tirsdag 21. januar 2014

"Adventsboka om Adventspøkelset" av Vera Rostin Wexelsen

Adventsboka om Adventspøkelset
Vera Rostin Wexelsen
Illustrasjoner: Beate Rostin
Barnebok, 3-10 år
51 sider
Eide Forlag
2012


Vera Rostin Wexelsen (født 16. mai 1949) er en norsk instruktør, skuespiller og dramatiker.
Hun har arbeidet som skuespiller og instruktør ved flere regionteatre i landet. Hun har vært teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater og Hordaland Teater. Spesielt har hun vært opptatt av å formidle scenekunst til et ungt publikum.
I 2012 debuterte hun som barnebokforfatter med "Adventsboka om Adventspøkelset" illustrert av datteren Beate Rostin. Boken var en videreutvikling av teaterstykket Adventspøkelset som Wexelsen skrev og instruerte for Hordaland Teater i 2010.

De voksne har glemt at det snart er jul, og barn og nisser fortviler!


Mina har allerede begynt å glede seg til jul. Men like mye gleder hun seg til alt det morsomme som skal skje i adventstiden.

Minas adventskalender er så stor at den dekker hele den ene veggen i stuen. På kalenderen er det et bilde av mange hus rundt et tun. Ut av alle vinduer og dører titter det små nisser. Midt på tunet står det et grantre, og rundt det er det enda flere nisser. Et stykke bak husene er det en skog. Fra skogen og ned til nissene er det en bratt bakke. Det er vinter hos nissene.
En ting synes Mina er rart: Alle har hvite nisseluer. Før har hun bare sett nisser med røde og blå luer, aldri noen med hvite. Spredt utover kalenderen er det tall. Bak hvert tall er det en luke.
Mina roper på mammaen sin: "Mamma! Mamma! Hvor er du?" Men hun finner ikke mamma noe sted i hele huset. Mamma er snill. Men noen ganger har hun det så travelt at hun glemmer Mina. Da hjelper det ikke hva Mina sier eller gjør. Mamma verken hører eller ser henne.
Hvis mamma har glemt at det er adventstid, da har hun nok glemt at det snart er jul også. Mina må få henne til å komme tilbake!

Så hører hun en lyd fra luke nr. 3 i adventskalenderen. Mina åpner luken, og der ser hun at mamma går med forte og travle skritt bortover en vei som går inn i en skog. Mamma kommer lenger og lenger bort fra henne og blir mindre og mindre. Til slutt er hun bare en liten prikk som forsvinner helt blant trærne. 
Mina går inn igjennom 3-døren og oppdager at hun er inne i adventskalenderen. Hun står i utkanten av tunet og ser at det vrimler av travle nisser med hvite luer overalt. En av nissene forteller henne at de ikke bruker festluene til hverdags. De røde luene tar de ikke på før lillejulaften.
Samtidig som Mina leter etter mammaen sin, prøver de to nissejentene Bis og Lure å finne årsaken til at de voksne har glemt noe så viktig som adventstiden. På sin ferd for å løse mysteriet, møter nissene flere kjente skikkelser som f.eks. Askeladden, Mummitrollet, Bakergutten, og Karius og Baktus.
De møter også Adventspøkelset. Han bor alene i sommerhuset hele vinteren. Ingen liker ham, og alle er redd for ham. Og når menneskene tenner lys, spesielt ved juletider, da blir han helt usynlig.
Adventspøkelset har forhekset de voksne som aldri er hjemme hos barna fordi de må jobbe og tjene så forferdelig mange penger. Og så har han forhekset de voksne som er ute sent om natten for å feste, for da blir de så trøtte at de ikke orker å bake pepperkaker med barna dagen etter.
Han har altså forhekset alle de voksne som har glemt at adventstiden skal være en fin tid for barna. Og når adventstiden ikke blir brukt til de riktige tingene, så kan de voksne like godt glemme hele julen.

Med korte kapitler for hver dag i adventstiden og forslag til ulike aktiviteter, er denne boken ment å være et alternativ til den mer tradisjonelle julekalenderen.

En høytlesningskalender i adventen er en koselig aktivitetskalender! En hvilken som helst god bok kan jo brukes til dette, og man kan bruke mange ulike bøker også. Det finnes noen bøker på markedet som har 24 kapitler og har juletema, men svært få har som "Adventsboka om Adventspøkelset" forslag til aktiviteter for hver dag.
Dessuten er historien som utspiller seg av det spennende slaget, og den kan bidra til at barn blir kjent med deler av vår kulturhistorie.

De fantasifulle illustrasjonene er laget av forfatterens datter, Beate Rosin. Disse er gammeldagse (i positiv forstand), nostalgiske og skaper en malerisk atmosfære over historien.

Dette er en høytlesningsbok for store og små, og en bok man bør ta frem hver jul.
Med "Adventsboka om Adventspøkelset" får barna både en morsom og fin adventstid mens de teller ned til julaften.

Dette er en flott bok, som garantert vil bidra til lun førjulsstemning rundt i de norske hjem. En varm påminnelse om hvor heldig man er om man har en familie man er glad i, og hvor viktig det er å sette ord på dette innimellom. Det i seg selv er vel også et slags julebudskap.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar