mandag 6. april 2015

"Stjerner over, mørke under" av Ingebjørg Berg Holm

Stjerner over, mørke under
Ingebjørg Berg Holm
Krim
234 sider
Schibsted
2015

Ingebjørg Berg Holm (f. 1980) er utdannet interiørarkitekt og bor i Bergen med mann og to barn. "Stjerner over, mørke under" er hennes første roman.

Vi skriver Hurumlandet, sommeren 1875 (1875 var for øvrig det året vi begynner å måle verden i meter, og Norge sluttet seg til myntunionen, ved å gå over til å bruke kroner og øre, i stedet for speciedaler).

En solfylt sommerdag, i nærheten av Holmsbu, dypt inne i en skog, blir det funnet et lik under et bjørketre. Det viser seg å være Lars Holte, noe som vekker både forferdelse og sjokk, siden folk trodde at han ti-tolv år tidligere hadde emigrert til Canada, og har ikke blitt sett siden. Men han har tydeligvis blitt offer for en drapsmann i hjembygda, for bakhodet er knust og klærne gjennomtrukket av blod. De fleste erindrer avdøde som en drukkenbolt med en egen evne til å havne i trøbbel.

Den unge lensmannen Thomas Tinnvik settes på saken. Han er en mild og sjarmerende mann. Nokså selvhøytidelig i manges øyne, men egentlig usikker på det meste når det kommer til stykket.

Avdødes eldre bror Ole Holte, er en ledertype blant kvekerne i Holmsbu. Det er et religiøst og lukket samfunn hvor utenforstående motvillig slippes for tett innpå.
På gården hans bor Lars sin nyslåtte enke Ragnhild og sønn Peder, som såvidt kan huske faren.

På gården bor også Ole Holtes unge sønn Jørgen. På mystisk vis har han blitt syk på kropp og sinn og det hviskes om underjordiske, byttinger og skrømt på høylys dag.

"Stjerner over, mørke under" er en spennende og stemningsfull historisk kriminalroman, hvor historien utspiller seg i en litt annerledes, men likevel interessant setting.

Boken forteller ikke bare en historie om en mordetterforskning, men også om den tids syn på sykdom og galskap, og ikke minst om trøblete brødreforhold.

Handlingsforløpet er forholdsvis rolig, men på kløktig vis har forfatteren evnet å bygge opp en spenning som følger igjennom hele boken.

Boken har få, men sterke karakterer. Og selve historien bærer preg av å være mer karakter- enn handlingsdrevet.

Tematikken er også av det interessante slaget, og inkluderer problemstillinger som forsoning, forklaring, og andre sterke følelser mennesker i mellom.
Dessuten er synet på annerledeshet et gjentagende emne i boken.

"Stjerner over, mørke under" er en bok som skiller seg ut fra den mer action-drevne krimlitteraturen.
For meg virker miljøbeskrivelsene å være både realistiske og velfunderte, der spesielt beskrivelsene av det lukkede kvekermiljøet er uhyre fengslende.
For øvrig er tidskoloritten av ypperste merke.

"Stjerner over, mørke under" er en solid, spennende og i høy grad leseverdig bok, ikke minst på grunn av gode persontegninger og elegante miljøbeskrivelser.

2 kommentarer:

  1. Da har vi lest samme bok samtidig, og er enige i at dette var en leseverdig roman! Håper mange andre også leser den.

    SvarSlett
  2. Boken er på vei til meg, gleder meg til å lese den!

    SvarSlett