tirsdag 2. september 2014

"Hvem er du, Alaska?" av John Green

Hvem er du, Alaska?
John Green
Roman
281 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2013

John Green (født 24. august 1977 i Indianapolis i USA) ble introdusert for norske lesere med romanen "Faen ta skjebnen" (The Fault in our Stars) i 2013; boken som ble kåret til "The #1 fiction title" i USA i 2012 av Time Magazine, og som har bidratt til å gi ungdomsboka en en helt ny status blant leserne og i offentligheten verden over.
Suksessen med "Faen ta skjebnen" i USA førte umiddelbart til at samtlige av John Greens tidligere bøker føk inn på bestselgerlistene.

I dag er John Green en av verdens mest anerkjente ungdomsbokforfattere. Han har skrevet flere bøker, vunnet en rekke priser, har fast plass på bestselgerlistene og blir utgitt av forlag over hele verden. Han bor for tiden i Indianapolis, Indiana med sin kone Sarah Green (Kjent som Yetien i videobloggene fordi hun ikke ønsker å vises på kamera), sin sønn Henry Atticus Green, datter Alice Green og sin hund: Dread Pirate Fireball Wilson Roberts, er mest kjent som bare Willy, Bubbles, eller Bubbles the nerdfighting puppy.

"Hvem er du, Alaska?" er John Greens prisvinnende debutroman som så glimrende fanger gleden i det å leve og elske. Den er gripende, morsom og hjerteskjærende.

Miles Halter er en helt ordinær gutt fra Florida. Han har ikke mange venner, og til nå har livet hans vært et eneste stort fravær av begivenheter.
Miles er derimot en smart fyr, i hvert fall smart nok til at han husker kjente personers siste berømte ord.

Han ønsker å legge sitt nåværende kjedelige, monotone liv bak seg og begynne på Culver Creek Preparatory School. Denne pensjonatskolen ligger to og en halv mil sør for Birmingham i Alabama. Dessuten er han på søken etter det den døende franske poeten Rabelais kalte for "et Stort Muligens", altså noe som vil forandre livet hans.

I Alabama møter han Chip, Takumi, og sitt livs kjærlighet; den vakre, smarte, sexy, ute-å-kjøre men likevel svært så kompliserte Alaska Young.
De nye vennene introduserer ham for et rampete liv med sigaretter, alkohol, sex og skøyerstreker.

Alaska derimot trekker Miles inn i sin verden og stjeler hjertet hans. For Miles kan ingenting noen gang bli som før.

Den som har hatt gleden av å miste seg selv i løpet av en John Green bok, vil være kjent med de følelsene som kommer i ettertid; hvor man revurderer livet og filosoferer over meningen med det, om det i det hele tatt er noe.
Greens debutroman etterlater seg nøyaktig de samme følelsene.

"Hvem er du, Alaska?" forteller en flott og rørende historie om romantikk og tenårings problemer.
Og på sitt sedvanlige vis etterlater John Green sine lesere nærmest som følelsesmessige vrak ved bokens ende.

Vanligvis får ikke bøker meg til å gråte, men jeg må innrømme at denne kom svært nær. Ikke misforstå, "Hvem er du, Alaska?" formidler ikke bare en historie av det triste slaget. Det er også en komedie, og det på flere måter enn én.

Historien følger Miles' eventyr på Culver Creek Preparatory School og hans økende tilknytning til den mystiske, flotte og flyktige Alaska.

Selvsagt ville ikke dette ha vært en John Green roman uten tragedie, og når den først inntreffer, forandres Miles' liv for alltid.

"Hvem er du, Alaska?" er en historie om ekte vennskap, den første kjærligheten og de siste berømte ord.

Bokens karakterer er så livaktige og mangesidige, og historien så overbevisende og hjerteskjærende at det er umulig å ikke la seg engasjere.
Dette, kombinert med Greens evne til å veve inn humor i en historie om tragedie, gjør dette til en bok man rett og slett ikke må gå glipp av.

Green har klart å skape sin egen genre av skjønnlitteratur for tenåringer og unge voksne. Han tar en typisk ungdoms-kjærlighetshistorie og kombinerer den med livs forvandlende tragedier, dype filosofiske observasjoner og halsbrekkende metaforer.

Det tar forholdsvis rask tid å lese boken. Men i dette tilfellet kan det faktisk være bra, da man kan lese den på nytt, om så skulle være ønskelig.

Jeg vil på det sterkeste anbefale denne boken, og da spesielt for tenåringer (13 år og oppover). Tross alt, så handler "Hvem er du, Alaska?" om tenåringer, deres interesser og hva de må stri med i sine liv. Men også andre, altså de godt voksne, vil så definitivt ha noe å lære av denne boken.

Etter å ha lest denne vakre skrevne boken, sitter jeg faktisk igjen med en fornemmelse av at det kommer til å gå lang tid før jeg leser en bok som vil kunne måle seg med den.

Miles sier om Alaska at "Hvis mennesker var regn, var jeg yr og hun en tropisk regntid." Jeg føler faktisk det samme om denne fantastiske boken: de fleste bøker er yr, men "Hvem er du, Alaska?" er definitivt en tropisk regntid.

Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar