lørdag 14. mai 2016

"Sunnheten på bordet" av Niels Christian Geelmuyden og René Zografos

Sunnheten på bordet
Niels Christian Geelmuyden og René Zografos
Kokebok
194 sider
Cappelen Damm
2016

Niels Christian Geelmuyden er statsviter, journalist, radiokåsør og forfatter. Han har mottatt flere ærespriser, blant annet Gullpennen, Fritt Ords Honnørpris og Vestfolds Litteraturpris. Geelmuyden har utgitt 30 bøker.

René Zografos er journalist, forfatter, blogger og fotograf. Han arbeider blant annet som skribent for bloggen Huffington Post. René har markert seg som en ren mat-forkjemper, og i 2013 fikk han Gourmand World Cookbooks-prisen for boken "Helt naturlig mat".

"Sunnheten på bordet" er en praktisk, økologisk kokebok med oppskrifter på alt fra frokostretter til middagsretter, baking og desserter.

Man behøver ikke bli vegetarianer for å leve økologisk. Med noen få endringer i innkjøpsvanene og øvrige livsvalg,

kan man oppnå en sunnere livsstil. For den enkelte handler det om de små valg i hverdagen, og for politikerne handler det om å justere på samfunnsstrukturen.

Økologisk mat blir ikke sprøytet med giftige plantevernmidler, og den inneholder bare en tiendel av de tilsetningsstoffene som er tillatt i konvensjonell mat. Det innebærer i praksis at man ved produksjon av økologisk mat ikke bruker kunstige fargestoffer, søtningsmidler, konserveringsmidler eller aromastoffer.

En rekke studier har i årenes løp konstatert at økologisk mat gjennomgående inneholder vesentlig flere mineraler, vitaminer og antioksidanter. Slik lød også konklusjonen i den største sammenlignende studien som noen gang er gjennomført av økologisk og konvensjonell mat. Den ble publisert av professor Carlo Leifert og hans forskerteam sommeren 2014, ni måneder etter at "Sannheten på bordet" av Niels Chr. Geelmuyden utkom.

Minst like interessant som at økologiske matvarer inneholder høyere konsentrasjoner av de gunstige næringsstoffene, er at de har et lavere innhold av helseskadelige tungmetaller, muggsoppgifter, antibiotikaresistente bakterier og andre fremmedstoffer. Innenfor økologisk produksjon brukes det minimalt med antibiotika til husdyr. Det er ikke nødvendig, fordi dyrene har god plass, kan være utendørs, og ikke minst spiser de naturlig, lokalt fôr. En annen fordel med økologisk produksjon er at den utsetter naturen, drikkevannet, jordbrukerne og dyrelivet for vesentlig mindre belastninger.
Mange synes også at økologisk mat smaker mye bedre.

Om vi ønsker å spise ren og naturlig mat, må vi velge økologisk - eller dyrke selv. Både produksjonen og salget av økologiske varer er sterkt økende i mange land.
I Norge forfekter både myndigheter og medier at det er liten eller ingen forskjell på økologisk og konvensjonell mat. Derfor er det mye vanskeligere å få tak i ren mat her enn i våre naboland, men trenden er positiv også i Norge. I 2014 økte salget av økologiske varer i Norge med 30 prosent. Når vi kjøper og etterspør økologisk mat, øker gradvis tilbudet.

Ofte er økologisk mat noe dyrere. For noen varer begrenser forskjellen seg til 10-15 prosent. Da kan det være greit å minne seg selv på at konvensjonelle frukter og grønnsaker generelt har vist seg å inneholde 10-15 prosent mer vann. På alle andre områder av livet aksepterer vi uten videre at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet. Slik er det naturligvis også på matområdet.

Med "Sunnheten på bordet" blir det enkelt å spise økologisk mat. Her er oppskrifter på frokost, lunsj, middag, kaker, desserter og drikke, alt laget av rene, naturlige og i hovedsak økologiske råvarer - stappfulle av næring og smak.

René Zografos har komponert matrettene mens Niels Christian Geelmuyden bidrar med gode beskrivelser av råvarene. Rettene er enkle, og mange tar også kort tid å lage.

Boken er inndelt i følgende kapitler:

- Egg
- Grønnsaker og frukt
- Fisk og sjømat
- Kjøtt
- Brød
- Søtt
- Drikke.

Geelmuyden forteller i innledningen til hvert kapittel hvorfor akkurat denne maten er bra for deg. Rettene er dessuten valgt ut med tanke på et bærekraftig landbruk og god dyrevelferd. Setter du denne maten på bordet, gjør du både din egen helse og jorden en tjeneste.

Boken henvender seg til alle som er interessert i å lage sunn mat. Det som formidles om tilsetningsstoffer, kunstgjødsel og sprøytemiddelrester i konvensjonelle matvarer er svært informativt. I tillegg fortelles det litt om økologisk og biodynamisk jordbruk og om hvilken behandling av maten, som gjør kosten sunnere.

Forfatterne ønsker med denne boken å sette søkelys på alt det gode vi kan få ut av naturen og maten vår - innbydende ingredienser som gir oss bedre helse. Du får oppskrifter på smakfulle retter som samtidig er enkle å lage. Ikke alle råvarer i boken er økologiske, fordi noen er umulige å få tak i. Da har de prøvd å skaffe så kortreist mat som mulig.
Deres visjon er enkel - de vil ha sunnheten på bordet.

Det er deilig og befriende å få uforfalskede synspunkter fra personer som vet hva de snakker om, og som ikke behøver å ta politiske eller finansielle hensyn, når de fremfører dem.

For øvrig er oppskriftene beskrevet slik at alle kan forstå dem. Dessuten gjør de flotte bildene dem, både motiverende og innbydende.

"Sunnheten på bordet" vil bli et fast inventar på mitt kjøkken.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar