søndag 6. september 2015

"Før snøen legger seg" av Bjørn Bottolvs

Før snøen legger seg
Bjørn Bottolvs
Krim
280 sider
Kolon forlag
2015

Bjørn Bottolvs, født 1946 på Kongsberg, bosatt i Bærum. Han debuterte med kriminalromanen "Kometen" i 1999. Deretter fulgte "Is" (2002), "Mairegn" (2004), "Når natta er som svartest" (2006), "Døde vitner lyver ikke" (2007), "Granaten" (2009), "Drapet på Taparud Gård" (2010) og "Etter den søte kløe" (2012). Bjørn Bottolvs har også skrevet bøker for barn og unge.

Bjørn Bottolvs er forhenværende førstebetjent ved Oslo politidistrikt, og har jobbet i politiet i over 30 år. Hans kriminalromaner om Jo Kaasa kjennetegnes ved solid innsikt i den vanlige politimannens arbeid og tilværelse.

"Før snøen legger seg" er den niende romanen om politibetjent Jo Kaasa og hans kollegaer ved Voldsavsnittet på Majorstua politistasjon i Oslo.


Det er kaldt, det er sent om høsten, og klokken har passert midnatt. Patruljerende politibetjent Jo Kaasa jobber nattskift.

Han og makkeren, Kaisa Riitta Sara, befinner seg ved Majorstukrysset, da de får beskjed om å ta en sving innom Frognerparken. Der finner de en tynnkledd, spinkel guttunge gående. Han er redd, og angst lyser av øynene hans. De velger å ta gutten med seg i bilen. Til å begynne med er han taus som en østers, men de får omsider rede på hvor han bor. Av guttens mor, Ellinor Henriksen, får de høre at hun var i ferd med å melde han savnet. Hun er aleneforsørger og jobber som lege. Gutten, hvis navn er Jimi, er tretten år gammel og går på Majorstua skole. Denne gangen gikk det heldigvis bra, noe som ikke alltid er en selvfølge i en politimanns hverdag.
Allerede ved neste oppkalling får Kaasa smertelig erfare dette.

I Dalsveien på Slemdal har en kvinne opplyst om at terrassedøra til naboen står åpen. Da Kaasa og Sara ankommer åstedet, finner de en naken, eldre mann liggende død på gulvet i stua. Det er ingen synlige skader på mannen, og bortsett fra den åpne døra, et veltet bord og en knust lampe, er det heller ingenting som umiddelbart kan tyde på at en kriminell handling har funnet sted. Men Kaasa legger merke til noe som ligner et blåmerke på avdødes ene tinning.
Rettsmedisinerne hevder siden at blåmerket kan skyldes slag med stump gjenstand eller støt.

Et par dager senere blir det funnet en død kvinne i isen noen få meter fra land på Sognsvann.
Senere viser det seg at kvinnen var Ellinor Henriksens søster, Elise, og at hun ikke hadde druknet, men blitt drept.

Avsnittet får det hektisk da de i løpet av kort tid må etterforske to drapssaker.

Kaasa blir sterkt involvert i disse sakene, og ting blir enda mer komplisert når han og kollegaene i tillegg må etterforske en kidnappingssak, hvor offeret er Jimi, nevø av den avdøde kvinnen og Ellinors sønn.

Det blir en etterforskning som vil lede Kaasa og kollegaene hans dypt inn i Oslos underverden.

Skuffet blir man aldri, når en ny bok av Bjørn Bottolvs utgis, og "Før snøen legger seg" er ikke noe unntak.

Når man leser Bjørn Bottolvs romaner, er det viktig å lese igjennom linjene. Da klarer man å fornemme all den praktfulle naturens vink som nærer alt han skriver.

Historien er spennende og godt skrudd sammen. Spenningskurven er stadig økende, slik at man til slutt ikke kan slippe boken, og med Oslo som et levende beskrevet bakteppe får boken et autentisk preg.

På relativt få sider skjer det mye, og sakene blir mer og mer komplisert etter hvert som flere og flere usikkerheter dukker opp. Bare helt på slutten faller brikkene på plass.

"Før snøen legger seg" kan forøvrig enkelt leses uten kjennskap til de første bøkene om Jo Kaasa.

Forfatteren er tro i mot sitt persongalleri, og hans utførlige personskildringer og dialoger gjør historien kraftig. Bottolvs er ekstremt god til å portrettere mennesker og relasjoner, slik at man føler, at man kommer tett inn på dem. Og han gjør det med stor innlevelse og menneskelig innsikt.

De fleste av karakterene har vært med helt siden den første boken. Det er nesten som å lese om venner.

Hovedpersonen er den snart seksti år gamle politibetjenten Jo Kaasa. Han er separert (kona flyttet ut for vel ett år siden) og far til to gutter (eldstesønnen bor sammen med kjæresten i Trondheim, den yngste er i militæret i Bergen). Han er sindig og klok, og synes å være en god kollega.
Kaasa er tilfreds med sitt virke som patruljerende politi. Det er noe med spenningen han føler ved å komme først til et åsted, og å kunne yte publikum tjenester. Da han hospiterte som etterforsker for noen år siden, hadde han nettopp savnet dette.
Man følger Kaasa både hjemme og på jobb.

Kaasas makker er den nesten tretti år yngre samiske kvinnen Kaisa Riitta Sara. Kaasa har sans for hennes spesielle form for humor, og de to synes å ha god kjemi. Sammen har de kjørt patrulje i nærmere tre år.

Bottolvs kan noe med ord, som er få forundt. Nå har jeg vært med hele veien, og gjennom disse ni bøkene om Jo Kaasa, har jeg blitt underholdt, og frydet meg hver gang over den språklige formuleringen Bottolvs legger for dagen.

Det er synd at bøkene hans ikke er blitt mer publisert i utlandet (kun to av dem er oversatt til tysk), for han skriver særdeles godt, plottet er sikkert hver eneste gang, spenningen er høyst tilstedeværende, han er i stand til å bygge en svært troverdig atmosfære, og ikke minst er patruljerende politiarbeid hans øyesten.

I det hele tatt er "Før snøen legger seg" en svært god roman som, etter mitt skjønn, bekrefter at forfatteren er blant de aller beste krimforfattere.


De åtte første romanene om politibetjent Jo Kaasa.
Jeg kan trygt anbefale samtlige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar