lørdag 4. april 2015

"Brevet til Stella" av Iona Grey

Brevet til Stella
Iona Grey
Roman
491 sider
Oversatt av Kari Rekdal
Apropos Forlag
2015

Iona Grey er utdannet i fagene litteratur og engelsk ved Manchester University. Med sin sterke interesse for historie, og evigvarende fascinasjon for kvinner, debuterer hun nå med romanen "Brevet til Stella". Den kom ut i mars 2015, samtidig som den engelske utgaven. Iona Grey bor i dag i Cheshire, England med mann og tre døtre.

"Brevet til Stella" forteller en historie som spenner over seksti år og er mer enn 490 sider lang, men der sidene flyr like raskt avgårde som historien trollbinder.
Dette er først og fremst en kjærlighetshistorie, men det er også en historie om kamp, smerte, sorg og tap.

Etter å ha kommet seg bort fra et destruktivt forhold, tar Jess Moran tilflukt i et tilsynelatende forlatt rekkehus i London. Hun vet at det er galt å være der, men i sin desperasjon ønsker hun bare å glemme det hun har flyktet fra, og forsøke å få litt mening i et liv som hun innerst inne vet går ingensteds.

Jess forstår snarlig at huset hun befinner seg i har tilhørt et gammelt menneske. TV-en er nemlig stor og gammeldags, og foran den gjenspikrete kaminåpningen står det en elektrisk rørovn. Og opp etter inngangsdøren har posten samlet seg som en haug høstblader.

Når hun finner et brev, angivelig sendt til husets eier, vet hun at det er galt å snuse i andres menneskers privatliv, men greier likevel ikke å la være å lese det.
Brevet er skrevet på et særdeles dyptfølende vis, og avsenderen, den nitti år gamle amerikaneren Dan Rosinskis, virker svært så desperat etter å finne kvinnen som han etterlot seg på slutten av den andre verdenskrigen.
Ganske tilfeldig hadde han i 1942 (i London) møtt Stella, og de ble meget forelsket i hverandre.
Dan var en B-17 pilot (hvis overlevelsessjanse var en til fem), stasjonert i England under andre verdenskrig.
Men midt i krigens terror og sorg mistet han kontakt med Stella. Nå nesten sytti år senere, er tiden i ferd med å løpe ut for ham. Han har nemlig svært dårlig helse, og føler at mye som har forblitt usagt, må bli fortalt. Dan har tenkt på sin tapte kjærlighet, Stella Thorne, de siste seksti årene, og ønsker nå mer enn noe annet å spore henne opp før han dør.

Jess finner også en gammel skoeske fylt med brev som Dan skrev til Stella under krigen. Det viser seg at de kjærlige brevene Dan og Stella sendte hverandre, ble deres eneste trygghet i en kaotisk hverdag, der krig og dødsangst fylte de fleste hjerter.
Alt dette gir Jess en ny tro på at den varige kjærligheten finnes. Dessuten blir hun nysgjerrig på denne kvinnen fra fortiden, og blir etter hvert fast bestemt på at hun skal hjelpe Dan med å finne Stella.

Og skritt for skritt trekkes hun inn i en historie om forbudt kjærlighet.
Mens hun leter, begynner for øvrig hennes eget liv å få mer mening. For hun finner nemlig også en annen plaget og jaget sjel:
Dødsboetterforskeren Will Holt, som har sine egne grunner til å tvile på kjærligheten...

"Brevet til Stella" er en uhyre god bok som vekker mange tanker og følelser.

Forfatter Iona Grey har på et mesterlig vis evnet å veve sammen fortid og nåtid.
Det er også flere paralleller mellom historiene til Jess og Stella.
Begge kvinnene kommer fra mindre bevilgede hjem og mangler stabile familiære relasjoner. De har også begge vært i destruktive forhold, noe som knytter dem ytterligere sammen.

Jess føler dessuten en sterk tilknytning til Will, som er en både snill og hensynsfull mann.
Og sammen bestemmer de seg for å finne ut av hva som egentlig skjedde med Stella på slutten av krigen.

Historien belyser også en rekke interessante tema: Vanskelighetene med livet under krigsårene, forskjellene mellom amerikanske soldater og britiske menn, diskrimineringen som kvinnene gjerne ble utsatt for, ulike fordommer og stigmatisering.
Iona Grey håndterer alt dette med stor nåde og eleganse, og hun besitter en svært imponerende fortellerevne.

Ofte kan det være slik at parallelle historier i en bok, kappes med å overgå hverandre. Slik er det heldigvis ikke i "Brevet til Stella" hvor overgangene mellom fortid og nåtid skjer på et fullstendig sømløs vis, og hvor følelsen av sted og tid bærer preg av en ekthet som i hvert fall evnet å transportere meg til England under den andre verdenskrigen, for deretter å føre meg tilbake til de samme London-gatene, men i en mer moderne setting.

Karakterene var for øvrig forbausende realistiske, og jeg brydde meg virkelig om Jess, ønsket å være der for henne, og håpet at alt skulle ordne seg for henne. På samme vis, falt jeg for Dan, den tapre krigshelten, hvis tid som jagerpilot ble enda mer gripende siden han ikke kunne være med kvinnen som han elsket.

"Brevet til Stella" er dessuten en bladvender i ordets rette forstand, og de mer enn fire hundre og nitti sidene nærmest føk avgårde.
Dette var også blant de sjeldne bøkene som jeg ikke klarte å legge i fra meg, og som hadde en historie jeg ikke ønsket skulle ta slutt.

Jeg hadde faktisk til å begynne med en følelse av at denne boken ville være spesiell, og den levde så definitivt opp til mine forventninger.
"Brevet til Stella" er ikke noe annet enn en prisverdig debutroman, og nå kan jeg bare håpe at forfatteren snarlig kommer med en ny bok, for jeg kan nesten ikke vente med å lese den!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar