mandag 5. oktober 2015

"Historia om det nye namnet" av Elena Ferrante

Historia om det nye namnet
Elena Ferrante
Roman
Nynorsk
575 sider
Oversatt fra italiensk av Kristin Sørsdal
Samlaget
2015

Elena Ferrante er født i Napoli. Siden debuten i 1992 har hun gitt ut flere kritikerroste romaner. "Historia om det nye namnet" er den andre boken i Napoli-kvatetten, som har gitt Ferrante internasjonalt gjennombrudd. Bøkene er solgt til 23 land og har fått strålende kritikker. Elena Ferrante er et pseudonym. Ingen andre enn det italienske forlaget kjenner identiteten til Elena Ferrante.

"Historia om det nye namnet" er bind to i Elena Ferrantes Napoli-kvartett, og er en roman om to kvinners kamp for å realisere seg selv i 60-tallets Italia, før ungdomsoppgjør og kvinnefrigjøring.
Det er en roman om et vennskap som rommer kjærlighet og hat, beundring og sjalusi, men som er så sterkt at ingen av de to kvinnene er helt seg selv uten den andre.

I denne oppfølgeren til "Mi briljante venninne" fortsetter historien om de to venninnene Lina (Lila) Cerullo og Elena

(Lenù) Greco, fra den seksten år gamle Lilas bryllupsnatt og videre til de er i begynnelsen av tyveårene.

Som i den første boken, synes lykken heller ikke denne gangen å være garantert. Lidenskap er kanskje et mer passende navn på det som utspiller seg. Ekte kjærlighet kan nemlig kun være et fremmed begrep i det fattige nabolaget i Napoli, hvor mesteparten av handlingen foregår.

Lila har giftet seg med en god mann, men hun har dårlige intensjoner. For henne synes et ekteskap å ikke være mer enn en bekvemmelighet. Mannen hennes Stefano Carracci, er derimot ærlig og lidenskapelig forelsket i henne. Men med en særdeles brutal oppvekst i bagasjen, der både faren og broren mishandlet henne, og moren nærmest opptrådte som en redd skygge på veggen, er ikke Lila i stand til å sette pris på ekte kjærlighet. Hun har nemlig aldri kunnet stole på noen, unntatt venninnen Lenù.

Hun prøvde ikke bare å unnslippe disse omstendighetene, men også å redde faren og brorens skofabrikk. Og da Stefano tilbød seg å investere i fabrikken hvis hun giftet seg med ham, takket hun ja.

Lila er en vakker og svært intelligent kvinne, men hun er også en fighter. De fleste kvinner er misunnelige på henne, og de fleste menn bitre for at de ikke har klart å fange hennes oppmerksomhet eller vunnet hennes kjærlighet.

Men Lila har også en hensynsløs oppførsel, noe som gjør at hun ofte faller i emosjonelle- eller sosiale grøfter. De sosiale ferdighetene hennes kan, med andre ord, tidvis være svært så begrensede.

Selv om Lenù har blitt mer dedikert til studier og øynet flere muligheter til å unnslippe ghettoen, trekker begivenhetene henne stadig tilbake til venninnen Lila. Og desto hardere hun prøver å lykkes, desto flere ulykker synes å bli kastet inn i livet hennes av Lila. Og når noe skjer med Lila, skynder Lenù seg tilbake for å beskytte sin beste venninne, selv om det også betyr at hun må gi slipp på kjærligheten i sitt eget liv.

Imidlertid får Lenù etter hvert stort nok mot til å snu ryggen til, og skriver seg inn på et universitet i Pita; for å slippe unna Lilas manipulasjon og avhengighet av henne.

Pita ligger langt nok borte fra Napoli til å kunne starte på nytt. Men det nye sosiale miljøet der tilbyr henne mer enn bare akademiske prestasjoner. På uønsket vis, får nemlig Lenù rede på visse sannheter. Sannheter hun så gjerne skulle ha delt med Lila...

"Historia om det nye namnet" forteller en sterk historie om to kvinner i tiårene etter andre verdenskrig og hvordan det italienske klassesamfunnet formet skjebner og slekter.

Gjennom fortelleren Lenù og hennes beste venninne Lilas oppvekst i en napolitansk arbeiderklassebydel skildrer forfatteren, med vennskapet som prisme, et detaljert portrett av et miljø preget av fattigdom og brutalitet og to unge kvinners kamp for å realisere seg selv i 1960-tallets Italia.

Dette er en bok som jeg garantert vil lese flere ganger, fordi den stiller så mange spørsmål om hva vennskap og identitet er, hva oppvekst betyr og hvordan et voldelig samfunn kan etterlate to venninner på høyst ulike steder. De to er nemlig, mer eller mindre, hverandres speil, fanget i Napoli-områdets irrasjonelle logikk og usynlige regler.

Språklig sett, er denne boken et mesterverk. Karakterene utvikler seg langsomt og de avslører stadig nye dybder i sjelens mørke og lys.

Historien er både sjokkerende og oppløftende. Og den gir en meget fin og troverdig skildring av både karakterer og miljøer. Ja, dette er nok den mest intense romanen om vennskap og identitet, jeg har lest.

"Historia om det nye namnet" er ikke noe annet enn en velskrevet, fengslende, innsiktsfull, og mesterlig bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar