torsdag 8. oktober 2015

"Etter deg" av Jojo Moyes

Etter deg
Jojo Moyes
Roman
508 sider
Oversatt av Elisabeth Haukeland, MNO
Bastion Forlag
2015

Jojo Moyes (f. 1969) er født og oppvokst i London. Hun er utdannet journalist og har blant annet jobbet for avisen The Independent.

Hun har utgitt flere romaner, men det virkelige gjennombruddet kom med boken "Et helt halvt år". Den ble raskt et internasjonalt fenomen og en bestselger verden over. I Norge lå boken som nr. 1 på bestselgerlisten gjennom hele 2014. 1. plassen ble deretter overtatt av Moyes selv, med hennes neste bok, "Den ene pluss en".

"Etter deg" er oppfølgeren til "Et helt halvt år" som blir å se som spillefilm på norske kinoer våren 2016.

Halvåret med Will Traynor forandret Louisa Clark  for alltid. Nå kan Louisa gripe muligheter hun aldri hadde forestilt seg. Men hun slites mellom fortidens hendelser, nåtidens forpliktelser og valgene hun må ta for fremtiden.

Bokens hovedanliggende er hvor vanskelig det kan være å komme seg videre i livet etter å ha opplevd sterk sorg. Louisa, eller Lou som hun blir kalt, som var forelsket i Will, føler at deres korte tid sammen burde ha lært henne noe som ville gjøre det mulig for henne å leve et fullverdig, kreativt og fantastisk liv som et slags minnesmerke over ham. I stedet, holder hun hodet såvidt over vannet. Andre som stod Will nær, synes derimot å ha kommet seg videre. Eksempelvis har faren hans giftet seg på nytt, og er i ferd med å bli far igjen.

Will har kun vært død i atten måneder da "Etter deg" begynner. Og de som har lidd et tap av en sjelevenn vet at et og et halvt år ikke er nok tid til å restitueres. Selve omstendighetene rundt Wills død (assistert selvmord på en sveitsisk klinikk) har også bidratt til å gjøre det vanskelig for Lou. Hennes kjærlighet var tydeligvis ikke nok til å holde ham i live, så hun føler seg verdiløs. Og da en annen tidligere kjæreste selger historien om henne og Will til en tabloidavis, kritiserer fremmede Lou for å ha støttet Will i hans beslutning om å motta assistert selvmord, noe hun faktisk gjorde med stor uvilje og kun av kjærlighet til ham.

Når historien begynner, synes Louisa å ha kommet seg et stykke på vei. Hun har gjort noen konstruktive tiltak, og dermed vist vilje til å leve videre. Ved å bruke penger som Will etterlot henne, har hun kjøpt seg en leilighet i London. Hun har også fått seg en jobb på en bar, på en av Londons flyplasser. Hun har i tillegg begynt å gå i en sorggruppe for etterlatte personer, hvor andres historier ikke er har vært spesielt nyttige for henne, men dog interessante. For eksempel tenåringen Jake, hvis mor døde av kreft, betror at faren hans ikke klarer å håndtere sorgen og at han derfor har døyvet den med tilfeldig sex.

Men etter en mindre vellykket dag på jobben, en sen kveld, beveger Lou seg opp på terrassehagen, på taket av bygningen der hun bor. Der oppe blir hun grepet av en intens og overveldende sorg. På vei ned branntrappen igjen mister hun balansen og faller, i det hun får et glimt av et lite blekt ansikt med mørke oppsperrede øyne. Takket være en markise og en ekstra stor solseng på en veranda nedenfor, unslipper hun døden. En vennlig ambulanselege, Sam, snakker med henne på turen til sykehuset. Således introduserer forfatteren oss for tre hovedkarakterer på et vis som fanger vår oppmerksomhet.

Ulykken er for øvrig den første i en serie av hendelser som tvinger Louisa til å konfrontere det som hjemsøker henne.

Da den seksten år gamle Lily Houghton-Miller dukker opp på døren hennes, og hevder å være Wills datter og derfor ønsker å få rede på alt om ham, blir Louisa tvunget til å vurdere jentas sannferdighet og å spille en foreldrerolle. Uønsket av sin mor og stefar, føler Lily at hun blir ekskludert uten at det er noe rom for henne.

Men er Lou i stand til å hjelpe henne, og samtidig hjelpe seg selv?

Som "Et helt halvt år", er "Etter deg" en emosjonell reise.

Boken er meget velskrevet, underholdende og til tider barsk, men det, den gjør aller best, er å beskrive mennesker og ikke minst relasjonene mellom mennesker. Det er dét, Moyes gjør så eminent.

"Etter deg" har også mange andre sterke sider, inkludert viktig tematikk og en medfølende, dugelig hovedperson som følger sine instinkter i møte med uønskede råd. Godt strukturert, med mye dramatisk spenning, kan boken fint leses frittstående, uavhengig av "Et helt halvt år". Vesentlig informasjon fra denne er nemlig greit ført inn i det narrative på et vis som maksimerer spenningen.

Lou er dessuten fortsatt den samme sta og fargerike jenta vi ble kjent med i "Et helt halvt år". Til å begynne med er hun litt skarp i kantene, men etter som historien utfolder seg, åpner hun hjertet sitt igjen, slik at hennes velkjente egenskaper som ærlighet og lojalitet kommer til syne. Hennes spesielle forhold til den unge Lily er for øvrig en fryd å lese om. Deres interaksjon er ektefølt og sjarmerende, og de to jentene bringer frem både det beste og det verste i hverandre.

Nok en gang beviser Moyes at hun til det fulle behersker denne sjangeren. Hennes karakterer er troverdig portrettert og lett gjenkjennelige, spesielt i sine feil og mangler. Denne realismen i karakteriseringen betyr at det er enkelt å være engasjert i selve historien. Plottet er godt, men er samtidig ikke så kontroversiell i tematikken som "Et helt halvt år". Derimot takler "Etter deg" noen svært sensitive tema med stor glans, og blander komedie og patos med stort bravur.

Jeg vil på det sterkeste anbefale denne boken, og håper at det med tiden vil komme enda en oppfølger.

1 kommentar:

  1. Kjempeflott omtale Beate! Jeg likte boken godt selv om jeg syntes Lily var utrolig irriterende :)

    SvarSlett