søndag 5. juni 2016

"Lola og gutten i nabohuset" av Stephanie Perkins

Lola og gutten i nabohuset
Stephanie Perkins
Ungdomsbok
320 sider
Oversatt av Ina V. Steinman
Aschehoug
2016

Stephanie Perkins er en storselgende amerikansk forfatter med flere titler på New York Times' bestselgerliste. Hun har alltid arbeidet med bøker; først som bokhandler, deretter som bibliotekar, og nå som ungdomsbokforfatter.

Bøkene om Anna, Lola og Isla er kritikerroste, og ble nominert til flere priser som årets beste ungdomsbok. Bøkene er oversatt til 17 språk. Stephanie Perkins bor i North Carolina, USA.

"Lola og gutten i nabohuset" forteller en hjertevarm historie om å bli voksen og finne seg selv. Det er en frittstående fortsettelse av "Anna og det franske kysset", og byr på et gjensyn med karakterene Anna Oliphant og Étienne St. Clair. Jeg likte forgjengeren meget godt, så forventningene var mildt sagt høye for denne boken.

Og la meg bare begynne med å si at disse ble innfridd, og vel så det.

Lola er en 17 år gammel jente (og lovende klesdesigner) som bor i San Francisco med sine to fedre. Hennes biologiske mor var narkoman, og ville ikke ha henne, men det ville onkelen Nathan og hans ektemann Andy. Så Lola har vokst opp i et kjærlig, men svært konservativt og beskyttende miljø. Hun var i flere år forelsket i naboens yngste sønn Cricket, men han sviktet og såret henne dypt. Nå leier naboene ut huset sitt til ulike leietakere, mens de selv reiser rundt omkring i landet, siden Crickets tvillingsøster er et stort kunstløper talent. Lola verste frykt, er at de én dag skal flytte tilbake, slik at hun igjen blir nødt til å konfrontere tvillingene. Lolas har kommet over Cricket, og er for tiden kjæreste med en eldre (22 år gammel) rockemusiker. Hennes fedre og bestevenninne er langt i fra begeistret for kjæresten Max, men Lola er sikker på at hun elsker ham, og at det blir gjengjeldt. Men en dag banker fortiden på døren. Tvillingene flytter nemlig tilbake, og Lola møter igjen på Cricket. Men kan hun virkelig fortsette å hate ham? Hva vil kjæresten Max si, og er hun i det hele tatt kurert for sin tidligere kjærlighet for Cricket?

Historien i "Lola og gutten i nabohuset" er uendelig søt; akkurat som jeg hadde håpet på og forventet. Men det var også andre ting, som jeg likte. Boken handler nemlig også, i høy grad, om å finne seg selv, og stå for den man er - uansett hva andre måtte mene. I tillegg fungerer den også godt på familieforhold, og om hvordan enkelte ting er større enn ens egne ønsker. Bokens ulike tema hang dessuten veldig godt sammen, og jeg følte på ingen måte, at de ble behandlet for mye eller for lite.

Akkurat som med "Anna og det franske kysset", er også denne romanen et solid portrett av de mange tankene og følelsene som følger med tenårenes uhåndterlige hormoner og usikkerhet. Jeg var helt under huden på Lola, og delvis på Cricket. Jeg kunne kjenne igjen flere episoder fra egen ungdomstid, og igjen er humoren godt representert. De to fedrene er for øvrig svært godt portrettert. Både de og de unge karakterene, føles levende gjennom hele historien. Foruten disse fantastiske karakterene, er det også et gjensyn med de to hovedpersonene fra "Anna og det franske kysset". Det var et hyggelig gjensyn, men de inntok (heldigvis) bare biroller.

Lola er en frisk og fargerik karakter. Hun elsker å kle seg annerledes, og hun både designer og syr sine egne klær.

Lola har en helt distinkt fortellerstemme. Akkurat som Anna i den første boken, har Lola en særdeles sympatisk og troverdig stemme. Hun kan være noe dramatisk i uttrykksformen, men på en morsom, underholdende måte.

Tidvis kunne hun også opptre en smule irrasjonelt, men hennes impulsive avgjørelser ble aldri et irritasjonsmoment. Jeg likte for øvrig at Lolas interesse for moter ikke bare gav henne kreativ stimulans, men også påvirket måten hun så verden rundt seg på.

Språket i boken er lettleselig, det flyter og er generelt sett en nytelse å lese. Nok en gang beviser Stephanie Perkins at hun er en mester til å skildre et ungt sinn, både i tanker og handling.

Som med forgjengeren, har jeg hatt en fantastisk fin reise. Dette er fortsatt en ungdomsbok, men jeg likte å lese den, spesielt på grunn av de kraftfulle portrettene, men så avgjort også det rent språklige.

"Lola og gutten i nabohuset" er en anbefalelsesverdig ungdomsbok om kjærlighet, vennskap og livets besværligheter.

Jeg synes det er deilig å kunne lese en ungdomsbok, som ikke er en fantasyroman, en mørk fantasyroman eller en dystopi.  Der er litt langt mellom dem for tiden. Derfor er det flott at det fortsatt blir utgitt bøker for de som ikke er så begeistret for magi og overnaturlige vesener, og som heller vil lese om alminnelige ungdommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar