tirsdag 13. oktober 2015

"Svart som ibenholt" av Salla Simukka

Svart som ibenholt
Salla Simukka
Ungdomsbok
168 sider
Til norsk ved Merethe Eidstø Kristiansen
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Salla Simukka (f. 1981) bor i Tammerfors, er kritiker og skriver bøker for ungdom. I 2012 mottok hun Topelius-prisen for ungdomsromanene "Jäljellä" og "Toisaalla". I 2013 ble hun hedret av det finske undervisnings- og kulturdepartementet med den prestisjetunge Finlandsprisen.

Snøhvit-trilogien er en thriller-trilogi som har blitt en enorm leser- og kritikersuksess i Finland, og rettighetene er til nå solgt til nærmere 50 land verden over. Salla Simukkas mørke nåtidssaga beskrives som en ekte crossover og har lesere i alle aldre.

Bøkene beskriver ikke først og fremst hvordan det er å være 17 år i Finland. De forteller spennende historier om å finne styrke og mot, noe vi alle kan relatere oss til.


Lumikki er det finske ordet for Snøhvit, og også navnet på hovedpersonen i Salla Simukkas trilogi. 17-årige Lumikki Andersson er en mobbet outsider i klassen, et finsk motstykke til Lisbeth Salander. Hun prøver å leve mest mulig anonymt og forsvinne i mengden, når livet plutselig tar en helt ny vending i det trilogien starter.

"Svart som ibenholt" er tredje og siste del i Snøhvit-triologien.

Etter en mildt sagt opprivende sommer i Praha, er Lumikki Andersson tilbake i hjemlandet Finland, hvor hun er elev ved en prestisjetung kunstskole i Tammerfors.

Det er sent på høsten og Lumikki er i full gang med eksamensforberedelsene.
Samtidig setter dramaklassen hennes opp en nytolkning av eventyret om Snøhvit, der Lumikki får æren av å spille hovedrollen.
Hennes nye kjæreste Sampsa, får rollen som jeger i stykket. Alt er nesten for godt til å være sant.

Men en skygge (bokstavelig talt) kastes over produksjonen når hun begynner å motta anonyme meldinger fra en fanatisk beundrer, som kaller seg for Skyggen hennes.

Lumikki får problemer med å ignorere den stadig mer fiendtlige tonen i beundrerens meldinger. Og når han truer med å begå massedrap på premieren, skjønner Lumikki at hun må finne ut av hvem som står bak trusselen og forhindre at han vil gjennomføre det han har satt seg fore.

Snart står premieren for døren, og tiden er i ferd med å renne ut. Lumikki må komme den mystiske beundreren i forkjøpet - mannen som later til å ha en sjel svart som ibenholt.

Den eventyrlige tematikken er tilbake, farene er tilbake og Lumikki er tilbake i stor form. "Svart som ibenholt" er en bok full av overraskelser, og en flott avslutning på Salla Simukkas Snøhvit-triologi.

Hver av historiene i denne serien er satt til den samme verdenen, men alle eventyrene er nye. Og i dette siste får vi en ny vri på "Snøhvit".
Bøkene kan leses enkeltvis og uavhengig av hverandre, men jeg vil anbefale at de leses i kronologisk rekkefølge.

Historien er fengslende, og fylt med det man kan forvente av spenning og terror, noe Simukka synes å ha gjort til sitt varemerke. Den alternative gjenfortellingen av Snøhvit i Simukkas prosa er vakkert formidlet, med en mørk undertone, og samtidig en moderne vri.

Dessuten blir ubesvarte spørsmål fra de to tidligere bøkene, endelig besvart og tråder som har blitt plantet tidligere blir nøstet opp.

Boken vil garantert gi leserne mange skumle overraskelser! Jeg er sikker på at fansen så definitivt vil finne avslutningen tilfredsstillende, men samtidig være sultne etter mer. Noe som forsåvidt er en god ting.

 "Svart som ibenholt" er en uhyre spennende bok med et skikkelig nervepirrende oppgjør.

Mine anmeldelser av Snøhvit-trilogiens to første bøker:
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/11/rd-som-blod-av-salla-simukka.html

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/11/hvit-som-sn-av-salla-simukka.html

1 kommentar:

  1. Høres ut til å være en bra og spennende trilogi! Jeg har ikke hørt om den, men det er vel mest på grunn av at det er en ungdomsbok. Må lese flere slike bøker.

    SvarSlett