søndag 24. november 2013

"Jon og den lange julenatta" av Hilde Myklebust

Jon og den lange julenatta
Hilde Myklebust
Illustrert av Inger Lise Belsvik
Sjanger: Barnebok
Språk: Nynorsk
Antall sider: 32
Samlaget, 2009

Hilde Myklebust (f. 1979) er fra Syltedalen i Vanylven på Sunnmøre. Hun har bakgrunn fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og har studert litteratur- og teatervitskap ved Universitetet i Bergen. Myklebust debuterte med diktsamlingen "Berre dagar seinare" i 2005, og etablerte seg for alvor blant de fremste unge lyrikere i Norge med "Søkk" i 2008. Det som kjennetegner diktene hennes er at naturen, og alt det som lever der, alltid er nærværende.

I 2009 ga Myklebust ut bildeboken "Jon og den lange julenatta", en varm, vakker og jordnær fortelling for barn, der vi møter Jon og hesten hans som skal få føll på selveste julenatta.


Det er julaften og snøen laver ned. Et tykt lag ligger over markene der hestene går. De har snø over ryggene sine, snø i vinterpelsen sin. Hele dalen er forvandlet til et vinterland.
Jon kjenner at det rister inne i brystet, så glad er han. Det er også kaldt ute. Og stille. Det knirker i snøen når man går på den. Slik snø skal knirke, når den er kald og nyfallen.
Nede i stallen er Tyra. Gode, vakre Tyra. Hesten hans, som han fikk da han var bare fem år gammel og Tyra var et lite føll. Nå er Jon åtte, Tyra er snart fire og skal selv få et føll. Inne i den tykke magen hennes lå det, og bare ventet på å komme ut. Hvilken dag som helst. Nå. Midt på vinteren.
For et år siden kom hingsten Falur på besøk. Hingsten som faren til Jon hadde trent opp, som han var så glad i, men som han likevel måtte selge til en mann i nabobygda da han skulle gå på skole i byen. Det er mange år siden nå. Falur hadde løpt den lange veien fra nabobygda og helt til dalen for å
møte Tyra. Jons pappa syntes det var så sprekt gjort at Falur fikk være i dalen hele den julen.
Og nå skulle Falur og Tyra ha et føll sammen. Jon hadde ventet og ventet de siste månedene. Det var slik med hester, de kunne ha føll i magen i ti, eller eller elleve, eller tolv måneder. Tyra hadde hatt føllet sitt i magen et helt år nå. Det måtte da snart komme ut.
Julekvelden kommer med gaver og god mat, men Jon bestemmer seg for å droppe hele julekvelden. Han lar julefeiring være julefeiring, og tar med seg niste, termos og sovepose ut i stallen for å være jordfar. Der legger han seg i høyet for å passe på Tyra. Og det er da det magiske skjer. Et ekte under.

"Jon og den lange julenatta" er en varm og koselig bok. Forfatteren formidler en vakker historie som er lett å forstå. Illustrasjonene til Inger Lise Belsvik er flotte og de gir en god visualisering av historien.
Det er også visse likhetstrekk mellom det leseren blir fortalt og jule evangeliet. Det handler om en magisk fødsel i en stall der gode hjelpere passer på. Slik formidles noe av kjernen i hvorfor vi feirer jul, i en ny form for barna. At det hele kulminerer med at føllet får navnet Stjerna, gir leseren nok en påminnelse på hva julen egentlig handler om.
Både forfatteren og illustratøren klarer å formidle det unike med julaften, og ikke minst om selve ventetiden i forkant.
Det er en stor glede å lese denne boken.

Historien forteller også om det ekte og varme vennskapet mellom Jon og hesten Tyra. Slik uttrykkes viktigheten av nærheten til natur og dyr.
Boken er tidløs og passer for alle i familien. Kanskje best for barn i alderen fire år og oppover. Likevel er dette en bok som både små og store kommer til å bli glade i.
Forfatteren har fortalt i et intervju at hun selv vært med på følling, derfor hadde lyst å formidle den fantastiske opplevelsen det er. Sånn sett blir dette nærmest en sann historie.
Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar