torsdag 7. november 2013

"Lille Vinge" av Cecilia Samartin

Lille Vinge
Cecilia Samartin
Illustrert av Judy Walker
Original tittel: Little Wing
Oversatt av Jorunn Leite
Sanger er gjendiktet av Henning Hagerup
Sjanger: Barnebok
Antall sider: 72
Juritzen forlag
2013


Cecilia Samartin er en av Norges mest leste forfattere med et samlet salg på ca. en million bøker. Hun ble født i Havanna på Cuba i 1961, midt under revolusjonen. Familien flyktet til USA, og Cecilia bor nå sammen med sin britisk fødte ektemann Steven og hundene Tobi og Ralphie utenfor Los Angeles.
Samartin er en veletablert forfatter og bøkene hennes er oversatt til flere språk. I mai 2009 vant hun kategorien for beste romantiske roman under "The International Latino Book Awards" i New York for boken Salvadoreña.
I mange år jobbet hun som familieterapeut for latinamerikanske innvandrere, og da møtte hun mange barn. Nå har hun skrevet barneboken Lille Vinge der hun bruker erfaringer fra disse møtene. Dette er også hennes første barnebok.

Lille Vinge er ikke som de andre flaggermusene. Han kan synge, og han elsker sol og dagslys.
Han er ikke blant de raskeste flaggermusene, men han er alltid tidlig oppe for å se på de første stjernene på himmelen. Men det er én ting Lille Vinge liker enda bedre enn å titte opp på stjernene og månen, og det er å drømme seg bort.
Han elsker dessuten å synge. Når de andre flaggermusene er ute og leker, vil Lille Vinge helst sitte og dikte nye sanger. De andre flaggermusene ler av han og sier at han er dum som bare vil synge de rare sangene sine, og ikke blir med dem og leker morsomme leker.
Lille Vinge blir alltid lei seg når de andre flaggermusene erter han, og når han skal legge seg til å sove, gjør moren hans sitt beste for å trøste han.
Faren til Lille Vinge døde da Lille Vinge var baby. Han og flere andre flaggermus ble drept i en gruveeksplosjon, og siden da hadde flokken bodd på steder der menneskene aldri kom. Den nedlagte gruven virker å være det perfekte sted.

Ikke langt unna bor en det liten jente som heter Sarah. Hun sliter med angst og oppholder seg stort sett i sin egen seng på rommet sitt. Dette har hun gjort siden moren døde. Sarah gråter mye, i sær om kveldene.
Faren hennes jobber i gruvene. Han klarer ikke å trøste henne, og han vet heller ikke hvordan han skal hjelpe sin datter.

En morgen når Lille Vinge sniker seg ut i lyset, blir han oppdaget av faren til Sarah. Han blir fanget,  stappet inn i et bur som er så trangt at han ikke får plass til å folde ut vingene og tatt med til Sarah. Faren hennes håper at denne flaggermusen kan muntre henne litt opp.
Gjennom sprinklene i buret kan Lille Vinge se en liten jente med triste øyne som stirrer på han, og Lille Vinge stirrer tilbake. Han synes at jenta ser ut til å være ni eller ti år, og hun er blek og tynn. Lille Vinge synes også det er rart at Sarah ligger til sengs på en tid da gutter og jenter vanligvis er på skolen eller er ute og leker med vennene sine. Han tenker at hun sikkert er syk.
Faren forteller Sarah at dette er en flaggermus som han har funnet oppe ved gruvene. Sarah skjærer en grimase og forteller at hun ikke liker flaggermus noe særlig. Faren forteller at dette ikke er en vanlig flaggermus. Han så nemlig at den slo salto i luften før den ble angrepet av en fugleflokk.
Sarah synes synd på flaggermusen da hun hører at den har blitt angrepet, og hun må innrømme at den er litt søt.

Etter litt tid blir Sarah og Lille Vinge goder venner. Og takket være Lille Vinge, slutter Sarah å gråte om kveldene. Hun våger seg også etter hvert på skolen med sin nye venn. Og i løpet av dagene og ukene som går, er Sarah og Lille Vinge glade og fornøyde med å gå på skolen og leke og synge sammen.
Selv om Lille Vinge har det veldig bra hos Sarah, hender det at han har litt hjemlengsel.
Men sammen oppdager de to en fantastisk indre kraft som forandrer livene deres. De løfter hverandre opp, og deres vennskap styrker begge til å delta i hverdagen igjen.

En del av jobben til Sarahs far er å stenge gamle gruver som ikke er trygge. Og noen ganger må han bruke sprengstoff for å få det til.
En dag får Lille Vinge og Sarah vite at han skal sprenge gruven der Lille Vinges familie bor. Da må de i fellesskap ta affære og sørge for at Lille Vinges familie blir advart.


Lille Vinge er  både en øm og følsom bok, og som leser blir man rørt. Samartin formidler både visjon og moral i Lille Vinge.
Leseren vil finne både beskjeder og bekreftelser i boken, slik som: "Tro på deg selv og at du er unik". "Ha mot til å følge dine drømmer". Og: "All sorg kan overvinnes ved hjelp av kjærlighet og forståelse".
Samartin er modig som skriver en barnebok om temaer få gjør. Sjelden leser man om barn som har angst og er så plaget som Sarah.
Flaggermusen Lille Vinge er også litt bortkommen til og begynne med, men når han og Sarah finner hverandre skjer det noe magisk. Dette er med andre ord en fortelling om to ulykkelige outsidere som finner hverandre.

Som forfatterens romaner for de mer voksne, handler også hennes første barnebok om vennskap og kjærlighet som skaper magi og får sjelen til å synge. Dette er også en bok som formidler den helt spesielle kontakten som eksisterer mellom dyr og barn.

Lille Vinge er både en morsom, spennende, følsom og lærerik fortelling. En vakker, magisk og gjennomillustrert bok som vil berøre både barn og voksne.
Bokens små sanger er gjendiktet av Henning Hagerup.
Cecilia Samartin burde så absolutt skrive flere barnebøker. Dette er nemlig en nydelig barne bok, og det av høyeste kvalitet.
Judy Walker har illustrert boken, og den hadde ikke helt vært den samme uten alle disse flotte akvarellene. Boken er et praktverk!
Dette er en bok som voksne kan lese høyt for barna, eller som barna kan lese selv. I følge forlaget passer boken for barn fra fire år og som lese selv-bok.
Lille Vinge er forøvrig delt inn i 12 kapitler. Tekststørrelsen er passe stor.

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar