onsdag 18. mai 2016

"Jeg rømmer" av Mari Kanstad Johnsen

Jeg rømmer
Mari Kanstad Johnsen
Barnebok, 6-9 år
40 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Mari Kanstad Johnsen er født i 1981. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Konstfack i Stockholm, og jobber som illustratør og billedkunstner. Hun barnebokdebuterte i 2011 med illustrasjoner til de kritikerroste bildebøkene "Barbie-Nils og pistolproblemet" og "Vivaldi". Med "Livredd i Syden" (2013) debuterte hun som forfatter.

"Jeg rømmer" er en del av Gyldendals nye ORDFRIE-serie. ORDFRIE bøker er en ny sjanger i den norske bokfloraen! Det er bøker som kan leses av både leseglade og lesesvake, men som i særlig grad vil gi lesesvake i målgruppen 6–9 år den spesielle mestringsfølelsen av endelig å ha lest en hel bok. Selv! De ordfrie bøkene inneholder ikke et eneste ord, men leses gjennom å følge illustrasjonene, oppdage detaljer, mønstre, følelser, handling – kun gjennom å fordype seg i det visuelle. En kompetanse de yngste leserne veldig ofte innehar.

Boken handler om hvordan det er å måtte flytte til et helt nytt sted. Når man har flyttet til et nytt sted, langt bort

fra vennene sine og den gamle klassen sin, er det vel ikke så rart at man føler seg litt ensom. Kanskje vil den nye klassen bli hyggeligere etter hvert? Eller kanskje ikke. Kanskje trenger man et lurt triks for å få seg nye venner? For eksempel en selvlysende kanin?

Hovedpersonen er en ung og ensom jente, i en familie som ikke ser henne. Så får hun en idé om å rømme.

Mari Kanstad Johnsen har laget en veldig flott bok med stoff til ettertanke for både barn og voksne. Boken forteller i illustrasjoner om det, det ofte handler om for både store og små jenter, nemlig om å passe inn kontra det å være seg selv. Hvordan takler man så det?

"Jeg rømmer" har en veldig fin balanse mellom selve historien og de litt spesielle, men svært så interessante, illustrasjonene. Kanstad Johnsen har lagt vekt på kontraster mellom farger, mellom skygger og lys, og mellom tynne og tykke streker. Dette er med på å legge igjen et sterkt inntrykk hos leseren. Man dras emosjonelt inn i historien, og får et sterkt bilde av hovedpersonens følelsesliv. Illustrasjonene viser tydelig jentas sinne, glede, usikkerhet og frustrasjon. Og som leser er det ingen tvil om hvor man er rent følelsesmessig.

Faktisk, ligger det flere lag i bildene, som en grundig leser kanskje vil oppdage etterhvert, men som ikke er viktige for å oppleve historien.

"Jeg rømmer" er en tankefull bok om en tapper jente, som oppmuntrer til samtale mellom barn og voksne.

Mari Kanstad Johnsen har definitivt evnet å skape en fengslende historie som fanger fra første side.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar