søndag 25. oktober 2015

"Himmelbrev - dikt til lindring i sorgen" av Eline L'Abée-Lund

Himmelbrev - dikt til lindring i sorgen
Samlet av Eline L'Abée-Lund
Illustrert av Björg Thorhallsdottir
240 sider
2009

Hva sier du til et medmenneske i sorg?
Dessverre er det slik av egenerfaring, og som forfatteren sier det i forordet, ord blir fattige. Og når ord blir fattige, hvordan kan man da møte den eller de som ble igjen; etterlatte i dyp sorg?

Da hun ga ut boken, i 2009, mente forfatteren at vi trekker oss unna, gang etter gang. Vi er redde for å si noe feil. "I landet her, er døden tabu".
Er det slik? Jeg vet ikke. Jeg mener at det beror på hvilken fortid vi har.
Selv, har jeg i min yrkeskarriere jobbet med helse. Første gang jeg møtte en etterlatt, visste jeg ikke hva jeg skulle si.

Da forfatteren opplevde å miste babyen sin, fikk hun en del dikt av venner og familie. Dikt som hjalp henne i den tunge tiden etterpå. Himmelbrev, som hun har kalt de.

Og hun fant også trøst i bildene til Björg Thorhallsdottir. Bilder og trykk som illustratøren lagde etter å ha mistet sin forlovede og deres sønn, sin far. Disse bildene var med på å lindre hennes dype sorg. De traff henne på en egen måte, som ikke noe annet maktet å gjøre.

Noen av diktene fikk hun av venner, kollegaer og bekjente. Andre, fant hun frem til selv. Med god hjelp av flere organisasjoner.

Etter selv å ha lest de over lang tid, vil jeg tro at minst ett dikt vil tale til deg. En annen dag, et annet.
De har gitt meg hvile.

Jeg tror ikke noen av oss går i gjennom livet uten å møte sorg. Noe som forfatteren selv sier, både i forordet og etterordet. Boken har blitt en klassiker, nettopp på grunn av dette.
Vit at det finnes hjelpere kjære deg. Engler trenger ikke å være et menneske. De kan åpenbare seg på mange måter.

Og jeg tenker... Er dette den sorgboken vi alle bør ha i hjemmet vårt?
Jeg tror det. Fordi, etter å ha bladd og lest i den en god stund, grunnet over hvert eneste himmelbrev, og stirret på illustrasjonene til Björg Thorhallsdottir, bærer jeg et inderlig håp til deg kjære, som ble rammet så ufattelig hardt. Om at noe her, vil lindre og bære deg om så en liten stund...

"Himmelbrev - dikt til lindring i sorgen" innhar 33 sider med illustrasjoner, og flere av disse strekker seg over flere sider.

Deler av overskuddet fra salg av denne boken går til: Landsforeningen Uventet Barnedød.

For nærmere informasjon kan du besøke: www.bjorgt.no.


 

1 kommentar:

  1. En viktig og vakker bok. Godt at det finnes noe som kan være med å trøste når en opplever at barn dør. Takk for innlegget ditt!

    SvarSlett