torsdag 2. juni 2016

"Veien til Roma" av Mark Lamprell

Veien til Roma
- En roman fra kjærlighetens by
Mark Lamprell
Roman
224 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Font Forlag
2016

Mark Lamprell bor i Australia og arbeider med film og TV. Han har vært manusforfatter og regissør på en rekke filmer, og forelsket seg i byen Roma under en filmfestival. Siden har han stadig kommet tilbake. "Veien til Roma" er hans andre roman.

"Veien til Roma" er en sjarmerende roman som kretser rundt Romas vakre serverdigheter. Her veves historier og livsskjebner elegant inn i hverandre gjennom fortellingen om tre par og deres kjærlighetseventyr i Den evige stad.

Forfatteren har skrevet boken 'en plein air', for det meste ved Romas monumenter, gater og plasser. Historien utspiller seg på rundt tretti ulike steder. Noen detaljer som hotellnavn og -interiører er fiktive, men ellers er alt virkelig.

Dette er stedet der lidenskapen vekkes, sansene settes i brann og elskende faller i armene på hverandre. Alt ser ut til

å utspille seg som ved ren magi - men jeg skal fortelle deg hva som egentlig skjer. Roma er så svimlende full av historier om helgener og syndere, martyrer og monstre, om de som elsker og de som kjemper, at byen som tyngdekraften trekker deg til seg. Hvis du dveler lenge nok blant Romas plasser og monumenter, vil du føle deg både fortapt og funnet, overveldet av byens imponerende historie, fengslet av dens smuldrende skjønnhet. Roma er bygd på storslagne, absurde drømmer og blottlegger vrangforestillingen om at virkeligheten formes av realister. Ingen forlater byen uforandret. En del av deg vil elske den for alltid. Kan det være et bedre sted på jorden å bli forelsket?

Den unge kunstneren Alice har kommet til Roma for å oppleve litt spenning og inspirasjon før hun slår seg ned med den trygge kjæresten Daniel. Men når skjebnen griper inn for å vise henne at det virkelig finnes noe som heter kjærlighet ved første blikk, vil hun finne mot til å følge sitt hjerte?

Det middelaldrende amerikanske paret, Meg og Alec Schack, som ble forelsket i hverandre, i Roma mange år tidligere, har returnert til Den evige stad for å tenne gnisten igjen, i sitt noe falmede ekteskap. Men er det for sent for dem?

Den 78 år gamle Connie Lloyd-James og hennes 79 år gamle svigerinne Lizzie Lloyd-James er i Roma for å spre asken til Connies avdøde ektemann Henry, som også var Lizzies bror. Men Lizzie kjenner ikke den fulle sannheten om hvordan Connie og Henry møttes i Roma mange tiår tidligere, heller ikke hvilke skjulte hemmeligheter som ligger der og venter på å bli avdekket.

"Veien til Roma" er en vidunderlig hyllest til en av de mest magiske og pulserende byene i verden. Kjærligheten har mange ansikter - og forfatter Mark Lamprell kjenner dem tydeligvis alle. Dette er definitvt boken for de som er villige til å gå langs kjærlighetens stier, om og om igjen.

Lamprell har valgt å la byen Roma spille rollen som forteller.

Roma er nemlig romanens stjerne. Turistattraksjonene, både kjente og mindre kjente, de mange gatene med romantisk klingende navn og byens elegante innbyggere. Det er faktisk Roma selv,  i form av Kjærlighetens ånd, som er bokens forteller (det høres nokså uvanlig ut, men det fungerer faktisk godt). Når historien beveger seg rundt omkring i byen, gir den leseren mange interessante historiske lekkerbiskener, som ofte blir fortalt i en litt munter tone. Selv de små vignettene som beskriver tilfeldige karakterer (som sjåfører, leger eller portierer) er svært fornøyelige.

Det er for øvrig mye action i denne sprø historien som utfolder seg i Romas gater: En bilulykke med påfølgende ambulansetur, et ran, et dristig besøk til en sigøyner leir, en gal scootertur ned den berømte Spansketrappen, et ulovlig besøk på en kirkegård, ganske mye bortkommethet, og et anfall av dysenteri.

Det viser seg at den evige stad har hemmeligheter som bare kjærester kan skimte...

"Veien til Roma" er en herlig roman!

Historien fortelles med eleganse og glede, og er både engasjerende og morsom. Den sentrerer rundt tre grupper med mennesker som kommer til Roma, omtrentlig på samme tid. De har alle sine egne intensjoner med besøket, men Romas ånd blander seg inn i deres opprinnelige planer, og ting skjer.

Karakterene er meget godt skildret. De har ulike personligheter og befinner seg på ulike stadier i livet. Man ender opp med å bry seg om disse menneskene, fordi man kan se inn i hjertene til hver enkelt av dem.

Nå og da tar historien en pause for å lære oss som leser boken litt om Roma, dens fortid og legender, dens bygninger og personligheter. Disse historiske refleksjonene er lystige og informative, og blander seg på briljant vis med historien og karakterene.

Romanen vil appellere til lesere av "Miraklene i Santo Fico" av D.L. Smith og "En dag" av David Nicholls, og til fans av filmer som "Midnight in Paris" og "Love, Actually".

"Veien til Roma" er en underholdende, sofistikert, velskrevet og forhekset roman om det største mysteriet av dem alle, nemlig kjærligheten.


"Veien til Roma" er en Via-utgivelse.
Vias ambisjon er å utgi kvalitetslitteratur som underholder samtidig som leseren sitter igjen med ny innsikt og inspirasjon. Kort sagt: Underholdning med mening.

1 kommentar: