torsdag 9. april 2015

"Lukk øynene" av Josh Malerman

Lukk øynene
Josh Malerman
Thriller
300 sider
Oversatt av Hilde Stubhaug
Vigmostad & Bjørke
2015

Josh Malerman bor i Michigan, USA. Han er vokalist og tekstforfatter i bandet The High Strung. "Lukk øynene" er hans første roman. Boken er solgt for oversettelse til en rekke land, og Universal Studios har sikret seg filmrettighetene.

"Lukk øynene" er en nifs thriller fra debutforfatteren Josh Malerman. Boken forteller en original og spenningsfull historie som bevisst spiller på frykt hos leseren.

Det har tidligere blitt skrevet mye fiksjon om jordens undergang. Men nye tilnærmingsmåter har vært vanskelige å komme opp med. Heldigvis leverer Josh Malerman en ny og spennende vri på en havarert verden og en hovedperson som er både komplisert og lett å sympatisere med.

Malorie bor (i Detroit i USA) alene med to små barn. En gutt og en jente. Hun har lenge forberedt dem til denne dagen:

Dagen de skal forlate huset hvor de har oppholdt seg i, og begi seg ut på en reise for å søke tilflukt et sted som kan gi dem trygghet. Men det er en hake ved det hele; reisen må nemlig foregå uten at de kan åpne øynene sine.
Reisen vil være det mest risikable de noensinne har utsatt seg for. Og ett lite feilsteg kan innebære døden.

Det er nemlig ikke trygt for noen å åpne øynene utendørs. Det er nemlig noe dere ute som driver folk til vanvidd. Men ingen vet hva det er for noe, eller hvor det kom fra siden synet av det får dem til å begå dødelig vold, for så å begå selvmord.

Det har gått fem år siden det hele begynte.

Malorie husker tilbake hvordan mennesker, over hele verden, har mistet sin sjel og blitt voldelige etter å ha vært vitne til noe ukjent, og hvordan hun selv tok tilflukt i et hus med en gruppe andre overlevende.

Selve historien fortelles i en såkalt ikke-lineær stil og den følger kvinnen Malorie.
Den begynner i nåtid hvor Malorie og hennes to små barn forbereder seg til å forlate huset for første gang på fire år. 
I fortid får vi kjennskap til bakgrunnshistorien, hvordan det hele startet og vi følger en gravid Malorie sammen med en gruppe overlevende hun har sluttet seg til.

Jeg likte faktisk godt at forfatteren hadde benyttet denne teknikken ihht. fortellerstilen, og syntes at det hele fløt meget godt sammen.

Forklaringen på hva det er som har forårsaket en global katastrofe gis ganske tidlig i boken, men forfatteren er dyktig på å holde alle detaljer uklare.
Og han gjør det meste for å tvinge sine karakterer ut i mørket, der selv en enkel tur ut i hagen blir til en særdeles neglbitende sekvens.

Malorie er for øvrig en utmerket hovedperson. Hun fungerer nærmest som leserens indre skeptiske røst, og hun er hele historiens omdreiningspunkt.

Forfatteren deler historien i boken jevnt mellom Malories reise med de to barna og hennes tid i huset før reisen, ved å hoppe frem og tilbake i tid ved slutten av hvert kapittel.
Førstnevnte er en veldig intens overlevelseshistorie, ettersom de tre konfronteres med virkeligheten av hva verden utenfor har blitt, uten å kunne se den.
Den sistnevnte er like effektiv der forfatteren bruker Malories svangerskap nærmest som en slags tikkende klokke.
Som leser vet man at noe forferdelig har skjedd, men ikke hvordan det har skjedd.

Den psykologiske skrekken er dessuten intens og urovekkende. Ingen vet hva det er som terroriserer folk til døde og under mesteparten av boken har karakterene bind for øynene. Den usette er forferdelig skremmende!
Stemningen i boken er for øvrig fylt til randen med spenning fra første til siste side!

"Lukk øynene" er en veldreid bok som mestrer i alt den forsøker seg på. Forfatteren dveler ikke med noe og bygger opp både mystikk og spenning på en glimrende måte. Man lurer hele veien på hva som gjør at folk må holde øynene lukket utendørs. Det psykologiske aspektet er med på å løfte boken sammen med det snedige konseptet.

"Lukk øynene" er en bok som til tross for sine ikke mer enn 300 sider, er en særdeles effektiv thriller som vil holde grepet om deg helt frem til siste side.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Jeg likte boken veldig godt, selv om sjangeren er en jeg ofte styrer utenom. Tanken på å leve blindet på denne måten å vite at en ukjent monstrøs fare kan være rett framfor en er uhyrlig. Boken har ikke sluppet meg ennå :)

    SvarSlett