onsdag 4. mai 2016

"En glo i asken" av Sabaa Tahir

En glo i asken
Sabaa Tahir
478 sider
Fantasy/Ungdomsbok
Oversatt av Heidi Sævareid
Fontini Forlag
2016

Sabaa Tahir vokste opp i Mojaveørkenen i California, på familiens 18 roms store motell. Der brukte hun tiden på å lese fantasybøker, utforske brorens bunker med tegneserier, og spille gitar. Hun liker drømmende indierock og nerdeting av alle slag. Hun bor i San Francisco Bay-området med familien sin.

Tahir sammenlignes med J.K. Rowling og George R.R. Martin, og debutboken, "En glo i asken", har allerede blitt et fenomen hyllet av både kritikere og lesere. Boken ble kåret til årets beste bok i 2015 av Amazon.

"En glo i asken" er en medrivende ungdomsroman som foregår i en magisk verden som til en viss grad kan minne litt om det gamle Romerriket.

Militantene erobret de Lærdes land for 500 år siden, og siden da har de ikke gjort annet enn å undertrykke og

slavebinde de Lærde. Det som en gang var et blomstrende rike er nå en verden av aske. En gang i tiden var de Lærdes rike sete for de ypperste universiteter og bibliotek i hele verden. Nå er det nesten ingen som kan lese engang.

I dette Imperiet, straffes ulydighet med døden. De som nekter å sverge troskap til keiseren, risikerer å bli henrettet.

Slavejenta Laia bor i det brutale Imperiets fattigste nabolag sammen med besteforeldrene og storebroren, Darin. Foreldrene er døde. Hun har lenge visst at broren har hemmeligheter, men da han blir arrestert for landsforræderi, er Laila fast bestemt på å redde ham. Hun inngår en skjebnesvanger avtale med Motstandsbevegelsen, som lover å påta seg oppgaven med å redde broren. Men til gjengjeld må hun gå undercover på Imperiets største militærakademi, Svarttind.

På Svarttind utdannes Maskene, Imperiets sterkeste våpen, og de mest fryktede og forhatte soldatene i riket. Fra ung alder utdannes elevene til å bli kaldblodige og farlige leiemordere, og for å opprettholde lov og orden.

Der møter Laia den motvillige soldaten Elias, Svarttinds vidunderbarn, som i all hemmelighet ønsker seg like så mye bort derfra som henne selv.

Han og Laia vil snart innse at deres skjebner er knyttet sammen - og at valgene de tar vil endre skjebnen til selve Riket.

Klarer de å oppnå det de ønsker seg mest av alt - frihet?

Sabaa Tahirs debutroman tar leserne med på en reise til en fantastisk verden, og etterlater dem andpustne og sultne på mer. Med et godt, beskrivende språk klarer hun å trekke deg så dypt inn i historien og dens karakterer at du, i mer eller mindre grad, kan føle deres smerter og lengsler, og omgivelsene rundt dem.

Fortellerperspektivet veksler kapittelvis mellom Laia og Elias. Laia tilhører folkeslaget, de Lærde. Elias derimot tilhører en av de finere familiene blant de Militante, og regnes for å være Militærakademiets beste soldat.

Historien sparkes i gang allerede fra første side, men til tross for dette, virker boken hverken forhastet eller overilt. Den har nemlig et tempo som er lett å følge, uten at man av den grunn kjeder seg.
Og det er enkelt å følge selve handlingsforløpet og de to hovedpersonenes utvikling, uten å miste den røde tråden i handlingen.

Historien tar dessuten opp tematikk som er relevant i vår egen verden. Rasisme og undertrykkelse av hele folkeslag er eksempelvis svært så gjenkjennelig problematikk.

Verdenen i "En glo i asken" synes å være inspirert av de gamle romerne, men er samtidig preget av både på fantasy- og science fiction elementer, en kombinasjon som fungerer meget bra.

"En glo i asken" er for øvrig den første boken i en ny serie. Del to er visstnok ennå ikke publisert på originalspråket, og det kan derfor ta litt tid før vi får vite hvordan det vil gå videre.

Jeg hadde faktisk ikke forventet en så brutal bok. Her er det ingen storslåtte palasser eller prinser med friere på slep. Handlingen er derimot satt til frontlinjene, hvor kamper, lojalitet, slaveri, magi og død er blant ingrediensene. Og jeg likte hvert eneste øyeblikk av den!

"En glo i asken" forteller en brutal, hard og realistisk historie, snedig krydret med magi og myter. Og med tematikk som lojalitet, svik, frihet, familiebånd og vennskap er dette en fantastisk bok!

Boken er spennende og underholdende, og definitivt vel verdt å lese. Det er en forrykende fantasyroman som med få grep tar pusten fra leserne og gjør den umulig å slippe tak i, før aller siste side er ferdiglest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar