tirsdag 21. april 2015

"Silber: Drømmenes første bok" av Kerstin Gier

Silber: Drømmenes første bok
Kerstin Gier
Ungdomsbok
399 sider
Oversatt av Rune R. Moen
Gyldendal
2015

Kerstin Gier, f. 1966, begynte å skrive i 1995, som mer eller mindre arbeidsløs diplompedagog. Suksessen kom nesten umiddelbart, og de første voksenromanene hennes havnet raskt på de tyske bestselgerlistene. De er senere blitt oversatt til mange språk.

I 2010 kom hennes første bok for ungdom; på norsk "Rubinrød". Den ble etterfulgt av "Safirblå"  (2011) og "Smaragdgrønn" (2012). Denne triologien ble også raskt en internasjonal suksess. Bøkene er senere blitt filmatisert.

Nå foreligger "Silber: Drømmenes første bok" på norsk, første bok i Silber-triologien.

Kerstin Gier bor sammen med mann, sønn og katt i en landsby i i nærheten av Bergisch Gladbach.


Hovedpersonen i "Silber: Drømmenes første bok" er den 15 år gamle Olivia Silber, eller Liv som hun blir kalt.
Foreldrene hennes er skilt, og hun har en yngre søster som heter Mia.
Moren som er professor i litteraturvitenskap reiser mye i forbindelse med sitt arbeide, noe som har ført den lille familien, land og strand rundt. Liv har nemlig gått på seks forskjellige skoler i løpet av de siste åtte årene. Og hun har bodd i seks forskjellige land på fire ulike kontinenter.

Men nå har Livs mor har fått drømmejobben som foreleser ved universitetet i Oxford, og de to søstrene ser frem til å flytte inn i et lite hus fra 1700-tallet utenfor byen.
Imidlertid har moren en overraskelse: Hun har truffet en mann, Ernest Spencer, og de kommer i stedet til å flytte inn til London, i nærheten av der han bor sammen med de to barna sine, Florence og Grayson. De er tvillinger, og litt eldre enn Liv. De går dessuten på den samme privatskolen, Frognal Academy, i den fornemme bydelen Hampstead, hvor også Liv og Mia skal begynne.

Likevel er ikke Liv så sikker på om dette er hele forklaringen på at drømmene hennes, den senere tid har gått fra å være rare til å bli nærmest bisarre. De nattlige timene har nemlig vært fylt med snakkende steinfigurer, rare korridorer og uhyggelige, mystiske ritualer utført av fire gutter på en gravplass.
Men det merkeligste, er at Liv kjenner igjen disse guttene. De er alle klassekamerater fra den nye skolen. Men når hun treffer dem (i våken tilstand), synes de å vite ting om henne som de umulig kunne ha visst... med mindre de selv har vært deltakere i drømmene hennes.
Kan det virkelig være sant? Hvordan gjør de det? Og ikke minst - hva kan hun gjøre med det?
Heldigvis, er Liv en jente som ikke klarer motstå mysterier. Dessuten er de fire guttene ganske kjekke...

Andre interessante ting hender også i skolehverdagen. En av elevene er en mystisk blogger. Vedkommende vet om all sladder, og kaller seg for Secrecy.
Både Liv og Mia er fast bestemt på å avdekke denne personens identitet...

"Silber: Drømmenes første bok" er en spennende ungdomsroman. Den er godt skrevet og har en frodig detaljrikdom. Historien er dessuten følelsessterk og omhandler bl.a. tematikk som kjærlighet og vennskap.

Hovedpersonen Liv er en modig, nysgjerrig, spenstig og ikke minst sympatisk jente.
Hun har en tydelig fortellerstemme, og det er flott å se hvordan historien utvikler seg fra hennes perspektiv.
Noe som faktisk slo meg var den lunefulle humoren. Jeg likte godt hvordan forfatteren hadde gjort Liv litt keitete, men søt, og litt sarkastisk, men likevel på en morsom måte.
Forfatteren har også evnet å skape gode birolleinnehavere, og de synes alle å inneha unikhet og en viss dybde.

De fire guttene som opptrer i Livs drømmer, består bl.a. av hennes tilkommende stebror Grayson. Han prøver febrilsk å fraråde Liv fra å bli involvert i deres aktiviteter. Men hun er altfor nysgjerrig til å gi akt på hans gode råd, og hun blir snarlig blandet opp i et mystisk ritual.
En annen av disse guttene er for øvrig Henry. Han blir Livs venn og etter hvert kjæreste.

Jeg syntes historien var meget god, selv om det gikk litt treg til å begynne med. Men når det først begynte å skje ting, må jeg virkelig si at sidene føk avgårde!

Totalt sett, syntes jeg at "Silber: Drømmenes første bok" var en god bok, og at den definitivt bør appellere til en ungdommelig målgruppe.
Handlingen var unik og morsom, selv om den også var svært alvorlig, og tidvis på grensen til skremmende. Den var i tillegg spennende, og full av mysterier, og jeg syntes at konseptet bak Liv og de andres drømmer var særdeles interessant.

Dette er forøvrig den første boken i en trilogi. Mange av de ubesvarte spørsmålene som dukket opp underveis, vil nok derfor bli besvart i de to neste bøkene.

Jeg vil så absolutt anbefale "Silber: Drømmenes første bok", kanskje spesielt til ungdommer med en viss interesse for mystikk, overnaturlighet, og romantikk.
Jeg ser i hvert fall frem til oppfølgeren.

2 kommentarer:

  1. Jeg elsket den første serien hennes så jeg håper jeg skal bli like glad i denne. Den er en av bøkene jeg ikke har pakket ned, så jeg håper å få lest den i flytteperioden :-)

    SvarSlett
  2. Den er kjempe gøy! Ble ferdig med den i går. Helt klart en av de beste bøkene jeg noen sinne har lest. Når kommer bok nr.2 og 3?

    SvarSlett