lørdag 10. oktober 2015

"Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte" av Joyce Carol Oates

Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte
Joyce Carol Oates
Roman
429 sider
Oversatt av Tone Formo
Pax Forlag
2015

Joyce Carol Oates (f. 1938) er en av USAs mest anerkjente forfattere, og nevnes jevnlig som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Hun har skrevet i så å si alle sjangere og har vunnet en lang rekke litterære priser, deriblant National Book Award, Prix Femina og National Medal of Humanities. Hun var professor i skrivekunst ved Princeton University, New Jersey fra 1978 til 2014, og underviser fortsatt i skrivekunst ved flere universiteter. Flere av hennes største romaner er oversatt til norsk, deriblant "Vi var familien Mulvaney (utvalgt til Oprah Winfreys bokklubb i 2001), "Blond", "Niagara", "Graverens datter" og "Karthago".

"Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte" er blitt kalt et mesterverk innen den realistiske samtidslitteraturen, og er en av de aller beste fra Joyce Carol Oates' rikholdige rekker med romaner.

Historien finner sted i tidsrommet mellom 1950 og 1965, en tid preget av store rasemotsetninger.

I den lille industribyen Hammond, i Waukesha County i staten New York ti mil sør for Ontariosjøen, beskytter det unge svarte basketballtalentet Jinx Fairchild den yngre hvite jenta, Iris Courtney, som han knapt kjenner, mot et overfall. Men, ved å gjøre det, dreper han en storkjeftet hvit rasist. Jinx mistenkes ikke for å ha noe med ugjerningen å gjøre. Istedet, som følge av denne tragedien, knyttes det et sterkt bånd mellom han og Iris.

I utgangspunktet forsøker Jinx, men uten hell, å glemme hendelsen og komme seg videre med sin plan om å få et college idrettsstipend. Det siste han ønsker er å bli ytterligere involvert med den hvite jenta. Han prøver, men klarer ikke å fortelle moren sin om det som har skjedd. Marerittene hjemsøker ham, til og med på dagtid. Disse blir verre når hans eldre spillegale bror forsøker å overtale ham til å spille litt dårligere på basketballbanen, slik at han kan vinne noen veddemål.

I mellomtiden, tenker Iris stadig på sin svarte helt som, ikke bare reddet henne, men også måtte ta livet av den onde overfallsmannen. Men hun har flere problemer, med sin en gang så vakre mor Persia, som har nå blitt en ynkelig alkoholiker som jobber som servitør, på en usmakelig bar.

Til tider kan Persia fortsatt være kjærlig overfor datteren. Hun forteller Iris at alt hun ønsket seg var å ikke være ensom, og at Gud hadde gitt henne et løfte om at hun aldri ville bli ensom igjen etter at hun ble mor. Men ikke lenge etterpå dør Persia av alkoholisme.

I motsetning til Jinx, finner Iris en vei ut av det gufne Hammond, og får et stipend til Syracuse University. Der blir hun protesjé for kunstprofessoren Byron Savage og hans kone. Når hun ser deres herskapshus fylt med skatter, får Iris en virkelig stadfestelse av den amerikanske drømmen. Hennes liv endres. Og beleilig nok, har ekteparet Savage en sønn som er i ferd med å få en egen karriere. Hun gifter seg med ham. Kanskje mest av alt fordi han virkelig elsker henne.

Men historien ender i en tragedie. Likevel, gitt veiene og omveiene i handlingsforløpet som har utfoldet seg, gir avslutningen definitivt mening.

"Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte" er en av de få bøkene jeg ikke kan slutte å tenke på, selv nå etter at den er ferdiglest.

Joyce skriver godt. Fortellerstilen hennes er billedrik og innimellom svært så sosialrealistisk. Hun har dessuten noen gode fortellertekniske grep som gjorde at jeg holdt på interessen, boken igjennom.

Boken forteller en melodramatisk historie, men forfatteren gjør oss lesere i stand til å komme inn på hennes karakterer, både mannlige og kvinnelige, og utstyrer dem med ekte patos og medfølelse.

Til tross for ulikhet i rase, kommer de to hovedpersonene, Iris og Jinx, fra noenlunde like hjem, og fra det samme skolesystemet. Men tragedien som rammer dem, drar Jinx inn en uunngåelig eksistens av fattigdom, mens Iris, gjennom noen få heldige pauser og hardt arbeid, stiger i gradene og blir senere knyttet nært til den velstående Savage familien.

Jinx er et stort basketballtalent, og hans dyktighet på skolelaget gir ham en slags kjendisstatus. Men ulykken legger vrak på Jinx' fremtidige håp om stipend og college, og hver dør synes etter hvert å være lukket for ham. Det eneste som kan ta han bort fra den dystre hjembyen er US Army og den pågående Vietnam-krigen.

Karakterene føles, med andre ord, svært reelle, og de opptrer aldri endimensjonalt.

Selv om handlingen finner sted på 50- og 60-tallet, er både tematikken, problematikken, og de moralske utfordringene tidløse.

For øvrig er oversettelsen av ypperste kvalitet.

"Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte" er en fremragende roman, som jeg varmt kan anbefale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar