onsdag 22. januar 2014

"Fjompenissen redder jula!" av Bent Lønrusten

Fjompenissen redder jula!
Bent Lønrusten
Tekst og illustrasjoner: Bent Lønrusten
Barnebok
69 sider
Juritzen jr
2013

Bent Julenissen Lønrusten, ja han er registrert med det navnet i Folkeregisteret, bor på en gammeldags, liten gård i skogen utenfor Drammen. Hver jul har han hundrevis av besøkende til sitt julemarked med kanefart, nisser, salgsboder, grøt og saft, julekos på låven, eventyrstund og masse julemagi. Bent er gårdbruker, profesjonell nisse, reklamemann og illustratør.
Boken "Fjompenissen redder jula!" har han både skrevet og illustrert selv.

Frida elsker jul. Pynt, kaker, gaver og julenissen. Men dette året skjer det noe merkelig. Sukkeret til julegrøten er borte, det er SALT i skåla og en mørk skikkelse etterlater seg seige fotspor som lukter karamell.

Frida tror på julenissen. Hun elsker julen, selv om noen prøver å erte henne for det på skolen. "Jeg liker julenissen og jula, og jeg bryr meg ikke om hva dere mener", pleier hun å svare.

Det er første desember. Alle i den lille byen har ventet så lenge på denne dagen. Barn, foreldre og besteforeldre er samlet på torget for å starte julefeiringen. Fra torget høres munter sang og latter fra alle som venter spent på at lysene på det store juletreet skal tennes.
Men i åsen over byen står det en mørk skikkelse med skjegg og pelslue. Det er Julefanten. Han er en tverrsur og julehatende fjelltusse av fjern trollslekt, og han er ikke glad.
Han hater nemlig alt som har med jul å gjøre og han har en slem og skummel plan for å stoppe julenissen og reinsdyrene. "Nå er julemaset i gang igjen", sier han for seg selv. "Glade barn, pepperkaker, gaver og grøt. Men, bare vent, jeg skal nok ødelegge alt sammen, for jeg hater jula! Nå skal jeg stjele nok sukker til å lage masse karamell, så skal jeg nok sørge for at dere får verdens tristeste jul!" Julefanten hater jula fordi han aldri har fått julegaver. Han har funnet opp en diger ismaskin som bruker sukker som drivstoff. Med den lager han store isblokker i håp om å stoppe julenissen.

Fridas bestemor er en av de som får kjenne på Julefantens vrede. Sukkerkrukka hennes blir knust og sukkeret i den blir byttet ut med salt.
Bestemor forteller Frida at hun for mange år siden leste i avisen om noen som stjal sukker. Hun husker ikke så mye av selve hendelsen, men mener at det var en nisse som stod bak. Hun sier at Ludwig Juliussen i bokhandelen helt sikkert husker det som sto i avisen, siden han kan så mye om nisser.

Dagen etter kommer Ludwig på besøk. Han er alltid så flott kledd. Ludwig forteller dem at det i de gamle gruvegangene befinner seg en hemmelig dør inn til julenissen. Han sier at det ikke er noen vanlig dør, og at den ikke synes fra utsiden.
Midt inne i gruven er det en magisk stein, Tidssteinen, og med den kan man komme over i Nisseland. Den steinen stenger for menneskenes tid den ene veien og nissenes den andre.
Han forteller videre at Julefanten har rømt over til menneskenes verden, men at julenissen har sendt en hemmelig agent etter for å passe på ham. En fjompenisse som skulle bli som et menneske. Fjompenissen skulle ta seg en vanlig jobb og late som at han er en helt normal mann.
Fjompenissen er verdens koseligste hemmelige agent, men tøff nok til å kjempe for at alle barn skal få oppleve nok en julaften.
Men det som ingen vet, er at Ludwig er fjompenissen.

Dette er en tredelt historie. Det handler om Julefanten som hater jul, og han vil prøve å smelte snøen. Og dermed klarer han å stoppe julenissen fra å komme ut med gavene. Dette har skjedd før også, men den gangen sendte julenissen inn en spion i menneskenes verden. Han heter Ludwig og jobber i en bokhandel. Men Ludwig er også Fjompenissen.

Det er nesten en slags nissekrim. For det holder jo på å fryktelig galt.

Dette er en ny, helnorsk familefortelling med gøyale karakterer, spennende handling og masse julestemning.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar