onsdag 25. mai 2016

"Champagne og hetetokter" av Dora Heldt

Champagne og hetetokter
Dora Heldt
Roman
320 sider
Oversatt fra tysk av Marianne Fischer
Bastion forlag
2016

Dora Heldt (f. 1961) er utdannet bokhandler. Hun har siden 1990-tallet arbeidet i et tysk bokforlag og bor i Hamburg. Hennes herlige og underholdende romaner har begeistret millioner av lesere i mange år.

Med "På ferie med pappa" gikk hun rett til topps på samtlige tyske bestselgerlister, og boken er nå solgt i over 700 000 eksemplarer og utgitt i en rekke land. Etter dette har to andre av hennes bøker blitt oversatt til norsk, "Ikke si noe til pappa" (2013) og "Champagne og Hetetokter" (2016).

Doris Goldstein-Wagner fyller 50 år, og hennes mann har mot hennes vilje arrangert en overraskelsesfest.

Doris lider av hetetokter og humørsvingninger, og hun synes ikke at hun har oppnådd alt det hun har drømt om. Hun føler seg usynlig. Moren hennes ringer til alle døgnets tider. De to barna synes ikke å bry seg noe særlig om henne og

ektemannen lytter aldri til det hun har å si.

I håp om å finne tilbake til sitt yngre jeg, inviterer hun to av venninnene fra skoledagene, Anke og Katja, med på et weekend-opphold til et spa-hotell ved Østersjøen.

Katja, er den elegante venninnen som har en tredve år yngre elsker. Anke derimot, er den ensomme og pengelense venninnen, som på grunn av uheldige omstendigheter har opparbeidet seg en bunnløs gjeld.

På spa-hotellet får de alle tre "shinet" opp fasaden, pyntet litt på håret og ordnet neglene. Alt mens det blir drukket rødvin og snakket om gamle dager og nåtiden. Plutselig går det opp for dem, at de langt  fra har levd det livet de hadde håpet på, og at de på hver sin måte har levd på en livsløgn.

Og mens hetetoktene raser i Doris, og humørsvingningene får henne til å gråte og skrike, raser tankene om livet, det bortkastede potensialet, de mange valgene hun har tatt og tiden, som er igjen.

Men ikke engang den beste avspenningsmassasjen med eteriske oljer og varme steiner kan forhindre det uunngåelige...

"Champagne og hetetokter" er en vellykket roman om det å komme i overgangsalderen. Den er hverdagsrealistisk og artig. Historien om de tre middelaldrende venninnene, som reiser på en weekend-tur til et spa-hotell, er på sin egen ikke helt sofistikerte måte, underholdende, men også varm og hjertelig.

Romanen har visse fellestrekk med en chick litt. Likevel er den mer vektig i sin substans. Selv om den har en humoristisk overflate, er nemlig problematikken, alt tatt i betraktning, nokså dyp.

Boken er godt skrevet, og språket er variert og flytende. Det er ikke stor litteratur, vi har med å gjøre, men det er hyggelig litteratur, hvis man kan si det slik.

Dora Heldt har utvilsomt en god penn. Karakterene hun portretterer er sympatiske og menneskelige, og ikke minst gjenkjennelige. Man lever seg lett inn i deres tanker og følelser, og man ønsker det beste for dem. De kunne like gjerne ha tilhørt ens egen omgangskrets.

Det kan godt være at historien er noe forutsigbar, men det betyr så lite, når det bys på en riktig fin historie, fylt med varme, glede, sorg, og ikke minst massevis av humor.

Hvis du er på jakt etter en skikkelig feel-good roman som både underholder og berører, vil jeg så absolutt anbefale "Champagne og hetetokter".
Jeg er sikker på at det er mange som vil like denne romanen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar