tirsdag 7. juni 2016

"Isla og den store kjærligheten" av Stephanie Perkins

Isla og den store kjærligheten
Stephanie Perkins
Ungdomsbok
327 sider
Oversatt av Ina V. Steinman
Aschehoug
2016

Stephanie Perkins er en storselgende amerikansk forfatter med flere titler på New York Times' bestselgerliste. Hun har alltid arbeidet med bøker; først som bokhandler, deretter som bibliotekar, og nå som ungdomsbokforfatter. Bøkene om Anna, Lola og Isla er kritikerroste, og ble nominert til flere priser som årets beste ungdomsbok. Bøkene er oversatt til 17 språk. Stephanie Perkins bor i North Carolina, USA.

Den 17 år gamle jenta Isla er halvt fransk og halvt amerikansk. Hun har vært hemmelig forelsket i senator-sønnen Josh siden første år på internatskolen i Paris. Josh stiftet vi såvidt bekjentskap med i romanen "Anna og det franske kysset". Han er den litt sære gutten som ikke synes å bry seg noe særlig om hverken andres oppmerksomhet eller skolen, men som lever og ånder for sin kunst.

Isla har vært forelsket i Josh i tre år, men siden han tidligere har vært i et forhold, og Isla ikke har trodd at han ville falle

for henne, har hun beundret ham på avstand. Men skjebnen vil at de tilfeldigvis møtes i sommerferien på en kafé hjemme i New York. Selv om det blir et litt keitete møte, får de i hvert fall snakket med hverandre.

Tilbake på skolen i Paris klarer ikke Isla å konsentrere seg om så mye annet enn Josh. Selv hennes bestevenn, den autistiske Kurt, føler seg litt utenfor.

Én dag kommer de i prat igjen, og Josh følger det hele opp med å invitere Isla med ut. Det blir starten på en ekte ungdomsforelskelse, og de er uatskillelige - inntil den ene blir tvunget tilbake til USA.

Og med atskillelsen kommer tvilen til Isla; er hun verdig kjærligheten, er det ekte kjærlighet de føler for hverandre osv. Kort sagt; hvor mye kan forelskelsen bære?

"Isla og den store kjærligheten" er den tredje og siste romanen i trilogien til Stephanie Perkins.

Med New York, Paris og Barcelona som bakteppe, byr denne søte og flotte historien om kjærligheten, også på et gjensyn med de kjente og kjære karakterene Anna, Etienne, Lola og Cricket fra bøkene "Anna og det franske kysset" og "Lola og gutten i nabohuset".

Hovedpersonen Isla er en karakter som mange unge jenter vil kunne kjenne seg igjen i. Som den mellomste av tre søstre, føler hun seg usynlig. Hun mangler selvtillit, og hun sliter med å sette seg mål.

Stephanie Perkins har en måte å skrive på som er umiddelbart fengende, morsom og kjærlig. Hun er dyktig til å skildre ulike følelser, enten det er sorg, frykt for å miste, forelskelse eller dyp kjærlighet. Følelser vi alle kan relatere oss til, unge som gamle.

Perkins bruker tenåringsjenter som fortellere. Dette er Islas historie. Hennes tanker og handlinger er realistiske og levende beskrevet. Jeg følte nok en gang, at jeg var tilbake i tenårene. Jeg kunne nikke gjenkjennende, være medfølende og ikke minst trekke på smilebåndet. Det ungdommelige universet som Perkins har skapt via sin triologi, er fylt med de følelsene en tenåring besitter. Selv om dette også er feelgood romaner, er de alltid iblandet moral. Nostalgisk for oss som har blitt voksne, og for de unge, et sikkert bevis på at også andre er i samme båt.

"Isla og den store kjærligheten" er i tillegg fylt med festlige beskrivelser av Paris og Barcelona, noe som gir leseren mer enn bare en fortelling om ung kjærlighet. Også Islas venn Kurt tilføyer ekstra dybde og menneskelig forståelse til historien, i form av aksept og respekt for annerledeshet.

Akkurat som de to foregående bøkene i serien, er også dette en lettleselig roman. Dessuten er tonen den samme i alle tre bøkene. Sidene nærmest vender seg selv mens nostalgi og gjenkjennelse treffer leseren. Gode kapitler, levende beskrivelser - i det hele tatt er Perkins en glimrende forfatter.

For øvrig vil budskapet om at man må lære å elske seg selv før man kan finne den sanne kjærligheten, gå rett hjem og gi tårer i øynene, mens det unge paret kjemper for kjærligheten.

"Isla og den store kjærligheten" kan enkelt leses uten å ha lest de to første bøkene i serien. De tre bøkene har ulike hovedpersoner, og selv om deres liv leves atskilt fra hverandre, krysses likevel deres veier.

Jeg håper at det snarlig vil komme mer fra denne forfatteren. Hun treffer bredt, underholder og formidler på ypperste vis, og jeg er helt sikker på at hun har mye mer på hjertet.

"Isla og den store kjærligheten" får mine varmeste anbefalinger - len deg tilbake og nyt turen tilbake til tenårenes gleder og sorger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar