fredag 6. mai 2016

"Boka om Baltimorefamilien" av Joël Dicker

Boka om Baltimorefamilien
Joël Dicker
Roman
448 sider
Oversatt fra fransk av Agnete Øye
Pax Forlag
2016

Joël Dicker er født i Genève i Sveits i 1985. Han debuterte i 2012, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd samme år med andreromanen "Sannheten om Harry Quebert-saken". Den er hittil utgitt i 39 land, har solgt over tre millioner eksemplarer og er tildelt flere litterære priser. "Boka om Baltimorefamilien" er Dickers tredje roman, og gikk rett til topps på de franske bestselgerlistene ved utgivelsen i 2015.

I sin nye roman går Joël Dicker i dybden på noen av personene vi ble kjent med i "Sannheten om Harry Quebert-saken", og gir oss et nært og underholdende portrett av en amerikansk familie med alle dens hemmeligheter, konflikter og feiltrinn.

Det var liten tvil om at "Sannheten om Harry Quebert-saken" kom til å være en vanskelig bok å følge opp, men Joël Dickers nye bok, "Boka om Baltimorefamilien", skuffer ikke.

Boken om et familiedrama, over flere generasjoner, er en karakterstudie, men kan tidvis minne om en thriller. Med dyktig hånd fester Dicker grepet fra første kapittel og slipper ikke taket før han har nådd siste side. Ja, faktisk fra prologens aller første setning:

"I morgen skal min fetter Woody i fengsel. Der skal han tilbringe de neste fem årene av livet."

Og så, allerede i prologens andre ledd, forteller han oss:

To dager senere blir jeg oppringt av onkel Saul.
"Marcus? Det er onkel Saul."
"Hei, onkel Saul. Hvordan går..."
Han lar meg ikke snakke ferdig.
"Marcus, hør nøye etter nå: Du er nødt til å komme til Baltimore med en eneste gang. Ingen spørsmål, er du snill. Det har skjedd noe alvorlig."

Historien blir fortalt av Marcus Goldman. Helt siden barndommen har han erfart at det eksisterer et stort sprik mellom sin egen familie, Goldmans fra Montclair, New Jersey, en helt ordinær familie med et nøkternt forhold til penger, og onkelens familie, de vellykkede, rike og glamorøse Goldmans fra Baltimore, bedre kjent som Baltimorefamilien.

Handlingsforløpet foregår i fem distinkte tidsperioder; opprinnelsen til forskjellene mellom de to grenene av familien da Marcus var barn, de formative årene av oppveksten hvor han var dypt fascinert av sin onkel, tante og søskenbarna (1989-1997), det tapte brorskap (1998-2001), perioden rundt selve tragedien (2002-2004) og den endelige gjenopprettelsen (2004-2012).

I løpet av oppveksten besøkte Marcus Baltimorefamilien så ofte han kunne, for å være sammen med fetteren Hillel og Woody, den jevnaldrende gutten onkelen og tanten hadde tatt til seg fra et ungdomshjem. Sammen var de 'Goldmangjengen', like nære som brødre. Og så var det nabojenta Alexandra, som drømte om et liv som popstjerne, og som alle guttene var like betatt av. Disse fire holdt kontakten i alle år, inntil maskene begynte å rakne og alt en dag gikk skrekkelig galt.

Helt siden den skjebnesvangre dagen i 2004 har Marcus vært hjemsøkt av spørsmålet: Hva var det egentlig som skjedde med Baltimore-familien?

Selv om Marcus er bokens forteller, beveger historien seg både frem og tilbake i tid. Som lesere ligger vi gjerne ett skritt foran Marcus, med en forventning om hans neste oppdagelse, mens den tidligere så tette og nære familien rives fra hverandre av alle tragediene.

Joël Dicker er utvilsomt en dyktig forfatter, og historien han bretter ut er både velskrevet og velformulert, men også ganske spennende. Og som hovedpersonen Marcus Goldman, higer man hele tiden etter å få greie på hele sannheten og det som virkelig skjedde med onkelens side av familien.

Grådighet, sjalusi og svik, står sentralt i historien, men også kjærlighet, tillit og trofasthet. Og som man tidlig kan fornemme, er dette en bok med mange lag.

Handlingen er satt til den amerikanske østkysten, nærmere bestemt New Jersey, Baltimore og Florida.

Til tross for at boken ikke kan karakteriseres som noen thriller, innehar den likevel mye spenning og flere dødsfall. "Boka om Baltimorefamilien" er derimot en særdeles smart, psykologisk studie av mellommenneskelige relasjoner og sosiale strukturer.

Joël Dicker har nok en gang skrevet en meget god bok - overbevisende, klok på mennesker og med stor underholdningsverdi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar