søndag 5. april 2015

"Den du ikke var" av Lucy Clarke

Den du ikke var
Lucy Clarke
Roman
336 sider
Oversatt av Helene Limås
Apropos forlag
2015

Lucy Clarke har utdannelse i engelsk litteratur og har tidligere jobbet med eventer og skrivekurs. I dag er hun forfatter på fulltid. Hun er gift med James Cox, en profesjonell vindsurfer. Nylig fikk paret sin førstefødte. Familien bor i Bournemouth i Sør-England.

Hun bruker ofte vintersesongen til å reise og gjøre research. Somrene tilbringer hun hjemme i England.

Lucy Clark har tidligere skrevet "Du elsket alltid havet" (Apropos 2014), som for øvrig var hennes debutroman og blant de 100 mest solgte bøkene i Norge, sommeren 2014.

Etter å ha vært gift i bare åtte måneder, mister Eva ektemannen Jackson i en tragisk drukningsulykke. Tynget av sorg, bestemmer hun seg for å reise til hjemlandet hans, en fjerntliggende øy ved Tasmania. Eva tror dette vil hjelpe henne

med å bli forsonet med tapet og kanskje få noen nye innblikk i fortiden hans.
Hun har aldri møtt familien til Jackson, og hun ønsker å få vite mer om livet hans på den andre siden av kloden.

Dessverre blir ikke ting alltid slik man hadde trodd, for Evas dype følelser for Jackson og hvordan hun opplevde ekteskapet dem i mellom, får seg etter hvert et realt skudd i baugen.
For hvor godt kjente hun egentlig Jackson? Og hvor mye ønsker hun å få vite nå som han er borte?

Fylt av sorg og forvirring, forventer ikke Eva den mottakelsen hun får av Jacksons far, en full mann som forteller henne at hun aldri skulle ha kommet til Tasmania. Eva er derimot ikke klar for å returnere hjem til England og sporer derfor opp Jacksons bror, Saul, i hans hjem på den uberørte øya Wattleboon. Hun vet at Saul og Jackson hadde mistet kontakten fire år i forveien, men hun har ingen andre å henvende seg til. Saul er like ulykkelig over å se henne som faren hans var. Han lar henne bo i en nærliggende hytte, et par dager.

Derfra begynner Eva å avdekke sannheten om Jacksons fortid, og bit for bit legges puslespillet, som til sist viser et helt annet og mørkere bilde av ektemannen Eva trodde hun kjente.
Hun kan ikke engang være sikker på om han virkelig var den mannen hun ble forelsket i.

Lucy Clarke har med "Den du ikke var" skrevet en flott roman som ikke bare er full av intriger og mystikk, men også bedre enn debutromanen "Du elsket alltid havet".
Hvert eneste kapittel er, nær sagt, kjærlig pepret med steder som jeg bare kan drømme om, og de trakk meg inn i en verden der uberørte strender, solbrent hud og fabelaktige sjødyr var blant hovedingrediensene.

Selve historien var særdeles god, med et plott like fantastisk som gripende og spennende.

Jeg likte også de ulike karakterene, selv om ikke alle var like sympatiske. Det var enkelt å bli kjent med hovedpersonen, Eva.
Til å begynne med var hun i sorg og naturlig nok svært preget av drukningsulykken. Når hun bestemmer seg for å møte Jacksons fremmede familie og via disse får rede på nye detaljer, går hun igjennom en karakterendring. Jeg syntes det var interessant å se henne bearbeide opplysningene som ble avslørt og hvordan hun evnet å håndtere dem.

Historien fortelles fra både Eva, Saul og tidivs Jacksons perspektiv, med hensikt i å gi en dypere innsikt i hva som egentlig foregikk i livet hans før tragedien.

Jeg synes at Lucy Clarke har strukturert denne historien på et usedvanlig klokt vis.
Historien har nemlig mange karakterer, og ofte kan det være vanskelig å holde tritt med et persongalleri i lignende størrelse, særlig hvis det skjer mye rundt dem. Men måten denne historien er strukturert på, og hvordan de ulike karakterene og de spesielle omstendighetene er beskrevet på, gjorde det faktisk enkelt å huske hver og en av dem og deres historier, sammen med selve hovedhistorien, selvsagt.

Lucy Clarke er en særdeles talentfull forfatter som dessuten vet å spre sin forkjærlighet for å reise til sine lesere med en fornem behagelighet, hvor de ulike beskrivelsene nærmest vektlegges mer enn selve historien.
Det merkes lett at hun er bereist, og at hun anvender sine egne erfaringer i det hun skriver. 

Det smarte plottet, med oppsiktsvekkende avsløringer og nydelige portretterte lokasjoner, gjorde "Den du ikke var" til en skikkelig bladvender.
Hovedpersonen Eva, stod overfor vanskelige, ja nesten umulige valg, noe som fikk meg til å tenke over hva jeg ville ha gjort i tilsvarende situasjoner.

Lucy Clarke vet i hvert fall virkelig å holde sine lesere på pinebenken. For dette er en gripende, men litt uhyggelig historie som er vel verdt å lese.
Nå er jeg virkelig spent på om hennes neste bok også vil romme en episk historie i et eksotisk strøk, eller om hun i stedet vil basere den på mer hjemlige forhold. Uansett vil jeg definitivt ikke nøle med å lese den!

Min anmeldelse av Lucy Clarks debutroman, "Du elsket alltid havet":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/06/du-elsket-alltid-havet-av-lucy-clarke.html

2 kommentarer:

  1. Takk for flott omtale! Måtte snu på hodet og se om jeg hadde den i hyllen for uleste bøker, men dessverre. Får se å skaffe meg den, det høres ut som en bok jeg kan like:)

    SvarSlett
  2. Jeg falt for omtalen av denne boka. Liker slike enkle kjærlighetsromaner med spenning og mysterier innimellom annen type litteratur. Må se til å skaffe meg denne. Biblioteket et åpent i morgen!

    SvarSlett