sprø forskere og oppfinnelser, roboter, skurker som har sin egen sjimpanse, og mye latter.
Dette er en utmerket bok for unge lesere som har en gryende interesse for naturvitenskap.
Min anmeldelse av bok nummer en i serien om Frank Einstein, "Frank Einstein og antimateriemotoren":
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar