lørdag 17. oktober 2015

"Et hardt slag" av Lars Mehlum

Et hardt slag
Lars Mehlum
Krim
384 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Jan Mehlum (f. 1945 i Tønsberg) debuterte med kriminalromanen "Gylne tider" i 1996.

I 1998 fikk han Rivertonprisen for "Kalde hender". Hans bøker er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk. Jan Mehlum er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo. Han arbeider nå som førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og bor i Tønsberg.

"Et hardt slag" er den femtende romanen om Tønsberg-advokaten Svend Foyn.

Bakteppet for romanen, er et terroranslag som på selveste 17. mai rammer den fredelige småbyen Tønsberg.

Da den fraskilte advokaten Svend Foyn, den 15.mai, får en telefon fra datteren sin, som bor i Berlin og er førsteårs

student ved Freie Universität, aner han uråd. Datteren Mari kommer hjem til Norge for å formidle noe viktig.
Kjæresten hennes, den 28 år gamle Simon Stranger (fra en tysk-jødisk slekt), som studerer ved et privat kunstakademi i Berlin, har forsvunnet sporløst og vært borte i to uker. Dessuten er hun gravid.

Mari er hjemme i Norge på 17. mai, og Foyn tar både henne og eks-kona Anne med seg til torget i Tønsberg for å høre Astrid Wilsons tale. Wilson er en viktig stemme i den offentlige debatt om frihet og solidaritet med verdens fattige. Fra medieomtaler har hun ikke tonet flagg for noe politisk parti, selv om hun har stått fram med liberale synspunkter, særlig når det gjelder feminisme og innvandring.

Fra talerstolen blir Wilson skutt og drept.

Til å begynne med, kan det virke som at Tønsberg har blitt rammet av et terroranslag av internasjonal format, for alle tv-kanaler fylles av kaotiske reportasjer fra byen.
Ryktene svirrer i alle retninger, og det skal visstnok ha vært observert flere terrorister, både islamister og snauskaller, i byen.

Men snarlig tyder ting på at attentatet mot Wilson har noe med Mari og hennes opplevelser i Berlin å gjøre.

Ikke lenge etterpå forsvinner dessuten Foyns nære venn politioverbetjent Wilhelm Mørk (en mytologisk figur i etaten, og en mann som alltid har gått sine egne veier). Han antas forulykket.

Foyn følger datteren tilbake til Berlin. Han vil forsøke å finne ut hva som har skjedd med Simon. Samtidig er han svært bekymret for datterens sikkerhet. Men hun innsisterer på å ta to avsluttende eksamen.

Overraskende treffer de på Simon når de besøker atelieret hans (som han for øvrig også bor i). Uten at Simon får vite om graviditeten, avslutter han og Mari forholdet.
Senere får advokat Foyn en telefon fra Simon der han, på diskré vis, bes møte Simon i den spanske landsbyen, Lerja.

Tilbake i Tønsberg treffer han på tidligere overrettssakfører, Christian Salvesen, som ber Foyn om å bistå ham i et arveoppgjør i Buenos Aires. Til alt overmål får oppholdet i Argentina uante følger for terroranslaget i Tønsberg.

I "Et hardt slag" blir Foyns jakt på sannheten en utfordrende reise i tid og rom, som bringer ham i kontakt med ekstremister med farlige ideer, politifolk med uklare agendaer og en sannhetssøkende maler, og den setter ham på sporet av tidligere overgrep mot fosterhjemsbarn. Et farlig spill pågår, et spill der sannhet og rettferdighet er ofrene.

Lars Mehlum skriver sosialrealistiske romaner, og han gør det godt. Han klarer å holde leseren fanget hele veien, og på tross av de mange trådene, samles det hele fint til en helhet til sist.

"Et hardt slag" er i høyeste grad en handlingsmettet kriminalroman, og som leser kan man ikke annet enn å la seg rive med av den spennende handlingen.
Selve historien har dessuten et godt plott, foruten gode psykologiske beskrivelser og fine miljøskildringer.

Forfatteren skriver overbevisende, han har godt grep om sine personer. Især synes jeg, at beskrivelsen av Svend Foyn, som i denne romanen rammes på sitt mest sårbare, er fengslende. Foyn er historiens forteller, og en ensom ulv i Tønsbergs advokatverden, med gode, om enn en litt frynsete, kontakt det lokale politiet, men med sin integritet og rettferdighetssans i god behold. Han er fraskilt, men ikke ugjennomtrengelig for kvinnelig sjarm, og har et svært godt forhold til sin datter. Han har for øvrig alltid med seg Hulda, en trofast Sankt bernhardshund.

"Et hardt slag" er en spennende og velskrevet roman, og utvilsomt Mehlums beste bok til nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar