fredag 3. januar 2014

"Pass deg for snømannen!" av R.L. Stine

Pass deg for snømannen!
R.L. Stine
Oversetter: Øystein Rosse
Barnebok
125 sider
Egmont Kids Media Nordic AS
2013

R.L. Stine kalles gjerne barnelitteraturens Stephen King. Han har solgt over 350 millioner bøker, noe som gjør ham til en av de mest solgte barne- og ungdomsforfattere gjennom tidene.
Bokserien Gåsehud, med originaltittelen Goosebumps, fikk sitt startskudd i 1992. Da kom boken med den grøssende tittelen "De dødes hus".
Serien gjorde raskt suksess rundt om i verden, og bøkene ble oversatt til over 30 språk.
Gåsehud fikk også sin egen TV-serie i USA og var den mest sette TV-serien for barn i tre år på rad. Episodene vises fremdeles på TV i forbindelse med Halloween.
R.L. Stine har skrevet over 60 bøker i serien.

Gåsehud er en bokserie som inneholder spennende historier om ungdom og skumle saker som levende dukker, forheksede masker, spøkelser, vampyrer, mumier, kirkegårder og selvsagt noe av det ondeste av alt - hagenisser.

"Pass deg for snømannen!" ble i USA utgitt i 1997.

Jaclyn og tanten hennes Greta har flyttet fra den travle byen Chicago til Sherpia, en liten landsby like under polarsirkelen. Landsbyen ligger øde til, og Jaclyn hater å være bortgjemt i ingenmannsland. Ingen kino. Ingen kjøpesentre. Ingen ting. Dessuten er det noe virkelig skummelt med landsbyen. Og om natten hører hun merkelige, fæle hyl.
Jaclyn blir kjent med to av barna i nabolaget, Eli og hans søster Rolonda.
Eli forteller Jaclyn at å være redd er omtrent det eneste man kan gjøre i Sherpia. Jaclyn synes det virker rart å si noe slikt, nesten like rart som at det står skumle snømenn foran hvert hus i landsbyen. Hver og en av dem med rødt skjerf rundt halsen, et ondt, djevelsk glis, kull sorte øyne, og et dypt arr i ansiktet.
Eli sier at snømennene ble bygget for å beskytte Sherpia mot det levende snømonsteret som bor i en isgrotte på toppen av fjellet. Han advarer samtidig Jaclyn om at hun aldri må gå til toppen av fjellet. Han forteller videre at hvis det onde snømonsteret ikke tar henne der oppe, så vil i hvert fall Conrad, den rare fjellmannen og ulven hans, gjøre det.
Jaclyn synes det hele virker latterlig, og mener at dette bare er idiotisk landsby overtro.
Men når Jacklyn senere hører lyder om natten, bestemmer hun seg for å gå opp på fjellet og løse mysteriumet.
Svarene hun finner der, avdekker en stor hemmelighet, og gir henne det største sjokk.

Dette er en lettlest bok som vil få leseren til å fryse av grøss og spenning og kulde. Likevel savner jeg de helt store høydepuktene.
Språket er greit, men litt kjedelig og ensformig. Dette trekker litt ned. Dessuten er karakterene både flate og stereotype.

"Pass deg for snømannen!" er delt opp etter kapitler, men har ingen illustrasjoner.

Dette er en nokså spennende bok, som vil passe best for de litt eldre barna.

Det er ikke alltid like lett å anmelde en barnebok, men jeg tror at all god litteratur kan likes av alle, uavhengig av alder.
I motsetning til Roald Dahl, Lewis Carroll eller C.S. Lewis, verdsettes ikke R.L. Stines forfatterskap like høyt av den eldre garde. Men han har absolutt gjort seg bemerket i moderne horror litteratur for barn, og har millioner av fans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar