tirsdag 14. januar 2014

"Juledrømmen" av Lori Evert

Juledrømmen
Lori Evert
Fotografier av Per Breiehagen
Original tittel: The Christmas Wish
Oversatt av Cecilie Winger, MNO
Barnebok, 6-9 år
Juritzen jr
2013


Langt mot nord bor den modige, lille jenta Anja. Hennes største ønske er å bli en av Julenissens gode hjelpere. En dag spenner hun på seg skiene og reiser for å finne ham. Alene ute i det snødekte landskapet møter Anja mange snille dyr som alle hjelper henne med å oppfylle drømmen. 

Ekteparet Lori Evert og Per Breiehagen har sammen skapt en vakker julefortelling illustrert med nydelige stemningsbilder fra et fantastisk vinterlandskap. En fortelling som vil få både barn og voksne til å drømme.

Lori Evert er en stylist som elsker bøker og natur. Hun ble så inspirert av et fotografi med datteren Anja og et reinsdyr, at hun begynte å skrive en fortelling rundt det. Slik begynte det fireårige familieprosjektet Juledrømmen.


Per Breiehagen vokste opp i Ål, Sør-Norge. Hans kjærlighet til naturen og fotografering har ført ham til oppdrag rundt om i verden, blant annet Antarktis, Grønland og Nordpolen. Breiehagen har vunnet flere priser, og fotografiene hans er publisert i bl.a. National Geographic, The New York Times Magazine og Fortune.

For lenge, lenge siden, på et sted så langt mot nord at mødrene aldri pakket bort ull-luer og votter, levde det en søt jente som het Anja. Den aller største drømmen hennes var å bli en av nissens hjelpere. Så et år, da dagene ble stadig kortere og snøen hadde dalt i ukevis uten stans, bestemte Anja seg for at det var på tide å lete etter julenissen.
Før hun dro av gårde, kom hun til å tenke på en snill gammel dame som bodde nede i veien. Hun hadde ingen barn eller barnebarn, så Anja ville først hjelpe henne med å bli ferdig til jul.
Mens den gamle damen tok seg en blund, hentet Anja inn den rampete katten hennes, før hun pyntet pepperkakehuset de hadde bakt sammen dagen før. Hun feide badstuen ren og fant et fint lite tre til henne.
Etterpå leverte Anja gaver til venner og familie. Hun la ved en lapp der det sto at hun skulle besøke alle så snart hun var ferdig med sin travle jobb sammen med julenissen.
Anja hadde forberedt seg godt til reisen. Hun hadde studert nattehimmelen, observert Polarstjernens posisjon og lært seg det store kartet i klasserommet utenat.
Men da Anja spente på seg skiene og begynte å gå innover i skogen, begynte hun likevel å bli bekymret. "Tenk om jeg går meg vill?" sa hun høyt for seg selv.
Hun holdt nærmest på å miste selvtilliten, men da skjedde det noe magisk.
For dyrene som bor i skogen hadde hørt om Anja og drømmen hennes, og en etter en gjorde de det de kunne for å hjelpe henne.
Først var det en tålmodig fugl, deretter en snill hest, så en tung og traskende moskus, en isbjørn, og til slutt et reinsdyr som bidro med hjelp.

Juledrømmen er ikke en bok som vektlegger de religiøse aspektene med julen. Men boken passer likevel best til denne høytiden på grunn av historiens vekt på vennlighet.

Historien er varm og godt skrevet. Den skildrer godhet i mennesker, natur og dyr. Teksten appellerer til følelsene.
Bildene er flotte og fulle av levende farger, og vil garantert fange leserens oppmerksomhet.

Boken egner seg for høytlesing. Jeg kan ikke se annet enn at dette blir en yndlingsbok for de minste barna. En bok som vil slites ut og som blir tatt fram igjen og igjen.

Denne boken er så mye, mye mer enn de fantastiske bildene.

Anbefales varmt.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar