fredag 20. mai 2016

"Las Vegas-mysteriet" av Bjørn Sortland

Las Vegas-mysteriet
Kunstdetektivene 16
Bjørn Sortland
Illustrert av Trond Bredesen
Barnebok, 8-12 år
188 sider
Piggsvin Forlag
2016

Bjørn Sortland (1968) er født i Bergen, men vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter med "Det er ikkje natta" (1992), og han har siden skrevet nesten 50 bøker for barn og ungdom, blant annet den populære bokserien "Kunstdetektivene". Flere av bøkene handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Øyvind Torseter, Trond Bredesen og Hilde Kramer. Sortlands bøker er gitt ut i nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av "Raudt, blått og litt gult" sammen med illustratøren Lars Elling. I 2011 fikk han Aschehoug-prisen for hele forfatterskapet.  Høsten 2015 ga Sortland ut første bok i spenningsserien "Kepler 62" som han har skrevet sammen med den finske forfatteren Timo Parvela.

Serien om Kunstdetektivene er blant Norges mest solgte barnebøker, med en trofast leserskare og en stabil plassering på bibliotekenes utlånstopp. Den har solgt nesten 400.000 eksemplarer og blitt oversatt til en rekke språk,

blant annet tysk, fransk og spansk. Serien er også nylig lansert i Tyrkia. "Las Vegas-mysteriet" er den sekstende- og den aller siste boken i serien om Kunstdetektivene, den lengstlevende norske spenningsserien for barn.

David og familien hans drar til Las Vegas. Onkel William og David sitter på kaféen Roy's Diner og planlegger en listig plan for å møte Svartviks psykotrusler. Det hele ender med at David og familien slåss på liv og død med superskurken Stig Svartvik og sønnen hans, Odd. It's now or never, som Elvis synger.

Bjørn Sortland er en mester i å levere spennende historier, og med "Las Vegas-mysteriet" har han levert en velskrevet, underholdende og spennende bok. Historien er godt skrudd sammen med flere spennende høydepunkter og en dramatisk avslutning. Handlingen foregår hovedsakelig i Las Vegas, men tar til i Norge.

Uten å røpe noe, vil jeg påpeke at det er spennende og actionfylt allerede fra første side.

Karakterene er fargerike og lett gjenkjennelige for målgruppen. Som sedvanlig, befinner den driftige David Bergvik seg i begivenhetenes sentrum. Han er en smart og modig gutt. Når det gjelder superskurken Stig Svartvik, er han beskrevet så grundig usympatisk, at leseren ikke er i tvil om hans rolle i historien.

Historien fortelles i et hverdagslig, rimelig sikkert språk, spesielt i dialogsituasjonene. Sortland har utvilsomt et godt språk, og på formidabelt vis klarer han å balansere mellom åndeløs spenning og historiefortelling. I tillegg er Trond Bredesens mange fine og tegneserieaktige illustrasjoner med på å gi karakterene liv.

Dessuten er typografien stor og lettleselig, og gir barn selv mulighet til å lese boken.

"Las Vegas-mysteriet" er en forholdsvis lettlest spenningsbok for barn, som garantert vil bli like populær som en rekke av forfatterens andre bøker.

For i et svært lesevennlig, presist språk uttrykt i korte setninger, som også passer svært godt med bokens innhold, samt fremragende, uttrykksfulle og detaljerte illustrasjoner, fortelles en virkelig god og spennende historie. Leseren blir holdt godt fast fra start til slutt, og dette i selskap ikke bare med en god historie, men også med et godt bokhåndverk, med et delikat trykk og flott innbinding, og ikke minst en forlokkende forside.

For øvrig har Sortland til sist i boken skrevet et 4 siders minileksikon som inneholder noen nyttige faktaopplysninger.

Boken vil definitivt appellere til målgruppen, en målgruppe som forfatteren kjenner godt fra flere andre bøker. Barn, spesielt gutter, som gjerne vil ha spenning og action servert i en overkommelig ramme, får, ved å lese denne boken, oppfylt sine ønsker.

Bjørn Sortland har med "Las Vegas-mysteriet" skrevet en veldreid, spennende historie som vil gi målgruppen den forventede spenningen.
Den vil garantert bli lest av mange!


 
Mine anmeldelser av "Trondheim mysteriet" (Kunstdetektviene 14) og "Roma-mysteriet" (Kunstdetektviene 15):http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/04/trondheim-mysteriet-av-bjrn-sortland.html
 

1 kommentar: