søndag 12. januar 2014

"Hva sier reven?" av Ylvis

Hva sier reven?
Ylvis
Illustrert av Svein Nyhus
Barnebok
Sider: 32
Aschehoug Forlag
2013

"Hva sier reven?" er en barnebok basert på Ylvis brødrenes sang "What Does the Fox Say?".

Den første tanken som slo meg når jeg så boken hos bokhandlerne, var at nå hadde både Ylvis brødrene og forlaget blitt blaserte. Om de kunne få millioner av mennesker til å like sangen "What Does the Fox Say?", så kan de også klare å få dem til å gå samme runde med denne boken. Det ligner i utgangspunktet ren utnyttelse, og fremstår som et forsøk på å melke en suksess. Jeg forestilte meg dette.
Men allerede mens Bård og Vegard Ylvisåker jobbet med sangen, føltes det som at den hadde potensiale til å bli en interessant bok, særlig fordi de plutselig virkelig begynte å lure på hva reven faktisk sier.
Sammen med tekstforfatter Christian Løchstøer bestemte de seg for å lage denne bildeboken.
Vegard Ylvisåker har sagt til The Guardian at boken dermed er mye mer enn et spin off-produkt av videoen. De startet nemlig prosessen med en illustratør før videoen ble sluppet på You Tube og endte opp som en hit verden over.

"Hunden sier voff. Katten sier mjau. Fuglen sier kvitt. Og musen sier pip.
Kuen sier mø. Frosken sier kvekk og elefanten sier tuut.
Anden sier kvakk. Fisken sier blubb og selen sier ao-ao-ao!
Men én lyd har ingen hørt: Hva sier reven?"

Slik begynner boken, og er en norsk oversettelse av den velkjente engelske sangteksten. Historien i boken er faktisk sangen direkte oversatt, nærmest ordrett.
Det er ikke alltid like vellykket. Artige og tøysete rim i sangen, høres nemlig ikke like språklig gode ut på norsk.
Sangen har f. eks. noen rim som horse/morse. På norsk derimot må "Tar du morsenøkkel frem" rimes mot "hvordan snakker du med den?" (hesten).

Men det er Svein Nyhus sine illustrasjoner som gjør denne boken fantastisk. De er av den typen som jeg kunne ha rammet inn og hengt på veggen.
De er både fargerike, uttrykksfulle, lunefulle, og gir boken et helt eget visuelt uttrykk. Dessuten kler de teksten særdeles godt.

Er du på utkikk etter en barnebok om ekte dyrelyder, så vil nok ikke dette være noe for deg. Men dersom du er kjent med sangen, eller liker interessante illustrasjoner, vil dette definitivt være noe for deg.
Selv for den som ikke måtte kjenne til sangen, vil dette være en artig bok!

"Hva sier reven?" er en bok som kan syngeleses mange ganger, som det er gøy å lese høyt fra og tulle med.
Dette er en perfekt bok for de yngste barna.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar