onsdag 29. juni 2016

"Maestra" av L.S. Hilton

Maestra
L.S. Hilton
Thriller
363 sider
Oversatt av Hilde Lyng (MNO)
Tiden Norsk Forlag
2016

L.S. Hilton vokste opp i England og har bodd i Key West, New York, Paris, Milano og London. Hun har studert kunsthistorie i Paris og Firenze, og jobbet som journalist og kunstkritiker.

"Maestra" er en dekadent og saftig thriller som tar oss med fra London via fransk og italiensk riviera til Zürich, Roma og Paris. Jetset, milliardærer, mafia, kunstsvindlere, død og mørk erotikk er bare noen av ingrediensene i denne internasjonale boksensasjonen.

Judith Rashleigh kommer fra beskjedne kår. De siste tre årene har hun jobbet som assistent for auksjonshuset British Pictures i London. Når Judith oppdager at det foregår lyssky praksis der, og får sparken for å nekte å overse dem, ser hun sitt nøye konstruerte liv blant de mest velstående begynne å smuldre opp. Redningen blir at en gammel venninne tilbyr henne jobb som barvertinne.

Når en tidligere klient inviterer henne med på weekendtur til Sør-Frankrike, ser hun en gylden mulighet til å kunne klore seg tilbake. Men ting går ikke helt som planlagt, og en kjede av hendelser forvandler Judith fra en intrigant sosial klatrer til en kald blodig morder som er villig til å gjøre hva som helst, mot hvem som helst, for å oppnå det hun vil.

"Maestra" er en modig, uforutsigbar og erotisk tour de force.

Boken har blitt sammenlignet med "Den talentfulle Mr Ripley" og "Flink pike". Selv om jeg kan se visse likhetstrekk med disse, har den likevel en nokså original tilnærming til sjangeren.

Med eminent fortellerteknikk har L. S. Hilton konstruert en spennende og underholdende historie.

Det er en godt skrevet og fartsfylt historie, som tar en skandaløs titt inn i en verden der kunstomsetning og en liberal mengde sex er blant ingrediensene.

Judith er ikke en spesielt sympatisk karakter, men hun er så absolutt interessant. Noe jeg likte godt med boken, var den noe uforutsigbare naturen til hovedpersonen. Hun er hensynsløs og kald blodig, men lojal og sterkt knyttet til de som er hennes ekte venner. Hun er også dreven og smart - nærmest en kameleon med sans for nyskapning - og tar sjanser så store og dramatiske at de får deg til å holde pusten. Judith er en smart kvinne, og som en god sjakkspiller tenker hun alltid flere trekk fremover.

L. S. Hilton evner å beskrive karakterene slik at de er godt synlige på netthinnen  - det samme gjelder for miljøskildringene. Alt fra glamorøse yachter til parisiske gater, beskrives på glitrende vis.

Et annet interessant aspekt var beskrivelsene av kunstverdenen. Det merkes at L.S. Hilton vet hva hun skriver om. Underveis googlet jeg opp flere av kunstnerne og maleriene som ble nevnt i boken, og sånn sett ble jeg introdusert for nye kunstverk som et resultat av å ha lest "Maestra". Dette bakteppets ekthet synes jeg er med på å gi en troverdighet til selve plottet, men også karakterene.

For øvrig er tittelen på boken en genistrek: "Maestra" betyr nemlig lærer.

Jeg liker uforutsigbare bøker, og "Maestra" lurte meg mer enn én gang.

Selv om jeg kanskje ikke ble like grepet som mange andre, vil jeg likevel anbefale boken. Historien var så definitivt fengslende, og den fikk meg konstant til å gjette utfallet. Dessuten gjør epilogen det klart at flere bøker om Judith Rashleigh er i emming. Det blir interessant å følge henne på nye eventyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar