fredag 3. juni 2016

"Anna og det franske kysset" av Stephanie Perkins

Anna og det franske kysset
Stephanie Perkins
Ungdomsbok
350 sider
Oversatt av Ina V. Steinman
Aschehoug
2016

Stephanie Perkins er en storselgende amerikansk forfatter med flere titler på New York Times' bestselgerliste. Hun har alltid arbeidet med bøker; først som bokhandler, deretter som bibliotekar, og nå som ungdomsbokforfatter.

Debutromanen "Anna og det franske kysset" er kritikerrost, kåret til en av årets beste ungdomsbøker, og nominert til en Cybils Award for Beste ungdomsroman. Bøkene hennes er oversatt til 17 språk. Perkins bor i North Carolina, USA.

I "Anna og det franske kysset" møter vi den 17 år gamle amerikanske jenta Anna Oliphant.

Hun er tilfreds med livet sitt i Atlanta. Sammen med bestevenninnen, Bridgette, er hun i gang med forberedelsene til det siste året på high school. Alt ser lyst og lovende ut. I tillegg har Anna en givende jobb ved siden av skolen, og hun er blitt småforelsket i kollegaen Toph, som endelig har begynt å vise litt interesse for henne.

Vanligvis bor hun med sin mor og yngre bror. Foreldrene er skilt, men likevel er faren en så stor del av livet hennes, at han får viljen sin, da han bestemmer seg for at Anna skal gå det siste året på high school i i utlandet, nærmere bestemt på en amerikansk internatskole i Paris. Anna er så absolutt ikke enig i hans beslutning, og hun hater tanken på å måtte forlate bestevenninnen og den nylige oppståtte flørten med Toph.

Anna er livredd for å måtte reise til et fremmed land. Hun må lære et nytt språk og en ny kultur å kjenne. Det er mange nye ting å lære, spesielt når man som tenåring skal ut for å stå på egne ben. Til tross for at Anna ikke snakker fransk, får hun likevel raskt nye venner. Gutten Étienne St. Clair er blant de nye vennene. Han er både søt og sjarmerende, men er Étienne tilgjengelig på markedet? Og hva med Annas eget kjærlighetsliv? Er hun singel eller i et forhold?

Året i "verdens mest romantiske by" skal vise seg å bli både hjerteskjærende og helt fantastisk...

"Anna og det franske kysset" forteller en utrolig søt, rørende og tankevekkende historie om vennskap og familiebånd, og om å finne seg selv - og kjærligheten - selv om man er langt hjemmefra.

Dette er en roman der jeg bare lente meg tilbake og nøt turen. Alle karakterene er skjønt beskrevet, både i tanker og handlinger. Jeg følte meg nærmest som en 18-åring igjen, og gjenkjente både noe av meg selv og noe fra den tidens samhandlinger med venner og kjærester. Jeg var helt under huden på Anna - og kunne relatere meg til henne, hele veien igjennom. Boken besitter også en fantastisk herlig humor - jeg både lo og krøllet tærne.

Historien har et romantisk tilsnitt, men jeg følte på ingen måte at den ble banal eller for lett. Underveis gir handlingsforløpet et hint om sluttresultatet, men det oppklares ikke før mot slutten.
Dessuten likte jeg forfatterens sublime evne til å beskrive de mange, indre og ytre emosjonelle konfliktene som er i tenårene.

Karakterene er realistiske, noe som gjør at man lett kan identifisere seg med dem.

Jeg synes Anna er en svært god karakter. Hun er både søt, sympatisk og morsom, men også tidvis umoden. Men hvem ville ikke ha vært det, som tenåring i et fremmed land, der nye vennskap gjerne er ment å skulle oppstå.

Jeg syntes flere ganger synd på Anna. Foreldrene hennes fremsto hverken som spesielt sympatiske eller kjærlige, og de oppførte seg etter min mening, ikke så veldig voksent med sine krangler og uvennskap. For meg virket de å være temmelig selvopptatte.

"Anna og det franske kysset" er skrevet i et enkelt språk, med en meget god flyt. Den er full av stemning og store følelser, uten likegyldig fyllmasse og kjedelige passasjer. Kapitlene er relativt korte, noe som gjør at boken er svært vanskelig å legge fra seg når man først har startet, hvilket til stadighet fikk meg til å lese enda et kapittel, og før jeg visste ordet av det, hadde jeg lest 50 sider.

Stephanie Perkins skriver med hjernen og hjertet på samme tid, og resultatet har blitt både relevant og underholdende.

Boken kan fint leses av flere aldersgrupper, og jeg er sikker på at mange unge lesere vil finne trøst og informasjon i den. Eldre lesere som meg selv, vil nikke gjenkjennende og fremfor alt se tilbake med et smil om munnen.

"Anna og det franske kysset" er så absolutt en anbefalelsesverdig bok, som får deg til å huske den første stormfulle forelskelsen, og alle de problemene den kunne føre med seg. En ordentlig feelgood bok, som for mitt vedkommende ble ferdiglest på kun et par dager.

Hvis du liker John Greens bøker, vil du utvilsomt også kunne like denne boken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar