lørdag 31. oktober 2015

"Hemmeligheter fra et levd liv" av Susan Meissner

Hemmeligheter fra et levd liv
Susan Meissner
Roman
416 sider
Oversatt av Roskva Koritzinsky
Tigerforlaget
2015

Susan Meissner (f. 1961) er forfatter, foredragsholder og skrivekursleder. Hun har bakgrunn fra journalistikken, og har skrevet en rekke romaner, blant annet "A Fall of Marigolds", som av Booklist ble kåret til en av årets topp ti kvinneromaner. Hun bor med mann og fire barn i San Diego, USA.

Den amerikanske utvekslingsstudenten Kendra Van Zant er på vei til den engelske landsbyen Stow-on-the-Wold for å intervjue den aldrende kunstneren Isabel MacFarland. Intervjuet skal hovedsakelig dreie seg om hvordan det var å leve under Blitzen i London, under andre verdenskrig. En av Kendras professorer ved Oxford har overtalt McFarland til å la seg intervjue, selv om den nittitre år gamle kvinnen i sytti år ikke har villet snakke om denne prioden av sitt liv.

Etter en liten innledende samtale med Kendra, har Isabel et høyst overraskende budskap å meddele:
"Vel, først og fremst: Jeg er ikke nittitre år gammel. Og jeg heter ikke Isabel."

Det som deretter følger er en historie om ambisjoner, usvikelige valg og uforutsette virkninger. Men det er også en historie om sorg, tapte muligheter og til sist legedom.

Isabels historie, som begynner i 1940, da den andre verdenskrig var i ferd med å bryte ut i England, følger skjebnene til den femten år gamle Emmy Downtree, hennes syv år gamle søster Julia og deres enslige mor. Emmy har et stort talent som kjoledesigner, men har små forventninger om å bryte ut av den fattigdommen, som hun bor i sammen med sin søster og en mor som sjelden er hjemme. Emmy mistenker det verste, når hun undres over hvor moren kan være, og hvordan hun får penger til å fø dem. Men dette er ting hun ikke får kjennskap til før det er for sent.
Nærmest som en surrogatmor for sin lillesøster, har Emmy knapt hatt tid til å følge sin egne drømmer. Til slutt klarer hun ikke å holde drømmene tilbake, og får en deltidsjobb i en bryllupsbutikk.
Men når bombene begynner å falle over London, blir livene til den lille familien ikke det samme.

Plutselig må alle barn evakueres fra byen, og de to søstrene blir skilt fra hverandre. Da bestemmer Emmy seg for to ting: Hun skal finne igjen søsteren, og hun vil forfølge drømmen om å sy kjolene hun har tegnet.

"Hemmeligheter fra et levd liv" forteller en rørende og levende historie med dybde, som ikke slipper taket, selv etter at siste side er ferdiglest.

Historien er svært engasjerende. Den handler egentlig ikke så mye om selve krigen, men om de sterkt skildrede karakterene hvis liv blir preget av dens ødeleggende tilstedeværelse.

Historien berører tematikk som kjærlighet, tilgivelse, forståelse, aksept - og hvor lett det er å trå feil i livet, uten å ha intensjoner om å gjøre skade, simpelthen fordi man er så fast bestemt på å ikke gi opp drømmene sine .

Er det å ha ambisjoner, viljestyrke og selvtillit en god ting eller noe dårlig? Bør hemmeligheter holdes eller avsløres? Isabel forteller alt i intervjuet og hun lar Kendra Van Zant - og oss som leser boken - selv ta stilling.

"Hemmeligheter fra et levd liv" gir sine lesere en ny forståelse av selve livet og konsekvensene av valgene de tar.
Mange av våre valg er nemlig basert på frykt. Frykt for å ikke bli elsket, frykt for ikke å kunne oppnå våre mål og drømmer, frykt for konsekvensene av de valgene vi tar.

Og de valgene som blir tatt, i denne boken, leder til to svært så forskjellige liv for søstrene Emmy og Julia.

Forfatteren har for øvrig en meget god penn. Skrivestilen er behagelig og det narrative synes å være godt gjennomtenkt. Det er heller ikke problematisk å følge med. I tillegg er det god plass til å dvele. 
Hun evner å trekke leseren rett inn i sine fascinerende karakterbeskrivelser og i selve handlingsforløpet. Følelsene hun skildrer er virkelige, og vendingene underveis i historien, er både overraskende og gripende.

"Hemmeligheter fra et levd liv" er definitivt en emosjonell oppdagelsesreise og samtidig en formidler av håp.

Vi har, med andre ord, å gjøre med en velskrevet roman med et historisk perspektiv, en fengslende fortelling og et velutviklet persongalleri.

Dette gjør boken absolutt verdt å lese - og den blir i blodet lenge etterpå.

1 kommentar:

  1. Jeg vet at jeg ikke er en enkel person å takle, jeg sms og ringte Dr Obodo hver minutt i en uke, og spurte de samme spørsmålene dag ut, men han hjalp meg så veldig, jeg er fremdeles så takknemlig for alt han gjorde for meg, det var et forholdsproblem, og hun er tilbake i livet mitt, han jobbet hardt og slo opp med meg og han vet hvor takknemlig jeg virkelig er. Jeg vil anbefale han med et øyeblikk. Nedenfor er dokumentinfo (Templeofanswer@hotmail. Co. Storbritannia eller telefon / whatsapp + 234 8155 425481)
    Rosie South Yorks. X

    SvarSlett