mandag 11. november 2013

"Klara kan mykje rart om mat" av Terese Grøtan

Klara kan mykje rart om mat
Terese Grøtan
Illustrert av Ella Okstad
Sjanger: Barnebok
Språk: Nynorsk
50 sider
Samlaget
2012

Teresa Grøtan (f. 1974 på Stokmarknes i Vesterålen) er en norsk journalist og forfatter. Hun bor i Bergen. 
Grøtan er utdannet Master of Arts fra University of KwaZulu-Natal i Sør-Afrika. Hun var redaktør for tidsskriftet Syn og Segn fra 2004 til 2005. Hun har også vært redaktør for det engelskspråklige forskningsmagasinet Global Knowledge (2004-2008). Hun har tidligere skrevet en biografi om Mandela (2008) og Globaliseringsboka (2009).
Barn spør om mye rart. Det ga Grøtan idè til bokserien om den vitebegjærlige Klara.
Dette er den andre boken i serien. Den første het "Klara kan mykje rart om klede" (2011).
I 2013 ble hun tildelt Blixprisen for bøkene om Klara.

Det er sommerferie, og Klara skal tilbringe tre uker hos besteforeldrene. De bor på gård med hunden Flekk, der de bl.a. driver en liten gårdsbutikk.


Klara skal hjelpe bestemor i gårdsbutikken. Det er bestefar som har snekret butikkbua med grønne vegger og hvitt gulv. Men ingen kommer for å handle. Det kommer bare en mann som kjøper tomat, et glass med ripsgelé og en kurv med jordbær.
Klara mener at flere kunder vil komme dersom vareutvalget utvides. Hun sier at de må selge det folk vil ha. "Du må selge sjokolade!" annonserer Klara.
Bestemor synes uansett at det vil være en god idé å besøke andre gårdsbutikker, for å lære litt om hvordan de gjør det.
Sammen reiser Klara og bestemor rundt til kvalitetsprodusenter i nærheten for å skaffe seg gode, lokale varer å selge. De avlegger bl.a. et meieri og en sjokoladefabrikk et besøk. Underveis lærer Klara mye av sin kunnskapsrike bestemor og de ulike produsentene.
Hun lærer bl.a. at jordbær egentlig ikke er bær, men en falsk fukt (siden jorbæret vokser ut av stilken på planten, og ikke der frøene sitter), om bier og honning, om melkeproduksjon og bruk av kalvemage oppi melk, om tilsettingsstoffer (e-stoffer), om kakaobønner og sjokoladeproduksjon, at spagetti blir laget av en deig av hvetemel og vann, om ulike mattradisjoner, og om gjær. Alt dette og mer til, vil komme til nytte i jakten på nye kunder til gårdsbutikken.
Klara foreslår også at de skal lage fest på gården. Hun mener at når folk får smake på alt det gode de har i butikken, så vil de sikkert komme tilbake og handle senere.
Etter mye om og men, når salget nye høyder, og Klara høster ros for all sin kunnskap om de ulike matvarene.

Dette er en svært kunnskapsrik bok og leseren får i løpet av de 50 sidene vite mye om mat. Her formidles det spennende kunnskap om ting som barn omgir seg med i hverdagen. Til og med historien til flere av produktene er tatt med.  Det fortelles bl.a. om kakaobønnenes opprinnelse blant aztekerne i regnskogen, og hvordan disse ble fraktet med til Europa.
Det merkes at forfatteren har tatt utgangspunkt i barns perspektiv og nysgjerrighet. Hun har fortalt i et intervju at boken er laget for barn og foreldre som tar seg tid til å lese sammen. Dette er nemlig kunnskap som både barn og voksne vil ha stor glede av.
"Klara kan mykje rart om mat" er en engasjerende bok, og de ulike karakterene vi møter i historien er troverdige. Den er også flott illustrert av Ella Okstad.

Historien utspiller seg over 12 kapitler, og kan nærmest oppfattes som en oppdagelsesreise.
Boken vil nok passe aller best for barn i barnehagealder og småskolen. Med fargerike illustrasjoner og en lettlest historie er dette en fin bok for høytlesing, men også en fin bok for de av barna som liker å lese på egenhånd. Den unge leseren blir nemlig tatt på alvor i denne boken.
Jeg fikk stor sans for både konseptet og historien om Klara, og vil derfor anbefale denne flotte boken til alle barnefamilier.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar