tirsdag 14. juni 2016

"Søstrene på Sullivan's Island" av Mary Alice Monroe

Søstrene på Sullivan's Island
Mary Alice Monroe
Roman
352 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion Forlag
2016

Mary Alice Monroe er en av USAs mest populære forfattere og har gjentatte ganger toppet New York Times' bestselgerliste

I denne sjarmerende romanen, satt til Sullivan's Island i South Carolina, fanger Mary Alice Monroe et komplekst forhold mellom tre svært så ulike halvsøstre (Dora, Carson og Harper), som er spredt for alle vinder og lever vidt forskjellige liv - og deres bestemor som er fast bestemt på å hjelpe dem med å gjenoppdage familiebåndene.

Omgitt av palmer og eldgamle eiketrær, med utsikt utover Atlanterhavet, er den historiske generasjonsboligen Sea Breeze, åtti år gamle Marietta Muirs hjem. Hennes tre barnebarn elsket å komme dit, men de har ikke vært der på flere år. Marietta frykter at familiebåndene vil forvitre når hun går bort.

Muir-familien er en av Charlestons eldste. Det er allment kjent at stamfaren til den fremtredende rekken av sjøkapteiner i familiens lange og ærerike historie faktisk hadde vært sjørøver. Det ble aldri nevnt i dannet selskap, men man visste stilltiende at familiens senere velstand var bygget på sjørøverens tyvegods.

Med subtile lovnader om dette byttet  - perlekjeder, uvurderlige antikke møbler, til og med huset - forsøker Marietta å lokke de tre barnebarna tilbake til South Carolina.

I mange år har Carson Muir levd en rotløs tilværelse i California. Hun har aldri slått seg ordentlig ned, men bare vært sikker på at et liv uten havet ikke er et fullkomment liv. Pengelens, arbeidsledig og med et gryende alkoholproblem, er Carson den første som returnerer til Sea Breeze. Der får hun tid til å filosofere over hva som egentlig gikk galt - inntil havet, som hun elsker, gir henne et lite mirakel. Et forbløffende bånd med en delfin, hjelper henne med å gjenoppta relasjonene til sine to søstre og konfrontere de hjemsøkende minnene om deres ulykksalige far.

Vil den aller siste sommeren på Sullivan's Island kunne føre søstrene sammen igjen eller blir det ikke bare et siste farvel til barndommen, men også til hverandre?

Med engasjerende prosa som griper deg fra aller første side, tar "Søstrene på Sullivan's Island" sine lesere med på en oppdagelsesferd.

I denne hjertevarme romanen, oppdager tre søstre de virkelige skattene som Sea Breeze har å tilby, mens overraskende sannheter avsløres, tidligere feilgrep blir tilgitt og sterke bånd, som vil overleve lenge etter at sommeren er omme, blir knyttet.

Mary Alice Monroe skildrer familiebåndene svært godt. Omgivelsene er vakre, og jeg lot meg nærmest transportere til Sullivan's Island. Jeg likte spesielt karakteren Marietta, og hennes ønske om å bringe de tre barnebarna sammen, og få dem til å innse hvor viktig familien er. Uansett hvor forskjellig man som søsken kan være, vil det alltid være et bånd som binder.

Forfatteren har i tillegg gjort en glimrende jobb med å utvikle karakterene og selve familiestrukturen. Hun gir oss ingen enkle svar, og behandler problematikken hun bringer til torgs, på høyst realistisk vis.

Historien fortelles fra ulike perspektiver, og sentreres rundt tematikk som familiebånd, evnen til å kunne legge ting bak seg, uselviske handlinger, og kraften i tilgivelse.

Jeg syntes det var en godt fortalt historie, der hver av søsterenes fortelling utspilte seg pent, i et skånsomt og rolig tempo. Historien dreier for det meste rundt den midterste søsteren, den 34 år gamle Carson, som kommer tilbake til Sea Breeze fra Los Angeles. Hun er hjemløs, arbeidsløs, og pengelens. I hemmelighet har Carson alltid vært bestemorens favoritt. Carson er ivrig etter å komme tilbake til de varme strendene hun vokste opp på og en bestemor som hun forguder. Carson føler seg levende når hun er i nærheten av stranden og det kjølige Atlanterhavet. Å tilbringe sommeren med bestemoren kan derfor være den velsignelsen hun sårt trenger, gitt hennes nåværende situasjon.

Boken har en dybde som gjør den til noe mer enn en såkalt chick-lit. Forfatteren utviser stor skrive- og fortellerglede, og evner å beskrive følelser, kjærlighet og lengsel etter aksept i en dysfunksjonell sammenheng. De ulike familiemedlemmene presenteres heller ikke som perfekte. Dessuten forsterkes den innbyrdes dynamikken av de smertefulle erfaringene med å ha vokst opp med en alkoholisert far.

Jeg likte "Søstrene på Sullivan's Island" meget godt, og vil ikke nøle med å anbefale den videre, især til de som liker familie-romaner og sterke kvinnelige karakterer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar